Inul scade colesterolul şi poate preveni cancerul. Cum se consumă

Bogate în compuşi nutritivi care şi-au demonstrat protecţia faţă de boli grave, seminţele de in sunt un remediu valoros pentru sănătate.

image

"Semințele de in sunt foarte nutritive, bogate în acizi grași nesaturați Omega-3 și fibre. Multiple studii au demonstrat faptul că semințele de in pot ajuta la reglarea colesterolului, a tensiunii arteriale, pot reduce riscul apariției diferitelor tipuri de cancer și intră în structura regimurilor sănătoase de scădere în greutate. 20 g semințe de in asigură 30% din necesarul zilnic de vitamina B1, 27% din cel de cupru, 24% din cel de mangan și 20% din necesarul zilnic de magneziu. Semințele de in pot fi mâncate la orice masă sau gustare, având în vedere conținutul crescut de acizi grași nesaturați și relativ scăzut de carbohidrați. Cu toate acestea, evitați să consumați mai mult de 40 g semințe de in pe zi (200 kcal) în condițiile în care doriți să scădeți în greutate, altfel este posibil să mâncați prea multe calorii și să nu mai obțineți rezultatele dorite!", explică dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice. 

Vezi şi: Condimentul care scade colesterolul. Ce beneficii importante mai are

Protejează de cancer

Semințele de in conţin lignani, compuși cu efect antioxidant, care ajută organismul să lupte împotriva cancerului. Cercetările au arătat că lignanii pot oferi protecţie mai ales faţă de cancerele de sân, de uter şi de prostată. Într-un studiu s-a observat că femeile aflate la post-menopauză care au consumat seminţe de in cu 30 de zile înainte de o operaţie de îndepărtare a unei tumori maligne la sân au avut o scădere a nivelului unor markeri tumorali.  

Vezi şi: Poate fi prevenit şi tratat cancerul cu remedii naturiste? Plante cu efecte benefice

Reglează colesterolul şi scad tensiunea

Consumul zilnic de 4 linguri de semințe de in măcinat a scăzut colesterolul rău (LDL) cu 15%, potrivit unui studiu desfășurat pe o lună pe pacienți cu boală arterială periferică. Efectele benefice pot fi puse pe seama fibrelor conținute de semințele de in, care „leagă” sărurile biliare înainte de a fi excretate, iar pentru a putea reface aceste săruri ficatul „absoarbe” colesterolul din sânge.

O altă cercetare de 3 luni la care au participat pacienți hipertensivi a evidențiat același lucru, în plus aceștia obținând o scădere a greutății și a tensiunii arteriale. Suplimentarea cu produse bogate în semințe de in ajută la scăderea atât a tensiunii sistolice, cât și a celei diastolice.

Reduc riscul de boli cardiovasculare

„Semințele de in sunt o sursă foarte bună de acizi grași Omega-3, în special acid alfa-linoleic, unul din cei doi acizi grași esențiali pe care trebuie sa îi luăm din alimentație, întrucât organismul nu îl produce. Studii recente au arătat că o dietă bogată în acid alfa-linoleic scade riscul de accident vascular cerebral, de boală cardiovasculară și ajută la reglarea colesterolului LDL”, explică dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

Remediu contra constipației

Semințele de in conțin fibre atât solubile, cât și insolubile, menținând astfel sănătatea florei microbiene intestinale și prevenind constipația prin optimizarea tranzitului intestinal. De asemenea, sunt sursă de mucilagii, un compus vegetal care, în contact cu apa, se transformă într-un gel care ajută la eliminarea materiilor fecale. În caz de constipaţie ocazională, poţi pune seminţe de in proaspăt măcinat (1 linguriţă) într-un pahar cu apă. Lasă 20 de minute să îşi elibereze mucilagiile, apoi consumă. Bea un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, şi unul seara. Acţiunea laxativă apare după 6 - 24 de ore, dar trebuie luate cel puțin 2 sau 3 zile pentru un efect optim.

Vezi şi: Iată cât de sănătos este năutul! Ce boli poţi preveni dacă îl consumi

Alte beneficii ale seminţelor de in

►Fibrele solubile din in încetinesc digestia și amplifică senzația de sațietate, ceea ce ajută la scăderea în greutate. Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că în 20 g de semințe de in avem 100 kcal, de aceea nu trebuie depăşită această cantitate.

►Studii la care au participat persoane cu diabet de tip 2 au arătat că administrarea zilnică de 10 - 20 g de pulbere de seminţe de in poate reduce glicemia cu 19%.

►Pulberea de in poate calma roşeaţa pielii.  

Bine de ştiut

Mucilagiile din semințele de in pot scădea absorbția unor medicamente sau suplimente, de aceea bine este să le consumi cu 2 ore înainte sau după administrarea lor.

Cum se consumă

● Ca pulbere obţinută prin măcinarea seminţelor: se dizolvă 1 linguriţă într-un pahar cu apă.

● Capsule cu ulei de seminţe de in: se recomandă pentru scăderea colesterolului şi protecţia cardiovasculară. Se ia 1 capsulă pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, într-o cură de 3 luni.

● Ulei de seminţe de in presat la rece: se poate face o cură (1 lingură/zi, 3 luni) sau se poate adăuga în salate, sosuri, piureuri.

● Ca aliment: în smoothie-uri cu legume și fructe; împreună cu cereale cu lapte sau iaurt și fructe; în diverse tipuri de salate; amestecate cu iaurt, ca o cină cu lapte și alte semințe, sub formă de budincă; încorporate în prăjituri sau pâine făcute în casă; împreună cu carne înainte de a fi gătită pe grătar sau la cuptor; încorporate în chiftele clasice sau vegetale.

Citeşte şi:

Reţetă naturistă contra constipaţiei. Te ajută să elimini mai uşor toxinele din corp

Ceaiul care te scapă de constipaţie. Este laxativ natural

Tu știi cum să folosești aloe vera?