Condimentul care scade colesterolul. Ce beneficii importante mai are

De obicei, coriandrul se folosește la condimentarea preparatelor culinare, însă această plantă este și un remediu bun pentru diverse probleme de sănătate. Folosit în scop terapeutic, coriandrul reglează nivelul grăsimilor în sânge, susține digestia, iar la acestea se adaugă şi alte beneficii. 

image

Coriandrul (Coriandrum Sativum) este o plantă medicinală care face parte din familia Apiaceae, fiind „rudă” cu țelina și cu pătrunjelul. Coriandrul este o sursă bună de vitamine - vitamina A, care protejează vederea, vitamina C, importantă pentru imunitate, și vitamina K, care ajută la coagularea sângelui și susține sistemul osos. Planta conține și antioxidanți, care combat radicalii liberi din organism, dar și săruri minerale, precum: calciu, fier, fosfor, magneziu și potasiu. De la coriandru se folosesc frunzele întregi, în timp ce semințele se utilizează uscate sau măcinate.  

În scop terapeutic, de la coriandru se folosesc frunzele proaspete şi seminţele. Acestea din urmă se usucă şi se macină, iar pulberea este utilizată pentru prepararea de tincturi, infuzii şi ulei esenţial.  

Unele persoane pot prezenta alergii şi iritaţii ale pielii, de aceea este important să discuţi cu medicul specialist înainte de a folosi această plantă. Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

Semințele reglează nivelul grăsimilor din sânge

Coriandrul este un remediu excelent pentru reglarea nivelului de colesterol.  Mai exact, semințele plantei scad colesterolul LDL (rău) și cresc colesterolul HDL (bun) din sânge.  În plus, coriandrul este o sursă bună de antioxidanți, iar folosirea plantei în preparatele culinare încurajează oamenii să reducă aportul de sare din alimentație, ceea ce îmbunătățește sănătatea inimii. Să nu mai vorbim că această plantă poate reduce tensiunea arterială și acționează ca un diuretic, ajutând corpul să elimine excesul de sodiu și de apă. Semințele de coriandru pot fi integrate în salate, sosuri, mâncăruri, în rețete cu cărnuri sau în ceaiuri.

Tinctura tratează tulburările digestive

Tinctura de coriandru este un remediu excelent pentru problemele digestive, în special pentru tranzitul intestinal lent sau în indigestie. Planta poate reduce simptomele digestive neplăcute, cum ar fi balonarea, disconfortul abdominal, greața, constipația și senzație de preaplin. Pentru tinctură, ai nevoie de 2-3 crenguțe de coriandru și de 250 ml de alcool/rom. Amestecă ingredientele într-un borcan și lasă-le să stea într-un loc răcoros, ferit de lumină, 6 săptămâni. Apoi, strecoară compoziția, apăsând ușor pe coriandu pentru a stoarce orice lichid. Păstrează tinctura într-o sticluță de culoare închisă. Doza zilnică recomandată este de 10-15 picături, de 3 ori pe zi, diluate în apă sau ceai.

Vezi şi: Poate fi prevenit şi tratat cancerul cu remedii naturiste? Plante cu efecte benefice

Ceaiul previne diabetul

Ceaiul din semințe de coriandru ajută la scăderea zahărului din sânge, ceea ce previne instalarea diabetului de tip 2. De asemenea, ceaiul are efecte diuretice, de aceea este bun și pentru curățarea și detoxifierea rinichilor. Pentru preparare, ai nevoie de 2 lingurițe de pulbere de semințe de coriandru, pe care le pui la fiert într-un ibric cu 1 cană de apă, 10 minute. Apoi, lași ceaiul să se răcească, strocori și bei câte o ceașcă de ceai pe zi. Pulberea o prepari prin măcinarea fructelor bine uscate.

Cataplasmele se folosesc în artrită

Datorită nivelului ridicat de vitamina K din compoziție, care este esențială pentru sistemul osos, coriandrul este de ajutor în caz de artrită și osteoporoză. Pentru aceste afecțiuni se folosesc cataplasmele, care sunt la fel de utile și în cazul durerilor reumatice. Cum le faci? Amesteci 2-3 linguri cu pulbere măcinată cu apă caldă, până când se formează o pastă. Aplici amestecul pe locul afectat, iar deasupra pui un pansament, care să mențină cataplasma aproximativ 3 ore.