Castanele, leac în varice şi hemoroizi. Cum se administrează remediile

Dacă te confrunți cu varice sau cu hemoroizi, este bine să încerci remediile alternative pe bază de castane. Aceste leacuri sunt ușor de preparat, mai ales toamna, când castanele se găsesc mai ușor în piețe și în magazine.

image

Foto: Shutterstock

Castanele sunt de mai multe tipuri, însă în fitoterapie se folosesc fructele castanului sălbatic (Aesculus hippocastanum), cunoscut în popor și sub denumirea de castan porcesc. În general, castanele se pot utiliza sub formă de tinctură, unguent, ulei, decoct, pulbere, gel, infuzie, dar și ca extract solubil sau uscat. Castanele au numeroase proprietăți medicinale, precum cele antiinflamatoare, astringente, antiedematoase, antihemoragice, descongestionante și tonice. Știai că persoanelor depresive sau melancolice le sunt recomandate plimbările pe alei cu castani? Fructele castanului ar avea o putere tonică asupra sistemului nervos.

Precauţii şi contraindicaţii

Tratamentele interne cu castane sălbatice nu sunt recomandate pe parcursul sarcinii și alăptării, celor cu vârsta mai mică de 18 ani și nici celor afectate de boli renale sau de ficat. Este bine de știut că remediile din castanul sălbatic pot interacționa cu anumite medicamente precum: aspirină, anticoagulante, insulină, pentoxifilină sau ticlopidină. De asemenea, nu este bine să consumi castane sălbatice în stare crudă.

1. Tinctura ameliorează simptomele insuficienței venoase

Insuficiența venoasă este o afecțiune care se poate manifesta prin apariția varicelor și prin umflarea picioarelor. În completarea tratamentului indicat de medic, poți să folosești tinctura din castane sălbatice, care ameliorează aceste simptome, prin îmbunătățirea fluxului sangvin. Tinctura se folosește atât în uz intern, dar și pentru uz extern, la masarea picioarelor umflate. Pentru a o prepara, ai nevoie de 250 g de castane și de 1 litru de alcool, de 40°. Pui toate ingredientele într-un borcan, amesteci, apoi închizi bine borcanul cu un capac. Lași tinctura la macerat 14 zile, într-un loc răcoros și ferit de lumină, apoi strecori. Pentru uz intern, este indicat să cumperi tinctura de la farmacie. În acest caz, se iau câte 10 -15 picături de 3 ori pe zi diluate în 50 ml apă fiartă și răcită sau la recomandarea specialistului. 

2. Unguentul este bun în caz de hemoroizi

Dacă simptomele hemoroizilor (mâncărime, iritație, durere și sângerare rectală, nu-ți dau pace), este indicat să folosești unguentul de castane sălbatice. Pentru a-l pregăti, curăță câteva castane și fierbe-le în apă, până când se înmoaie. Strecoară apa, pasează-le, cu ajutorul unui blender, apoi amestecă-le cu o cantitate egală de untură de porc curată. Păstrează crema într-un borcan, la frigider și aplică, la nevoie. Remediul nu înlocuieşte un stil de viaţă sănătos şi nici consultul medical, în cazul în care te confrunţi cu hemoroizi.  

3. Băile alină durerile reumatice

Castanele sunt de ajutor în tratamentul antireumatic, deoarece reduc inflamațiile și durerile. Fierbe 20-25 de castane sălbatice în 5 litri de apă, până când apa scade la jumătate. Lichidul obținut după strecurare îl adaugi în apa caldă de baie. Este bine să faci o astfel de baie, 1 dată la 2 zile. La fel de eficientă este și infuzia, care se prepară prin fierberea a 200 g de coji de castane în 2 litri de apă. Infuzia o torni în cadă și urmezi tratamentul 2 săptămâni, cu o pauză de 1 zi între băi.

Vezi şi: Scapă de venele varicoase în mod naturist!

4. Decoctul combate febra

Dacă te confrunți cu febră sau cu dureri de cap, poți să folosești decoctul din castane comestibile. Pentru preparare, ai nevoie de câteva castane tocate, pe care le fierbi în apă 15-20 de minute. Lași lichidul la răcit, îl strecori, apoi îl păstrezi într-o sticlă închisă. Decoctul se administrează câte 1-2 lingurițe, la nevoie.