Ce boli poţi preveni prin consumul de fibre
Fibrele alimentare sunt partea nedigerabilă a fructelor şi legumelor proaspete, dar şi cerealale integrale. Rolul lor este de a absorbi apa de pe tractul digestiv şi de a face mai uşoară digestia. Este popular rolul lor de a ajuta tractul digestiv prin prevenirea constipației, dar efectul lor benefic nu se limitează la acest rol ci se extinde și asupra altor sisteme, precum cel cardiovascular, susţin specialiştii.
Fibrele nu trebuie să lipsească din alimentație. Foto: Shutterstock
Ajută digestia și previn boli grave
Fibrele insolubile trec prin tractul digestiv nedigerate și împlinesc la acest nivel multe funcţii, printre care, asigurarea mişcării bolului digestiv prin intestine şi cea de control al nivelului pH-ului intestinal. Astfel, pot fi digerate toate categoriile de alimente, ţinând cont că unele au nevoie de un pH mai acid, iar altele de unul mai puţin acid.
În plus, mobilizează și reziduurile care se depun de-a lungul timpului în colon (placa mucoidă) și care îngreunează digestia prin asimilarea substanţelor nutritive din hrană. Deoarece îndepărtează toxinele şi reziduurile care ar putea deteriora ţesuturile colonului, fibrele insolubile sunt considerate eficiente pentru prevenirea cancerului de colon.
Cele mai bune surse de fibre insolubile sunt: salata verde şi alte legume cu frunze verzi, rădăcinoasele, fructele cu coajă, nucile, tărâţele de porumb, făina de ovăz, pastele făinoase integrale (din grâu dur) şi seminţele de in.
Previn diabetul
Fibrele solubile nu au doar rol în digestie, ci acţionează benefic asupra grăsimilor şi glucidelor în exces, prevenind astfel instalarea diabetului zaharat de tip II şi bolilor cardiovasculare. Acestea se dizolvă şi formează un gel care se combină cu acizii graşi din tractul digestiv, reducând rata de absorbţie a zahărului din sânge. De asemenea, fibrele solubile favorizează scăderea nivelului colesterolului „rău“. Se găsesc în cantităţi mari în: boabele de fasole şi de mazăre, în varza de Bruxelles, broccoli, spanac, dovlecei, majoritatea fructelor proaspete, seminţe de in, ovăz şi în orz.
Unele au efect prebiotic și ajută imunitatea
Din categoria fibrelor solubile fac parte și fibrele cu efect prebiotic, care contribuie la înmulţirea florei intestinale benefice, stimulând imunitatea. Alimentele cu un conţinut de fibre prebiotice sunt: ceapa, usturoiul, bananele, anghinarea, prazul, sparanghelul şi rădăcina de cicoare.
Citește și Colonul iritabil: de ce, uneori, tratamentul nu dă rezultate. Dieta recomandată. Ce spune medicul