Ceaiul care te scapă de constipaţie. Este laxativ natural

În caz de constipație, pe lângă modificarea stilului de viaţă, poți apela la ceaiul din frunze de senna, care are efect în tratarea tulburărilor digestive.

image

Ceaiul de senna este benefic în constipaţie. Foto: Shutterstock

Ceaiul de senna se prepară din frunzele sau din fructele plantei senna (Casia senna), un semiarbust tropical, cu flori galbene, originar din zonele de nord și nord-est ale Africii. În terapia alternativă, ceaiul de senna este apreciat de zeci de ani, datorită acțiunilor laxative și purgative, caracteristici care ajută în ameliorarea constipației și a altor probleme gastrointestinale. Acțiunile principale sunt date de compușii plantei precum flavonoidele, fitosterolii, taninurile, uleiul volatil, sărurile minerale și mucilagiile.

Ameliorează constipația

Studiile au descoperit că anumiți compuși din planta senna au efect laxativ puternic. Acești compuși acționează la nivelul mucoasei colonului, promovând contracțiile și mișcările intestinale. De asemenea, senna previne reabsorbția apei și a electroliților din colon, crește cantitatea de lichid din intestine și înmoaie scaunul. Senna nu este indicată copiilor sub 12 ani și nici nu se consumă pe perioade îndelungate, deoarece poate produce modificări la nivelul intestinului gros și, de asemenea, poate afecta ficatul.

Curăță colonul 

Senna este o plantă care se folosește la curățarea intestinului înainte de intervențiile chirurgicale, precum colonoscopia, o procedură medicală utilizată în depistarea cancerului de colon. De regulă, senna se utilizează împreună și cu alți agenți. Curățarea colonului înainte de procedura medicală îmbunătățește absorbția de nutrimente și susține sănătatea generală a colonului. Atenţie însă! Nu folosi senna pentru acest scop decât la recomandarea medicului!

Combate paraziţii intestinali

Această plantă poate distruge paraziții și viermii din tractul intestinal. Senna are cel mai bun efect când este combinată și cu alte ierburi antihelmintice (folosite pentru combaterea viermilor intestinali), cum ar fi ghimbirul, feniculul sau cu rădăcina din lemn-dulce. Aceste ierburi reduc riscurile de crampe intestinale. 

Benefic pentru sănătatea digestivă

În caz de indigestie, este bine să consumi ceai de senna. Planta conține enzime naturale, care ajută la refacerea secrețiilor de suc gastric. Dacă este consumat pe o anumită perioadă (recomandată de medic), ceaiul de senne reduce iritabilitatea intestinală. De asemenea, datorită faptului că senna conține resveratrol, un antioxidant, această plantă poate calma inflamația de la nivelul tractului gastrointestinal.

Cum prepari ceaiul

Pentru a beneficia de efectele detoxifiante, laxative, purificatoare și purgative ale plantei, poți bea câte 1-2 căni de ceai de senna, cel mult 10 zile. Ceaiul îl prepari astfel: peste 1 linguriță de plantă, torni 200 ml de apă clocotită, apoi lași la infuzat 10-15 minute. După ce s-a răcit, îl poți consuma, însă cu măsură. În cazul administrării pe termen lung a ceaiului din senna, se pot pierde din organism apă și săruri. Efectele secundare constau în colorarea în roșu a urinei.

Contraindicaţii şi precauţii

Nu este bine să consumi ceai de senna, dacă te confrunți cu una dintre următoarele probleme: boala Crohn, colită ulcerativă, apendicită, diaree, deshidratare sau cu dureri abdominale. De asemenea, dacă  alăptezi sau dacă știi că ești alergic la această plantă, este bine să eviți consumul de ceai de senna.

Vezi şi: Cea mai bună combinaţie pentru un colon sănătos