Tratamente naturiste cu seminţe de in

1 2 jpg jpeg

Pe vremurile demult uitate, inul, ca ┼či metalele pre┼úioase, era apanajul unor me┼čteri stra┼čnici. Din p├ónza de in topit se f─âceau ve┼čtmintele ritualice, iar giulgiul ├«n care a fost ├«nf─â┼čurat trupul lui Iisus Hristos a fost ┼úesut tot din in. A┼čadar, inul este apreciat de mii de ani pentru ├«ntrebuin┼ú─ârile lui vestimentare, dar ┼či pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra organismului uman.

Semin┼úele de in con┼úin 4-10% mucilagii formate din acid galacturonic, ramnoz─â, galactoz─â, xiloz─â ┼či arabinoz─â; 30-40% lipide formate din trigliceride ale acizilor oleic, linoleic, stearic, linolenic ┼či miristic; fier, calciu, potasiu ┼či aluminiu. Fibrele semin┼úelor sunt bogate ├«n siliciu.

Tratamente naturiste cu semin┼úe de in ÔÇô tratament anti-constipa┼úie ┼či pentru sc─âderea considerabil─â ├«n greutate (obezitate)

Semin┼úele de in ├«ntregi au ac┼úiune laxativ-purgativ─â, iar ├«n ultimii ani, uleiul de semin┼úe de in a c─âp─âtat o deosebit─â importan┼ú─â datorit─â prezen┼úei ├«n ulei a acidului gamalinolenic (AGL) ┼či a altor acizi gra┼či esen┼úiali polinesatura┼úi, care particip─â la esterificarea colesterolului ┼či la alte procese biochimice.

Uleiul de semin┼úe de in este administrat ├«n tratamente naturiste ca important─â surs─â de acid gras gamalinolenic ┼či acid gras linoleic ├«n afec┼úiuni ca: diabet, tulbur─âri de ciclu, afec┼úiuni inflamatorii, afec┼úiunile coronariene ale inimii, scleroz─â multipl─â, eczeme atopice, r─âspunsurile imunitare, hiperreactivitatea ┼či alcoolism. Cantitatea zilnic─â de ulei de semin┼úe de in este de 2-5 g ├«n salate sau preparate culinare, la rece. Se poate lua direct cu linguri┼úa pentru cine suport─â ├«nghi┼úirea uleiului simplu.

Semin┼úele de in ├«ntregi, nef─âr├ómate, sunt recomandate ├«n constipa┼úii ┼či obezitate, deoarece m─âresc bolul fecal, cresc peristaltismul intestinal ┼či favorizeaz─â eliminarea. Tratamentul se ia zilnic o perioad─â de timp, c├óte 1-2 linguri┼úe sau 1 lingur─â de semin┼úe de in, ├«ntregi sp─âlate ┼či l─âsate la ├«nmuiat ├«ntr-o can─â cu ap─â la temperatura camerei timp de 2-3 ore. Toat─â cantitatea se ia seara ├«nainte de culcare.

Tratamente naturiste cu semin┼úe de in ÔÇô cataplasme cu f─âin─â din semin┼úe de in pentru afec┼úiuni cutanate

Din semin┼úele de in se poate face f─âin─â de in, care se recomand─â sub form─â de cataplasme pentru persoanele cu tegumente sensibile, ├«n asociere cu f─âina de mu┼čtar negru, ├«n p─âr┼úi egale. De asemenea, se pun cataplasme cu f─âin─â de in ┼či pentru afec┼úiunile cutanate, pentru efectele de drenare a colec┼úiilor purulente ┼či de calmare a durerilor. Se face o past─â din f─âin─â de in ┼či ap─â cald─â, se ├«nf─â┼čoar─â ├«n tifon ┼či se ┼úine pe ran─â. Pentru un efect mai mare se pot toca m─ârunt flori de mu┼če┼úel ┼či se amestec─â cu f─âina de in. Se ┼úine timp de 2-3 ore.

Tratamente naturiste cu semin┼úe de in ÔÇô scade nivelul glicemiei ┼či colesterolul r─âu

Semin┼úele de in se mai recomand─â pentru sc─âderea nivelului glicemiei, pentru echilibrarea hormonilor sexuali feminini ├«n organism, pentru stimularea fertilit─â┼úii feminine, sc─âderea colesterolului ┼či pentru tratarea unor boli inflamatorii intestinale. Ingerarea semin┼úelor de in are efect mai mare atunci c├ónd sunt m─âcinate, ├«ns─â trebuie ┼úinut cont de faptul c─â se consum─â imediat dup─â macerare.

Studiile au ar─âtat c─â femeile care au consumat zilnic timp de 4 s─âpt─âm├óni 50 de grame de semin┼úe de in m─âcinate, le-a sc─âzut colesterolul r─âu cu p├ón─â la 18%. Un alt studiu pe cobai a ar─âtat c─â aportul suplimentar cu ulei de in este eficient pentru prevenirea dezvolt─ârii tumorii de colon. Un studiu pilot din India a demonstrat c─â efectul uleiului de in are efecte pozitive ├«n comportamentul copiilor care sufer─â de ADHD. S-a observat reducerea total─â a hiperactivit─â┼úii ┼či a altor simptome asociate cu Sindromul de Aten┼úie Deficitar─â.

Semin┼úele de in nu se iau ├«mpreun─â cu medicamente anticoagulante, gen aspirin─â, deoarece acizii gra┼či Omega-3 pot cre┼čte riscul de s├ónger─âri. Nu se iau nici ├«n combina┼úie cu anticoncep┼úionale, deoarece pot afecta nivelul hormonilor sexuali feminini ┼či pot modifica efectul medicamentului. Nici ├«n combina┼úie cu antidiabeticele nu sunt recomandate, deoarece pot sc─âdea considerabil nivelul glicemiei.