Orzul verde poate preveni boli grave. Cum se consumă

Foloseşte orz verde dintr-o sursă certificată organic, fără aditivi şi alte ingrediente
Adevărată „mină” nutriţională, orzul verde poate oferi protecţie împotriva unor boli, în timp ce completează necesarul de vitamine, minerale şi alţi compuşi valoroşi. Este un tonic pentru organism şi poate fi un aliat al unui stil de viaţă sănătos.
Acest remediu face referire la frunzele verzi tinere ale orzului, care sunt recoltate în momentul apogeului nutriţional. În anii 1960, un cercetător japonez, Yoshihide Hagiwara, a descoperit că orzul verde are un conţinut nutriţional mult mai bogat decât alte vegetale. El a dezvoltat o tehnică specială de a extrage aceşti nutrienţi sub formă de pulbere, care păstrează substanţele şi principiile active din iarba de orz verde.
Tonic general pentru organism
Orzul verde este remarcabil din punct de vedere nutriţional. Conţine vitaminele A, B, C, E, K, fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, sodiu, zinc, proteine (20 de aminoacizi, inclusiv cei 8 esențiali). De asemenea, conține clorofilă, considerată un detoxifiant natural, și antioxidanți care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea celulelor de deteriorarea oxidativă. Orzul verde poate proteja organismul de efectele radiaţiilor şi ale poluării şi are acţiune detoxifiantă, alcalinizantă, vitaminizantă, mineralizantă. Datorită acestor beneficii, orzul verde poate completa deficitele nutriţionale, mai ales în cazul celor care au o alimentaţie deficitară. Este potrivit şi pentru vegetarieni şi pentru cei care fac efort fizic sau psihic intens.
Leac de viaţă lungă
Cel mai important antioxidant din orzul verde este superoxid dismutaza (SOD), implicat în neutralizarea celor mai periculoşi radicali, cei numiţi superoxid. Aceştia accelerează îmbătrânirea celulară şi apariţia unor boli precum cancerul. Reduce inflamaţia cronică, proces care stă la baza multor afecţiuni precum reumatismul şi bolile cardiovasculare. Un compus din orzul verde (lunasina) poate proteja de unele tipuri de cancer precum cel de piele, de sânge şi de prostată. Prin protecţia pe care o oferă faţă de bolile cronice şi prin contracararea îmbătrânirii, orzul verde poate fi considerat un remediu al longevităţii.
Reduce grăsimile din sânge
Fibrele solubile din orzul verde pot ajuta la eliminarea colesterolului rău, ceea ce poate oferi protecţie contra atacului de cord şi accidentului vascular cerebral. Un studiu la care au participat 36 de persoane cu diabet zaharat a arătat că administrarea a 15 g de extract de orz verde timp de 4 săptămâni a dus la scăderea nivelului colesterolului LDL (rău).
Unii compuşi din orzul verde (saponarina, triptofanul) contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi reduc inflamaţia, cu beneficii asupra sănătăţii inimii.
Remediu în constipaţie
Pulberea de orz verde este o foarte bună sursă de fibre, cu un conţinut de 3 g la 1 lingură (10 g) de produs. Fibrele ajută la creşterea volumului scaunului, susţinând tranzitul prin stimularea mişcărilor intestinale. Are un efect laxativ uşor, ameliorând constipaţia. Tot graţie fibrelor, orzul verde menţine saţietatea, iar bogăţia de enzime ajută în metabolismul grăsimilor, ceea ce susţine pierderea în greutate.
Beneficii pentru păr
Bogăţia de substanţe nutritive (vitaminele A, B, C și E, fier, zinc, magneziu, aminoacizi) recomandă orzul verde în menţinerea sănătăţii podoabei capilare. Orzul verde combate mătreaţa, previne căderea părului şi încărunţirea timpurie, care ar putea fi pusă pe seama unui deficit nutriţional.
Cum se administrează
● PULBERE: se dizolvă 1-2 linguriţe de pulbere de orz verde în apă plată. Se bea pe stomacul gol, cu 20 de minute înainte de masă, sau la 2 ore după consumul alimentelor. Pulberea trebuie păstrată într-un loc răcoros şi uscat.
● CAPSULE: se poate face o cură de 3 luni, în care se iau 3 capsule pe zi.
Precauţii
Orzul verde conţine vitamina K, iar acest lucru impune atenţie în cazul celor care iau anticoagulante. De asemenea, este sursă de potasiu, fiind nevoie de precauţii în cazul persoanelor cu boli de rinichi.
Foto: Shutterstock