Remedii adjuvante în diabetul de tip 2. Ce îi poate ajuta pe bolnavi
Odată depistat diabetul, tratamentul medical, împreună cu alimentația corespunzătoare și cu mișcarea fizică, țin boala sub control. De folos sunt și unele leacuri adjuvante!
Scorțișoara scade glicemia. Foto: Shutterstock
Diabetul zaharat este cea mai întâlnită boală a sistemului endocrin. Se declanșează când corpul nu produce sau nu folosește insulina în mod corespunzător, provocând o cantitate prea mare de glucoză (zahăr) în sânge. Există mai multe tipuri de diabet zaharat, cele mai întâlnite fiind diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Apariția diabetului de tip 2 este influențată și de factori precum: stres, alimentaţie dezechilibrată, bogată în grăsimi şi dulciuri, lipsa de odihnă şi sedentarism. În tratarea diabetului de tip 2, pacienții urmează un tratament medical, care poate fi completat, cu sfatul medicului, şi de unele leacuri adjuvante.
Oțetul de mere
Printre beneficiile oţetului de mere se numără şi reglarea glicemiei. Studiile au arătat că oțetul de mere are un efect pozitiv în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, deoarece scade nivelul glicemiei și răspunsul la insulină, în special după mesele cu aport crescut de carbohidrați. Se pot consuma 1-2 linguri de oțet, ca atare, înainte de masă, însă oțetul poate fi amestecat și în salate sau adăugat în ceaiuri. Studiile au scos la iveală că 2 linguri cu oțet consumate înainte de culcare reduc glicemia cu 4% în dimineața următoare.
Fibrele
Alimentele bogate în fibre scad concentrația de zahăr în sânge. Pacienții cu diabet de tip 2 pot consuma aproximativ 30 de g de fibre pe zi (cantitate care, de altfel, este recomandată şi adulţilor fără această boală). Poți obține fibre din legume și fructe diverse (broccoli, spanac, ciuperci, ardei grași, varză, fructe de pădure, avocado), din ovăz, hrișcă, nuci sau tărâțe de tip psyllium. De asemenea, orzul este o cereală bogată în fibre și în proteine. În plus, orzul conține și multe alte minerale benefice întregului organism, precum: fosfor, cupru, potasiu, magnezi, fier, iod și zinc.
Sucul de aloe vera
Consumul de suc de aloe vera ajută la reglarea glicemiei. Acest lucru se datorează compușilor din plantă (crom, magneziu, mangan și zinc), substanțe esențiale pentru metabolizarea glucozei. Planta mai conține și antioxidanți, flavonoizi, acid salicilic, enzime, vitamine, nutrimente importante de care are nevoie organismul. Reține că seva de aloe vera are efect laxativ, prin urmare consumă acest suc în cantități limitate!
Veyi și: Tu știi cum să folosești aloe vera?
Scorțișoara
Acest condiment aromat reduce rezistența la insulină, ajutând acest hormon să își îndeplinească rolul în organism. Așadar, scorțișoara poate să reducă glicemia, având un puternic efect antidiabetic. Studiile au arătat că poate reduce valorile glicemiei dimineața, pe stomacul gol, cu până la 10-29%. Scorțișoara se consumă numai în doze mici spre moderate, deoarece în cantități mari, poate interfera cu anumite medicamente. O poți adăuga în iaurt sau într-un pahar cu apă și o poți consuma dimineața, pe stomacul gol.
• De reținut: Printre primele manifestări ale diabetului zaharat se numără: oboseală, pofta exagerată de mâncare, sete, furnicături sau amorțeală a mâinilor și picioarelor.
• Mai multe tipuri de plante din specia ginseng sunt folosite în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cel mai des folosit este ginsengul indian (cunoscut și sub numele de ashwagandha), care reduce şi nivelul de trigliceride.