Inul scade colesterolul

2 jpg jpeg

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Linum usitatissimum, inul face parte din familia Linaceae şi are numeroase proprietăţi terapeutice. El are în compoziţia sa glucide, celuloză, săruri de potasiu şi magneziu, ulei, vitaminele E, F şi mucilagii localizate în membrana celulară a epidermei.

Inul este o plantă anuală ierboasă, folosită încă din Antichitate. Ea se cultivă atât pentru fuior, cât şi pentru seminţele sale oleaginoase. În scopuri medicinale, se folosesc numai seminţele care au ajuns la maturitate. Datorită conţinutului de acizi graşi de tip Omega-3, seminţele de in reglează nivelul colesterolului din sânge şi previn bolile cardiovasculare. De asemenea, o dietă cu seminţe de in este foarte bună pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.

Cum se consumă

Seminţele de in pot fi consumate întregi sau măcinate. Dacă gustul ţi se pare neplăcut, le poţi adăuga în salate fiindcă îţi vor asigura un consum echilibrat de acizi graşi esenţiali. Amestecă 1 lingură de seminţe de in cu 1 cană de apă caldă. Lasă peste noapte mixtura obţinută şi bea a doua zi, pe stomacul gol, pentru a regla tranzitul intestinal.

Cât de eficient este

Cercetătorii olandezi au descoperit că 2 linguriţe de seminţe de in consumate zilnic duc la scăderea colesterolului cu 18%. Un alt studiu al specialiştilor în nutriţie a arătat că 20 g de seminţe de in consumate pe parcursul a 8 săptămâni sunt mai eficiente în reducerea colesterolului şi a trigliceridelor decât statinele, acele medicamente recomandate atunci când nivelul colesterolului total depăşeşte 200mg/dl sau atunci când nivelul celui „rău“ (LDL) atinge valori de peste 100 mg/dl.

Beneficii multiple

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, seminţele de in scad riscul apariţiei artritei. Ca sursă importantă de acid gras gamalinoleic şi acid gras linoleic, seminţele previn tensiunea arterială şi menţin inima sănătoasă. În plus, sunt de folos în constipaţie, împiedică formarea pietrelor la fiere şi reduc uscăciunea ochilor. În combaterea obezităţii, se recomandă o alimentaţie bogată în vitamine şi fibre, din care să nu lipsească seminţele de in.

Protejează sistemul digestiv

O cantitate de una sau două linguri de seminţe de in întregi, luate în cursul unei zile sau seara, la culcare, previne constipaţia şi calmează colonul iritat. Datorită mucilagiilor, ele au o acţiune emolientă în inflamaţiile tubului digestiv. Poţi încerca un amestec dintr-o lingură de seminţe întregi şi 100 g apă, pe care să îl bei după jumătate de oră.

Tratează inflamaţiile şi arsurile

Extern, poţi folosi seminţele măcinate sub formă de cataplasmă. Amestecă făina de seminţe de in cu apă călduţă şi pune terciul obţinut între două bucăţi de pânză. Aplică pe zona inflamată iar cataplasma va calma durerile şi va ajuta la eliminarea puroiului din abcese sau furuncului. În caz de arsuri, poţi folosi uleiul de in amestecat în părţi egale cu apă de var. Pune totul într-o sticlă curată şi agită până obţii un lichid alb, lăptos, cu care să ungi arsura. Acesta va răcori şi va vindeca rănile.

Bine de ştiut!

Preparatele pe bază de in pot reduce absorbţia substanţelor din medicamente cum ar fi anticoagulantele sau antidiabeticele. De asemenea, planta nu se administrează concomitent cu produsele farmaceutice, laxative deoarece mucilagiile pe care le conţine pot produce iritaţii digestive. Seminţele de in sunt contraindicate în ocluzii intestinale, iar în sarcină şi alăptare nu se cunosc efecte secundare.