Inul scade colesterolul

2 jpg jpeg

Cunoscut sub denumirea ┼čtiin┼úific─â de Linum usitatissimum, inul face parte din familia Linaceae ┼či are numeroase propriet─â┼úi terapeutice. El are ├«n compozi┼úia sa glucide, celuloz─â, s─âruri de potasiu ┼či magneziu, ulei, vitaminele E, F ┼či mucilagii localizate ├«n membrana celular─â a epidermei.

Inul este o plant─â anual─â ierboas─â, folosit─â ├«nc─â din Antichitate. Ea se cultiv─â at├ót pentru fuior, c├ót ┼či pentru semin┼úele sale oleaginoase. ├Än scopuri medicinale, se folosesc numai semin┼úele care au ajuns la maturitate. Datorit─â con┼úinutului de acizi gra┼či de tip Omega-3, semin┼úele de in regleaz─â nivelul colesterolului din s├ónge ┼či previn bolile cardiovasculare. De asemenea, o diet─â cu semin┼úe de in este foarte bun─â pentru cei care vor s─â scape de kilogramele ├«n plus.

Cum se consum─â

Semin┼úele de in pot fi consumate ├«ntregi sau m─âcinate. Dac─â gustul ┼úi se pare nepl─âcut, le po┼úi ad─âuga ├«n salate fiindc─â ├«┼úi vor asigura un consum echilibrat de acizi gra┼či esen┼úiali. Amestec─â 1 lingur─â de semin┼úe de in cu 1 can─â de ap─â cald─â. Las─â peste noapte mixtura ob┼úinut─â ┼či bea a doua zi, pe stomacul gol, pentru a regla tranzitul intestinal.

Cât de eficient este

Cercet─âtorii olandezi au descoperit c─â 2 linguri┼úe de semin┼úe de in consumate zilnic duc la sc─âderea colesterolului cu 18%. Un alt studiu al speciali┼čtilor ├«n nutri┼úie a ar─âtat c─â 20 g de semin┼úe de in consumate pe parcursul a 8 s─âpt─âm├óni sunt mai eficiente ├«n reducerea colesterolului ┼či a trigliceridelor dec├ót statinele, acele medicamente recomandate atunci c├ónd nivelul colesterolului total dep─â┼če┼čte 200mg/dl sau atunci c├ónd nivelul celui ÔÇ×r─âuÔÇť (LDL) atinge valori de peste 100 mg/dl.

Beneficii multiple

Datorit─â propriet─â┼úilor sale antiinflamatoare, semin┼úele de in scad riscul apari┼úiei artritei. Ca surs─â important─â de acid gras gamalinoleic ┼či acid gras linoleic, semin┼úele previn tensiunea arterial─â ┼či men┼úin inima s─ân─âtoas─â. ├Än plus, sunt de folos ├«n constipa┼úie, ├«mpiedic─â formarea pietrelor la fiere ┼či reduc usc─âciunea ochilor. ├Än combaterea obezit─â┼úii, se recomand─â o alimenta┼úie bogat─â ├«n vitamine ┼či fibre, din care s─â nu lipseasc─â semin┼úele de in.

Protejeaz─â sistemul digestiv

O cantitate de una sau dou─â linguri de semin┼úe de in ├«ntregi, luate ├«n cursul unei zile sau seara, la culcare, previne constipa┼úia ┼či calmeaz─â colonul iritat. Datorit─â mucilagiilor, ele au o ac┼úiune emolient─â ├«n inflama┼úiile tubului digestiv. Po┼úi ├«ncerca un amestec dintr-o lingur─â de semin┼úe ├«ntregi ┼či 100 g ap─â, pe care s─â ├«l bei dup─â jum─âtate de or─â.

Trateaz─â inflama┼úiile ┼či arsurile

Extern, po┼úi folosi semin┼úele m─âcinate sub form─â de cataplasm─â. Amestec─â f─âina de semin┼úe de in cu ap─â c─âldu┼ú─â ┼či pune terciul ob┼úinut ├«ntre dou─â buc─â┼úi de p├ónz─â. Aplic─â pe zona inflamat─â iar cataplasma va calma durerile ┼či va ajuta la eliminarea puroiului din abcese sau furuncului. ├Än caz de arsuri, po┼úi folosi uleiul de in amestecat ├«n p─âr┼úi egale cu ap─â de var. Pune totul ├«ntr-o sticl─â curat─â ┼či agit─â p├ón─â ob┼úii un lichid alb, l─âptos, cu care s─â ungi arsura. Acesta va r─âcori ┼či va vindeca r─ânile.

Bine de ┼čtiut!

Preparatele pe baz─â de in pot reduce absorb┼úia substan┼úelor din medicamente cum ar fi anticoagulantele sau antidiabeticele. De asemenea, planta nu se administreaz─â concomitent cu produsele farmaceutice, laxative deoarece mucilagiile pe care le con┼úine pot produce irita┼úii digestive. Semin┼úele de in sunt contraindicate ├«n ocluzii intestinale, iar ├«n sarcin─â ┼či al─âptare nu se cunosc efecte secundare.