Ce avantaje ai dacă mănânci piper. Condimentul are calităţi terapeutice

Piperina din piper ar putea preveni dezvoltarea celulelor maligne, potrivit unui studiu
Cunoscut pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, piperul are şi unele beneficii pentru sănătate.
Încă din timpuri străvechi, piperul este unul dintre cele mai apreciate şi consumate condimente. Frecvent folosit este pieprul negru, însă există şi piper verde, roşu sau alb, nuanţe care diferă în funcţie de gradul de maturare şi procesul de prelucrare. Piperul negru este obţinut din boabele verzi necoapte, uscate şi fermentate.
Piperina, un compus din piper, oferă gustul caracteristic al acestui condiment. Calităţile culinare ale piperului derivă din capacitatea lui de a intensifica aromele preparatelor şi de a adăuga note picante. Din punct de vedere terapeutic, tot piperina este cea care îi conferă proprietăţi antioxidante şi nu numai. Piperul conţine şi vitamine (C, K) şi minerale (fier, mangan).
Are proprietăţi antiinflamatoare
În Egiptul Antic, piperul negru era valorificat, printre altele, pentru virtuţile antiinflamatoare, graţie piperinei, care are şi efecte antibacteriene şi antioxidante. Pentru a intensifica această calitate, piperul se poate consuma cu turmeric. Printre posibilele beneficii se numără ameliorarea simptomelor durerii articulare.
Susţine digestia
Proprietăţile antioxidante şi antibacteriene ale piperului promovează sănătatea sistemului digestiv. Piperina conţinută de piperul negru are un efect stimulant, determinând pancreasul să secrete enzime implicate în descompunerea și digestia carbohidraților și grăsimilor. De asemenea, poate ajuta la prevenirea diareii și a spasmelor tractului digestiv. Piperul negru susţine digestia şi prin stimularea producţiei de acid clorhidric, reducând constipaţia ocazională, balonarea sau gazele intestinale.
Alte beneficii
- Piperul contribuie şi la absorbiţa fierului, seleniului şi beta-carotenului din alimente.
- Piperul poate stimula producţia de endorfine, substanţe care dau o stare de bine.
- Piperul poate contribui la stimularea funcţiei creierului.
Are efecte adverse?
Consumat în cantităţi mari, ceea ce este puţin probabil, piperul negru poate determina arsuri la stomac sau iritaţii ale mucoasei intestinale. Foarte rar, poate să apară şi o alergie la acest condiment. În general, doza maximă de piper pe care o poţi consuma zilnic este de 10 mg. Persoanele cu hemoroizi sau afecţiuni gastro-intestinale trebuie să consume cu precauţie piper.
Înlocuitor pentru sare
Piperul este un bun înlocuitor pentru sare, mai ales în cazul celor care au hipertensiune sau probleme cu rinichii. Piperina contribuie la reglarea tensiunii arteriale, susţinând astfel sănătatea cardiovasculară.
Cum să îl foloseşti
Pentru a beneficia de calităţile piperului, acesta trebuie adăugat în mâncare, măcinat sau boabe, după prepararea termică. În plus, căldura îi poate da un gust amar. Piperul are un gust mai intens dacă este măcinat proaspăt.
Pentru beneficiile digestive şi pentru stimularea metabolismului, piperul poate fi consumat şi sub formă de ceai.
Foto: Shutterstock























