Iată cât de sănătos este năutul! Ce boli poţi preveni dacă îl consumi

Sățios, bogat în vitamine și minerale, năutul este un aliment care te ajută să te menții sănătos, să scapi de kilogramele în plus și de constipație. Este apreciat încă din Antichitate, iar beneficiile sale sunt multiple.

image

Năutul este o plantă leguminoasă, cunoscută și sub denumirile „fasole egipteană” sau „mazărea berbecilor”. Face parte din aceeași familie cu fasolea și alunele și are o aromă de pământ cu nuanțe de nucă. Recoltarea lui a început în jurul anului 3.500 î.Hr., în Turcia, iar astăzi se cultivă în peste 50 de țări.

Consumul de năut oferă o varietate de vitamine, (A, vitaminele B, C, D și E), minerale, (fier, magneziu, mangan, potasiu, zinc), carbohidrați și grăsimi. De asemenea, această leguminoasă este un substitut ideal pentru carne, fiind bogată în fibre și proteine vegetale.

Unele studii afirmă că proteina din năut este mai bună decât cea a altor tipuri de leguminoase. Asta pentru că năutul conține toți aminoacizii esențiali, cu excepția metioninei, substanță necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor corpului.

Conferă sațietate și ajută la slăbit

O cană cu năut (164 g) conține 14.5 g de proteine și 12.5 g de fibre, cantități ce conferă sațietate pe parcursul zilei, ceea ce ajută la controlul apetitului și la slăbit. În cadrul unui studiu, s-a aflat că persoanele care au mâncat regulat năut au avut cu 53% mai puține șanse să aibă un indice de masă corporală (IMC) peste 30 (indicator care semnalează obezitatea)  decât cele care nu au consumat această leguminoasă. În plus, cantitatea generoasă de proteine din năut susţine oasele şi muşchii. 

Vezi şi: Această vitamină ne poate proteja de demenţă!

Previne constipaţia

Datorită conținutului ridicat de fibre, năutul previne creșterea excesivă a bacteriilor nesănătoase din intestin. Această leguminoasă favorizează mișcările intestinale, ceea ce ajută la prevenirea și combaterea constipației. Este recomandat în meniul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil sau de cancer de colon.

Aliat natural contra bolilor de inimă

Năutul este o sursă excelentă magneziu și potasiu, minerale care ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, un factor de risc major pentru apariția bolilor de inimă. În plus, studiile au demonstrat că fibrele din această leguminoasă reduc nivelul de trigliceride și de colesterol LDL („rău”), ale căror valori ridicate expun infarctului sau accidentului vascular cerebral.  

Ideal pentru diabetici

Persoanele diagnosticate cu diabet pot consuma năut, deoarece această leguminoasă ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În primul rând, năutul are deja un indice glicemic (IG) scăzut, ceea ce nu crește glicemia la fel de repede ca alte alimente precum fructele dulci sau pâinea albă. În al doilea rând, fibrele și proteinele din năut reglează glicemia, prin scăderea nivelului de zahăr din sânge. Năutul este și o sursă de mai mulți nutrienți care ajută la gestionarea acestei afecțiuni, precum: magneziu, vitaminele din grupul B și zinc.

Cum îl consumi

Năutul se găsește în comerț conservat sau uscat și se adaugă în mâncăruri, salate, supe, sandvișuri sau în hummus. Boabele fierte pot fi depozitate în frigider, pentru maximum 5 zile, însă bine scurse. Pentru congelare, este important ca năutul să fie spălat și uscat.

Cum prepari rapid un hummus delicios

Ingrediente: 400 g năut, 2 linguri pastă de susan (tahini), 1 căţel de usturoi zdrobit, 1 praf de sare, 3 linguri ulei de măsline, 2 linguri zeamă de lămâie. Opţional: Pudră de ardei iute

Preparare: Spală şi scurhe năutul din conservă, după care îl pui într-un blender împreună cu pasta de susan, usturoiul, sarea, zeama de lămâie şi uleiul de măsline. Amestecă până obţii o pastă. Mai pune deasupra puţin ulei de măsline şi opţional pudra de ardei iute.

humus   morcovi   shutterstock 1202463454 jpg