5 alimente care ne fac să mirosim urât

Ceea ce mânăm nu influențează doar felul în care ne simțim, ci poate avea impact și asupra felului în care mirosim.

 Iată ce alimente ar putea fi vinovate în probleme legate de mirosul corporal.

miros corp jpg

Unele mirosuri pot corporale pot fi generate de mancarea pe care o consumam. foto:Shutterstock. 

Legume crucifere

Legumele crucifere pot fi bune pentru intestin, dar nu sunt la fel de bune pentru mirosul corporal. Alimente precum broccoli, varza și conopida eliberează sulf cu miros puternic care poate ajunge la glandele sudoripare și provoca miros corporal, potrivit Cleveland Clinic.

Pe lângă asta, pot provoca și flatulență cu miros neplăcut.

„Aceste legume sunt o dublă problemă pentru mirosurile corporale”, spune dr. Shona Wilkinson, nutriționist din  Londra. „Nu doar că sunt bogate în sulf și se descompun în mercaptan (un gaz incolor cu un miros respingător), dar conțin și un tip de fibră numită rafinoză. Această fibră nu este descompusă în intestin și acționează ca volum fecal și hrană pentru bacteriile benefice.” Rezultatul constă în gaze urât mirositoare din fermentația bacteriană.

Totuși, aceste legume fac parte dintr-o dietă sănătoasă, așa că nu le elimina complet. Poți doar să le limitezi dacă mirosul este o problemă, mai ales înaintea unor evenimente sociale importante.

Carnea roșie

Alegerea unei diete vegetariene ar putea avea un efect surprinzător asupra mirosului tău corporal. Un studiu mai vechi, dar frecvent citat, publicat în 2006, a constatat că bărbații care urmau o dietă fără carne miroseau considerabil mai plăcut decât cei care mâncau carne roșie.

Cercetătorii au cerut femeilor să evalueze atractivitatea mostrelor de transpirație, iar transpirația fără carne a fost, în mod covârșitor, preferată. Acesta a fost un studiu mic, cu doar 17 bărbați, și nu dovedește faptul că a consuma carnea roșie cauzează transpirație urât mirositoare. Mai degrabă arată o legătură între consumul de carne roșie și un miros mai puțin atrăgător.

După digestia cărnii roșii, organismul eliberează proteine fără miros prin glandele sudoripare, potrivit Cleveland Clinic. Dacă aceste proteine interacționează cu anumite bacterii, pot produce miros corporal.

Carnea roșie include vită, porc, miel și vițel și este asociată cu o serie de probleme de sănătate, cum ar fi rate mai mari de obezitate, boli cardiace și cancer, notează Cleveland Clinic.

Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă limitarea consumului de carne roșie la 340–510 grame pe săptămână.

 Schinduful

Schinduful este o plantă folosită frecvent la gătit și uneori ca remediu, deși dovezile științifice pentru beneficiile sale sunt limitate. Are un miros distinct, adesea comparat cu siropul de arțar. „Pentru că sotolonul, componenta responsabilă pentru acest miros, trece neschimbat prin organism, este eliminat prin transpirație și urină”, explică Wilkinson. „Sotolonul se găsește și în siropul de arțar și în romul învechit.” Dr. Wilkinson spune că singura modalitate de a scăpa de miros este să încetezi consumul de schinduf.

Peștele

Peștele este în mod normal printre primele alimente la care te gândești când vine vorba de o dietă sănătoasă, datorită acizilor grași omega-3. Dar în privința mirosului corporal, unii ar trebui să fie atenți la anumite tipuri de fructe de mare.

Unele tipuri de pește, dar și alte alimente bogate în colină, precum ouăle, leguminoasele și ficatul, pot fi problematice pentru persoanele care au o afecțiune numită trimetilaminurie. Cunoscuta și ca sindromul mirosului de pește, această afecțiune este ereditară și considerată rară, deși prevalența exactă este necunoscută, potrivit MedlinePlus.

„Acest sindrom apare la persoanele care au o incapacitate genetică de a descompune colina, ceea ce duce la un miros puternic de pește”, spune Wilkinson. „Pentru a-l gestiona, trebuie să evite toate aceste alimente.”

Dacă suspectezi că ai această afecțiune, consultă un medic sau un dietetician pentru a construi o dietă sănătoasă care evită alimentele declanșatoare, dar îți oferă totuși nutrienții necesari.

Cafeaua

S-ar putea ca atunci când bei cafea să îți faci și axilele să miroasă mai puternic.

Cofeina din cafea poate activa glandele sudoripare, potrivit Cleveland Clinic. Pentru unele persoane, acest lucru poate duce la transpirație excesivă și, astfel, la miros corporal. Este mai probabil să se întâmple dacă ești sensibil la cofeină sau ai consumat o cantitate mare de cafea.

Trecerea la cafea decofeinizată sau la ceaiuri cu mai puțină cofeină ar putea ajuta. De asemenea, amintește-ți să te hidratezi și să bei suficientă apă pe parcursul zilei.

Iar dacă faci schimbări în dietă, dar încă ai miros corporal care îți afectează calitatea vieții, ia în considerare să consulți un medic.

Sursa: EveryDayHealth