Ai nasul înfundat? Iată ce te poate ajuta!

Adesea se întâmplă să ni se înfunde nasul, mai ales în perioada infecţiilor respiratorii . Uleiurile esențiale pot fi o soluție naturală pentru ameliorarea congestiei sinusurilor.
Sinusurile congestionate pot provoca dificultăți de respirație, presiune în spatele ochilor, curgerea nasului și tuse persistentă. În timp ce descongestionantele clasice pot provoca efecte secundare precum somnolență, dureri de cap și hipertensiune arterială, uleiurile esențiale, atunci când sunt folosite corect, pot ajuta la ameliorarea acestor simptome într-un mod mai blând și mai natural.
Uleiurile esențiale sunt cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice și de susținere a sănătății fizice și emoționale. În cazul congestiei sinusurilor, anumite uleiuri esențiale pot fi de ajutor datorită capacității lor de a reduce inflamația, de a combate bacteriile și de a deschide căile respiratorii.
Vezi şi: Trucul unui neurolog pentru a calma rapid durerea de cap
Uleiul de mentă
Principalul compus activ al uleiului de mentă, mentolul, are un efect răcoritor și poate crea senzația de deschidere a căilor respiratorii. Mentolul este prezent în multe remedii pentru congestie, cum ar fi frecțiile pentru piept și inhalatoarele nazale.
Uleiul de eucalipt
Conține eucaliptol, un compus cu proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Uleiul de eucalipt poate ajuta la eliminarea mucusului și la reducerea inflamației, ceea ce îl face un remediu eficient împotriva congestiei nazale.
Uleiul de arbore de ceai
Este recunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice. El poate reduce inflamația sinusurilor și luptă împotriva infecțiilor bacteriene, virale sau fungice care cauzează congestia.
Uleiul de oregano
Deși cercetările sunt limitate, uleiul de oregano este apreciat pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice, fiind adesea folosit pentru tratarea infecțiilor sinusale.
Uleiul de salvie
Studiile sugerează că acest ulei esențial are proprietăți antimicrobiene naturale, putând fi eficient împotriva congestiei cauzate de bacterii.
Cum să folosești uleiurile esențiale
Cea mai eficientă metodă este inhalarea, iar aceasta poate fi directă, prin aburi sau prin difuzare.
► Inhalarea directă presupune câteva picături de ulei esențial pe o batistă. Apropii materialul de nas și inspiri adânc.
► Inhalarea prin aburi înseamnă să adaugi câteva picături de ulei esențial într-un bol cu apă fierbinte și să inhalezi aburul. Este recomandat să acoperi capul cu un prosop pentru a maximiza efectul terapeutic al aburilor.
► Difuzoarele de aromaterapie dispersează uleiurile esențiale în aer, permițând inhalarea continuă a vaporilor, într-un mod mai blând și continuu.
Atenție!
Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate direct pe piele și, de asemenea, inhalarea lor în doze mari sau pentru perioade prelungite poate duce la amețeli, dureri de cap și greață. Ingerate pot provoca efecte toxice.