Așa calmezi rapid simptomele infecției urinare!
Infecția urinară apare atunci când bacteriile ajung în tractul urinar prin uretră și încep să se înmulțească în vezica urinară.
Cele mai comune simptome ale unei infecții urinare sunt nevoia frecventă de a urina, usturime sau arsură la urinare și sensibilitate în partea inferioară a abdomenului. Pe lângă tratamentul prescris de medic, poți încerca și câteva trucuri simple pentru a scăpa mai repede de simptomele supărătoare ale unei infecții urinare.
Bea mai multă apă
O cantitate mai mare te apă te va face să mergi mai des la baie, însă, în același timp va favoriza eliminarea bacteriilor din vezica urinară. De asemenea, apa are rolul de a dilua urina și de a o deschide la culoare, contribuind totodată și la reducerea disconfortului la urinare. Atunci când ai o infecție urinară și nu bei suficientă apă, urina este mai închisă la culoare și mai concentrată, fapt ce poate duce la disconfort la urinare, potrivit healthline.com.
Alege să bei cantități mici de apă plată, de-a lungul întregii zile, evitând să consumi, deodată, o cantitate prea mare. Se recomandă să bei 8 pahare de apă plată pe zi și să eviți băuturile care pot irita tractul urinar, precum cafeaua, ceaiul negru și sucurile acidulate.
Vezi şi: Apa te ajută să-ți scazi tensiunea?
Folosește comprese calde pentru a alina durerile abdominale
Infecțiile urinare precum cistita și uretrita pot cauza sensibilitate și durere la nivelul abdomenului inferior. Pentru a scăpa de disconfort poți folosi comprese calde pe care să le pui pe abdomen. De asemenea, există plasturi cu efect de încălzire în farmacii care pot ajuta la alinarea durerii. În cazul în care vrei să iei analgezice, discută cu medicul care ți-a prescris tratamentul despre analgezicele pe care le poți lua. În majoritatea cazurilor, medicul prescrie antibiotice pentru tratarea infecției urinare și, până acționează acestea, poți lua anumite medicamente pentru alinarea durerii, precum ibuprofen, conform recomandărilor medicale.
Prezintă-te la medic dacă durerea abdominală persistă și este însoțită de hematurie (sânge în urină), greață, vărsături, febră și dureri de spate. Poate fi vorba pielonefrită, o infecție care apare prima oară în vezica urinară, afectând apoi rinichii.
Încearcă ceaiurile de coada-calului și mesteacăn
Denumită în mod popular și coada-mânzului, barba-ursului sau coadă-goală, coada-calului este o plantă perenă, erbacee, ce poate fi întâlnită pe marginea râurilor din zonele de munte sau câmpie. Aceasta este recunoscută pentru proprietatea sa de dezinfectant urinar, fiind utilă atât în infecții ale vezicii urinare cât și în afecțiuni ale rinichilor, după cum scria Eugen Giurgiu, doctor în biochimie și cercetător în domeniul plantelor medicinale, în volumul său: Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare. Poți cumpăra ceai de coada-calului de la plafar sau îl poți prepara acasă din 2 lingurițe de plantă uscată la 250 de ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Se pot bea până la 3 căni pe zi, potrivit therighttea.com. Atenție, însă! Ceaiul de coada-calului este contraindicat persoanelor cu deficit de potasiu, persoanelor alergice, celor care au suferit pierderea unui rinchi sau celor care suferă de probleme cardiace. În cantități mari, poate cauza dureri de rinichi, slăbiciune musculară și oboseală.
Mesteacănul, grație proprietăților depurative, antiinflamatoare și de eliminare a acidului uric, este de ajutor în caz de cistită, unde se recomandă infuzia de mesteacăn. Ceaiul se prepară din 3-5 frunze de mesteacăn la 250 de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute și se consumă până la 3 căni pe zi. Este, însă, contraindicat persoanelor alergice și copiilor. Femeile însărcinate trebuie să-l consume sub supravegherea medicului.
Vezi şi: Obiceiul banal care te ajută să trăieşti mai mult
Mai bine previi decât să tratezi
O alimentație variată și bogată în fructe precum afine, merișoare, mure, zmeură, precum și în alte fructe de pădure are rolul de a preveni infecțiile urinare. De asemenea, mai există și alte câteva practici simple care țin la distanță infecțiile urinare:
-hidratarea corespunzătoare cu apă plată și evitarea excesului de cafea sau a băuturilor ce conțin cofeină
-golirea vezicii de fiecare dată când este necesar. Dacă amâni prea mult mersul la toaletă, riști ca bacteriile să se înmulțească în vezică, favorizând astfel apariția infecției urinare.
-urinarea înainte și după actul sexual
-evitarea spălării zonei intime cu produse parfumate, cu potențial iritant.
de Anca-Teodora Popa
Surse:
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/uti.html
https://www.healthline.com/health/bladder-infection-treatments#heating-pads
https://www.therighttea.com/horsetail-tea.html
Eugen Giurgiu Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, editura Mentor Press, 2019.