Mergi des la baie, mai ales noaptea? Iată despre ce boală gravă poate fi vorba

Nevoia de urinare frecventă, mai ales pe timpul nopții, dificultatea la urinare sau la ejaculare, scăderea presiunii jetului urinar, prezența sângelui în urină sau în spermă, disfuncția erectilă sunt simptome care pot indica un cancer de prostată. Simptomele nu trebuie neglijate, iar pentru stabilirea unui diagnosticat precis este important ca, după vârsta de 50 de ani, bărbații să își facă o evaluare urologică anuală, chiar și în lipsa unor manifestări clinice.

image

Diagnosticul de cancer de prostată se poate pune în urma unui examen urologic, completat cu investigații medicale specifice: dozarea antigenului specific prostatic (free PSA) din sânge, o analiză de urină și o ecografie pelvină sau transrectală.

Cum o valoare crescută a PSA poate indica și o inflamație sau un adenom de prostată voluminos (creșterea în dimensiuni a prostatei), medicul poate recomanda și examinarea prin rezonanță magnetică (RMN). Cea mai performantă investigație pentru diagnosticul cancerului de prostată este în prezent rezonanța magnetică multiparametrică, o metodă modernă, neinvazivă și neiradiantă, care permite stabilirea unui diagnostic corect și diferențierea unui cancer cu risc scăzut, care poate fi monitorizat, de unul cu risc crescut, care necesită tratament imediat.

Astfel, pe lângă stabilirea unui diagnostic rapid și sigur, RMN-ul multiparametric îi oferă medicului toate informațiile necesare pentru a putea stabili cea mai bună strategie terapeutică, în funcție de fiecare caz în parte. Rezonanța magnetică multiparametrică este utilizată cu succes și în realizarea biopsiei, fiind net superioară față de ghidarea cu ajutorul ecografiei.

Puncția prostatică de fuziune sau fusion biopsy este o tehnică avansată de biopsie, care permite contopirea imaginilor multiparametrice obținute în urma efectuării RMN-ului multiparametric cu cele ecografice redate în timp real, rezultând astfel o hartă tridimensională a prostatei și a leziunilor acesteia. În acest mod, acul de biopsie este ghidat direct în zonele care trebuie analizate, iar gradul de identificare a cancerului de prostată este mult mai crescut comparativ cu biopsiile clasice.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu cancer de prostată au acces la cele mai moderne servicii medicale și la tehnologii de top pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea acestei maladii, asigurate de medici cu o foarte bună pregătire în domeniu, cu o vastă experiență clinică și rezultate remarcabile.

RMN-ul multiparametric se realizează la SANADOR cu ajutorul unui echipament medical ultraperformant, RMN Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai complex scanner al corpului uman de până acum, care permite depistarea chiar și a celor mai fine leziuni. De asemenea, pacienții care se adresează Spitalului Clinic SANADOR și au indicație pentru puncție prostatică pot opta, la recomandarea medicului, pentru fusion biopsy, tehnică realizată cu ajutorul ecografului bk 3000 și software-ului bkFusion.