Ai respirație urât mirositoare? Ar putea semnala o infecție pulmonară cronică

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, poate semnala o serie de probleme de sănătate, inclusiv infecții. 

În multe cazuri, respirația urât mirositoare este legată de ceea ce mănânci și bei. De asemenea, este adesea un indicator al problemelor de la nivelul gurii, cum ar fi boli ale gingiilor. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de o serie de alte probleme medicale, dintr-o altă în altă parte a corpului.

Potrivit Express, o astfel de problemă de sănătate este o afecțiune pulmonară cronică precum astmul, bronșita și pneumonia. Respirația urât mirositoare poate rezulta din uscăciunea gurii sau din alimentele și băuturile pe care le consumați. Dar bolile gingiilor și gingivita pot contribui, de asemenea, la reapariția supărătoare a respirației urât mirositoare.

respiratie halitoza jpg

Halitoza poate indica probleme pulmonare. Foto: Shutterstock

De exemplu, un studiu, publicat în Journal of Research in Medical and Dental Science în 2019, a legat respirația urât mirositoare cu afecțiunile pulmonare.

„Între bolile care provoacă halitoză abcesul nazofaringian și infecțiile căilor respiratorii inferioare, cum ar fi bronșiectazii, carcinomul laringelui, abcesul pulmonar, bronșita cronică, astmul, fibroza chistică, bolile pulmonare interstițiale și pneumonia trebuie menționate.

Se crede că între cinci și 10% din cazurile de respirație urât mirositoare se datorează problemelor din afara gurii sau nasului.

Pneumonie

Este o infecție bacteriană sau virală în plămâni. Când plămânii se infectează, se inflamează și se umplu cu mucus sau puroi. Acest lucru provoacă accese grave de tuse, iar atunci când mucusul mirositor sau puroiul ies odată cu tusea,  provocă halitoză.

Bronşită

Bronșita apare atunci când bronșiile niște organe tubulare, responsabile pentru transportul aerului către plămâni, se infectează și se umflă.

Astm

Pacienții cu astm bronșic suferă adesea de gură uscată, ceea ce poate duce la respirație urât mirositoare. Persoanele cu astm tind să respire greu și să simtă că nu pot primi suficient oxigen la fiecare respirație. Din acest motiv, mulți pacienți cu astm bronșic vor respira pe gură în loc de nas, deoarece pot introduce mai mult aer în plămâni în acest fel.

Halitoza ar putea semnala diabet și alte afecțiuni

Gura uscată este o afecțiune a sănătății bucale care poate părea doar o neplăcere minoră, incomodă, dar adevărul este că uscarea gurii poate crește riscul de carii, respirație urât mirositoare și boli ale gingiilor.

Citește și Ce legătură este între usturoi și sănătatea sexuală?