Aşa ai grijă de rinichi dacă ai diabet! Sfaturile medicului

Diabetul zaharat are numeroase complicaţii dacă boala nu este tratată corespunzător. Printre organele afectate de diabetul necontrolat se numără rinichii.

image

Dr Ionuţ Poeană, medic specialist nefrolog, explică pe pagina sa de Facebook, legătura dintre diabet şi rinichi. 

Diabetul e o boala în care fie nu produci suficientă insulina, fie insulina pe care o produci nu e la fel de eficienta. Corpul tău folosește insulina pentru a converti în energie zaharurile pe care le absorbi din alimentație. Când insulina nu mai e suficientă, zaharurile rămân mai mult în sânge și încep sa erodeze părți din corpul tău. Zaharurile în exces pot sa afecteze glomerulii, acele părți din rinichi ce se ocupa cu filtrarea toxinelor.

Pentru a-ți proteja rinichii, este important sa controlezi valorile glicemiei.

Vezi şi: Diabetul necontrolat are complicaţii grave. Ce organe sunt afectate

Cum sunt afectați rinichii în diabet?

Imaginează-ți rinichii ca pe niște site. Ochii sitei sunt suficient de mari sa lase sa treacă toxinele în urina, însă suficient de mici cât sa oprească elementele de care corpul tău are nevoie. Când ai prea multe zaharuri în sânge prea mult timp, așa cum se întâmplă când diabetul nu este bine controlat, ochiurile sitei se lărgesc, și încep sa lase sa treacă și lucruri de care corpul tău are nevoie. Primul lucru care începe sa fie pierdut în urina atunci când ochiurile sitei sunt deteriorate este o proteina numita albumina(se numește așa pentru ce e aceeași proteina ca cea din albușul de ou).

Proteina asta este printre cele mai importante din organismul uman. Și o proprietate interesanta a ei este ca e ca un magnet pentru apa. Asta înseamnă cã atunci când albumina începe sa treacă prin sita și sa iasă în urina, asta face ca mai multa apa decât de obicei sa treacă prin aceasta plasa. Asta înseamnă ca presiunea la care e supus glomerulul(sita, dacă iti aduci aminte, e o metafora pentru glomeruli), creste. Asta face sa aparã mai multe rupturi în ochiurile plasei, care lasă sa treacă mai multa albumina, care aduce mai multa apa, care creste și mai mult presiunea, care rupe și mai mult “țesătura” și tot așa.

În același timp cu apariția “rupturilor”, organismul încearcă sa le peticească. Însă aceste reparații se fac printr-un proces care se numește fibroza. E la fel ca atunci când încerci sa coși un pulover rupt. Structural e reparat, însă nu mai arata la fel ca la început. La fel și în cazul rinichilor. Structurile reparate prin fibroza nu mai sunt capabile sa filtreze toxinele, și ele încep sa se acumuleze în corp.

Bă mai mult, cu cât pierzi mai multa albumina prin urina, cu atât ai risc mai mare de boli de inima.

Cum pot preveni problemele acestea?

-Menține nivelul glicemiei la valori cât mai aproape de normal. Întreabă-ti medicul diabetolog ce valori sunt normale pentru tine.

-Menține tensiunea arterială la valori cât mai apropiate de 125/75mmHg(Doișpe jumate cu șapte jumate mai pe românește). Cu cât tensiunea e mai mare de atât, cu atâta creste presiunea asupra glomerulilor, și cu atât mai multa albumina e împinsă prin sita, deci cu atat mai repede se strica funcția renală.

-Tine regimul alimentar pe care ți l-a recomandat medicul tău diabetolog. Mai ales sarea trebuie eliminată.

-Mergi de doua ori pe an la medicul de rinichi, sa vezi dacă în urina ta exista urme de proteine. 

image

Dr Ionuţ Poeană, medic specialist nefrolog. Foto: Facebook