Apa te ajută să-ți scazi tensiunea?

Se știe că apa joacă un rol cheie în prevenirea deshidratării, dar ajută și la menținerea nivelurilor normale ale tensiunii arteriale?

Specialiștii spun că ajută. Corpul deshidratat are nevoie de apă, iar deshidratarea poate duce la scăderea tensiunii arteriale, numită și hipotensiune arterială. Acest lucru este rezultatul unui volum de sânge redus, care scade presiunea sângelui.

Potrivit publicației Doctors, există niște lucruri pe care trebuie să le cunoști legat de scăderea tensiunii arteriale în mod natural, cu apă.

1 tipa bea apa shutterstock 1980179 jpg jpeg

Apa poate menține echilibrul tensiunii arteriale. Foto: Shutterstock

Tensiunea arterială normală este menținută la un nivel adecvat cu ajutorul apei pe care o ingerăm. Într-un studiu publicat în revista Circulation în 2000, cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt au raportat efectul apei de creștere a tensiunii arteriale.

Potrivit rezultatelor studiului, tensiunea arterială mică a început să crească în două-trei minute de la consumul de apă și a început să scadă după aproximativ o oră. Consumul de apă cu o frecvență constantă, la fiecare oră, a dus la menținerea tensiunii arteriale pentru încă o oră.

Dar, se poate produce și la hipertensiune din cauza deshidratării. Specialiștii explică acest lucru prin faptul că atunci când nu reușești să bei suficientă apă, organismul va compensa prin retenția de sodiu, care poate duce la hipertensiune arterială.

Sodiul ajută la reglarea cantității de apă care se află în organism, dar dacă ignorăm mesajele de deshidratare pe care prezența sa o semnalează, corpul ia alte măsuri. Încet, încet, deshidratarea forțează corpul să închidă anumite capilare și acest lucru pune o presiune mai mare atât asupra capilarelor funcționale, cât și asupra arterelor și crește tensiunea arterială.

Dacă nu bei suficientă apă, sângele se îngroașă. Apoi inima împinge sângele îngroșat spre aortă. Când sângele este prea gros, acest lucru poate reduce fluxul de sânge și, prin urmare, gravitația nu este suficient de puternică pentru a-l trage în jos spre picioarele tale. Drept urmare, mușchii trebuie să lucreze mai mult.

Când mușchii lucrează în exces, presiunea din interiorul vaselor de sânge crește și acest lucru duce la hipertensiune.

Cum subțiază apa sângele

Să bei peste doi litri de apă zilnic, este una dintre cele mai bune modalități de subțiere a sângelui îngroșat.

Pacienților cu hipertensiune arterială li se prescriu adesea diuretice pentru urinare, diluanți pentru a subția sângele și blocante ale canalelor de calciu pentru a preveni strângerea mușchilor a vaselor de sânge.

Dar, apa te va face să urinezi, să subțiezi sângele. Apa de băut este, de asemenea, capabilă să detoxifice sângele de deșeuri și toxine, mult mai bine decât alte băuturi. Apa elimină excesul de sodiu și aceasta este o modalitate excelentă de a reduce tensiunea arterială și presiunea de pe rinichi.

Conținutul de apă din dietă

Deși apa potabilă poate scădea tensiunea arterială, la fel poate și o dietă bogată în fructe și legume. Asta pentru că multe legume și fructe sunt în mare parte făcute din apă.

O dietă bogată în alimente procesate, plină de sare și zahăr, vă va crește tensiunea arterială, iar o dietă bogată în legume și fructe va scădea tensiunea arterială.

Cantitățile potrivite de apă ajută la reglarea temperaturii corpului, la prevenirea constipației, la spălarea deșeurilor din organism și la scăderea tensiunii arteriale. Da, dacă bei prea multă apă, poți determina organismul să o rețină

Acest lucru îngreunează organismul să elimine sodiul, ceea ce agravează hipertensiunea arterială.

Intoxicația cu apă poate rezulta din suprahidratare atunci când sodiul (sarea) și alți electroliți din organism devin prea diluați. Hiponatremia, așa cum se numește intoxicația cu apă  este o afecțiune care se poate forma atunci când nivelul de sodiu devine foarte scăzut.

Poate duce la confuzie, amețeli și vă poate expune riscul de a intra în comă sau de a duce la moarte dacă nu este tratat rapid.

Aportul crescut de apă poate apărea atunci când consumi mai multă apă decât sunt rinichii capabili să elimine prin urinare.

Citește și Acestea sunt analizele pe care trebuie să le facem anual