Obiceiul banal care te ajută să trăieşti mai mult

Pentru a întârzia îmbătrânirea, este recomandat să bem între 1,5 şi 2 litri de apă zilnic. Acest obicei simplu ajută la prevenirea riscurilor de boli cronice şi de decese premature, se arată într-un studiu recent.

image

Se ştie că hidratarea are numeroase beneficii pentru sănătate, iar un studiu recent te va convinge să bei mai multă apă. Mai exact, o cercetare a specialiştilor americani publicată în eBioMedicine arată că hidratarea corespunzătoare creşte speranţa de viaţă prin prevenirea riscurilor de boli cronice precum insuficienţa cardiacă, accidentul vascular cerebral şi diabetul.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele medicale ale unui număr de 11.000 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 45 şi 90 de ani, pe o perioadă de 30 de ani. În special, oamenii de ştiinţă au urmărit nivelul de sodiu din organismul persoanelor monitorizate. Când consumul de lichide este scăzut, nivelul sodiului în organism creşte.

Observația lor este simplă: adulții de peste 30 de ani care au avut un nivel prea mare de sodiu ar fi mai repede afectați de îmbătrânirea biologică, în special pentru că restricția de apă duce la deteriorarea ADN-ului și inflamarea celulelor, accelerând procesul de îmbătrânire, informează topsante.fr.

„Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi o viață fără boli”, a confirmat dr. Natalia Dmitrieva, cercetător la National Institutes of Health și autor principal al studiului.

Ce este un nivel „normal” de sodiu? La o persoană sănătoasă, ar trebui să fie între 133 și 145 milimoli pe litru de sânge. Cu toate acestea, la un nivel de sodiu de 142, specialiştii au observat un risc ca vârsta biologică a unei persoane să fie mai mare decât vârsta reală, precum şi un risc de 64% mai mare de a dezvolta boli cronice. De la 144 de milimoli, ei au descoperit chiar un risc crescut de moarte prematură cu 21%.

Vezi şi: Iată ce să faci ca să întârzii îmbătrânirea!

De ce este importantă hidratarea

Apa este indispensabilă pentru „transportul“ tuturor substanţelor din corp, printre care mineralele şi vitaminele, ajută la eliminarea toxinelor şi este necesară pentru menţinerea sănătăţii organelor.

Aproximativ 60% din organismul uman este format din apă, acest lichid fiind prezent în toate părţile corpului – celule, organe, sânge etc. Apa asigură echilibrul fluidelor (plasmă etc.) şi schimbul de electroliţi şi de oligoelemente între membranele celulare. De asemenea, este implicată în reacţiile biochimice sau enzimatice. Hidratarea este importantă şi pentru a menţine buna funcţionare a muşchilor şi pentru reglarea temperaturii corpului.

Implicată în digestie

Apa este necesară pentru buna funcţionare a digestiei, prevenind constipaţia. Consumul unui pahar cu apă cu jumătate de oră înainte de masă pregăteşte stomacul pentru a asimila mai bine nutriementele. Apa participă şi la formarea salivei, atât de necesară, printre altele, în masticaţie, în deglutiţie şi în digestie.

Elimină toxinele

Prin consumul suficient de apă este favorizată eliminarea toxinelor şi accelerarea reînnoirii celulare. Cercetătorii au asociat hidratarea insuficientă cu un risc mai mare de cancer de vezică urinară şi de colon, pentru că în aceste locuri se acumulează toxine.

Vezi şi: 10 trucuri pentru a bea mai multă apă zilnic. Trebuie să le ştii

Susţine buna funcţionare a creierului

Nivelul de hidratare influenţează şi activitatea cerebrală. Studiile au arătat că şi o uşoară deshidratare poate afecta funcţiile creierului precum atenţia, gândirea şi coordonarea. De asemenea, o cercetare a arătat că elevii care consumă apă înainte de un examen îşi îmbunătăţesc activitatea cerebrală. Pierderea apei prin urină şi transpiraţie duce şi la apariţia durerilor de cap de tip migrenă. În lipsa consumului suficient de lichide, şi nivelul de energie este mai scăzut.

Conferă pielii un aspect plăcut

O hidratare corespunzătoare este necesară pentru menţinerea aspectului tânăr al pielii. Pe un ten deshidratat, ridurile sau liniile fine se observă mai uşor. Totodată, la persoanele care consumă puţină apă de obicei, pielea se usucă mai uşor şi este lipsită de elasticitate.

Accelerează metabolismul

Apa este implicată şi în procesele metabolice, în lipsa ei sau în cazul unui aport scăzut fiind încetinite procesele biochimice şi energetice.

Dacă vrei să slăbeşti, înlocuieşte băuturile calorile cu apă. Consumul unui pahar cu apă înainte de masă te va ajuta să mănânci mai puţin.

Previne infecţiile urinare

Buna funcţionare a rinichilor este influenţată de consumul de apă. Persoanele deshidratate au un risc mai mare de a face infecţii urinare, nisip sau pietre la rinichi, iar privarea de apă pe perioade lungi poate duce inclusiv la insuficienţă renală.