Acestea sunt simptomele infecţiei urinare! Cum o tratezi pentru a nu recidiva

Infecțiile urinare apar din cauza microbilor sau, mai corect spus, a bacteriilor.  În funcție de unde se localizează infecția, superior (rinichi și uretre) sau inferior (vezica urinară și uretra), poate fi vorba despre infecție renală sau cistită.

image

Femeile sunt mai predispuse la această infecție decât bărbații. Statisticile arată că 60% dintre femei dezvoltă o astfel de infecție cel puțin o dată în viață și 10% dintre ele fac infecție urinară o dată pe an. Explicația este una fiziologică, uretra lor este mai scurtă și fiind situată aproape de anus, bacteriile (de regulă E. coli) ajung mai ușor în vezică.

Situații de risc

Din pricina acestei fiziologii particulare feminine, multe infecții urinare apar după contactul sexual, mai ales din poziția misionarului, poziție ce favorizează migrarea bacteriilor în vezică. O altă situație ce favorizează apariția infecției urinare este golirea incompletă a vezicii sau menținerea vezicii pline mult timp.

Cum se manifestă

Simți tot timpul nevoia de a merge la toaleta și chiar imediat după tot ai senzația că vezica nu s-a golit complet. Acest simptom este însoțit uneori de durere, inflație în zona pelvisului, dar mai ales de o senzație de arsură la urinare. Urina este tulbure și are un miros puternic. Pot apărea stări de rău general, poate chiar febră și oboseală.

Alte simptome îngrijorătoare

- Urina poate conține și urme de sânge.

- Incontinență.

- Durere în abdomenul inferior.

Vezi şi: Merişorul combate infecţiile urinare şi previne recidivele

Cum o tratezi corect - sfatul medicului

"Infecțiile urinare sunt o afecțiune comună care apare în special la femei, indiferent de vârstă, dar nu numai. Fiind vorba despre o infecție, punctul central al tratamentului trebuie să fie combaterea agentului patogen folosind antibiotice. Conduita corectă a pacientului/pacientei, dar și a medicului trebuie să presupună recoltarea unei uroculturi și tratarea infecție conform antibiogramei cu doza minimă necesară. Folosirea nejudicioasă și fără indicație medicală a antibioticelor a dus creșterea alarmantă a cazurilor de infecție urinară „comunitară” (fără legătură cu un act medical) cu rezistență crescută la antibiotice.

Pe lângă tratamentul antibiotic adecvat, conduita corectă constă și în administrarea unui antiseptic urinar pe perioada administrării tratamentului antibiotic. Există o gamă largă de produse fitoterapice care conțin proantocianide sau albastru de metilen. Nu trebuie uitate măsurile igieno-dietetice adecvate: urinarea imediat după actul sexual (acesta fiind vectorul principal al infecțiilor urinare la tinere), evitarea constipației (intestinul gros este rezervorul de germeni), hidratarea adecvată și exercițiul fizic în limita condiției fizice", recomandă dr. Andrei Constantin Rădulescu - medic specialist urolog la Spitalul de Urgență M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.