Analizele de sânge care arată ce risc ai de a face infarct

Sângele poate oferi indicii despre sănătatea cardiovasculară. Nu doar analizele grăsimilor în sânge sunt importante în evaluarea riscului de a face un infarct, de exemplu. Sunt şi alte teste specifice, pe care medicul cardiolog le poate recomanda, pentru mai multă precizie.

image

Colesterolul

Unul dintre principalii factori favorizanţi în apariţia bolilor cardiovasculare este colesterolul crescut. Această analiză include:

Colesterolul total măsoară cantitatea totală de colesterol din sânge. Nivelul colesterolului total ar trebui să fie mai mic de 200 mg/dl.

Colesterolul LDL. Mai este numit şi „rău”, pentru că atunci când este în exces, se depune pe pereții vaselor de sânge, ducând la apariția aterosclerozei, adică la îngustarea vaselor de sânge, cu complicații  cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral). Nivelul optim pentru colesterolul LDL este mai mic de 100 mg/dl. Valorile 100 - 129 mg/dl sunt considerate aproape optime, în timp ce rezultatele mai mari de 130 mg/dl sunt periculoase pentru sănătatea cardiovalculară.  

Colesterolul HDL sau „bun” aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de unde este eliminat prin căile biliare. Colesterolul „bun” curăţă arterele de depozitele lipidice, reducând riscul de apariție a plăcilor de aterom. Bărbaţii ar trebui să aibă valori peste 40 mg/dl, iar femeile peste 50 mg/dl.

Vezi şi: Alimentul-minune contra colesterolului. Ce arată un studiu recent

Trigliceridele

Sunt un  alt tip de grăsimi din sânge, care pot fi stocate în diverse ţesuturi din corp. Este recomandat ca nivelul trigliceridelor să fie mai mic de 150 mg/dl. Valorile mai mari de această limită cresc riscul de apariţie a bolilor cardiace şi a accidentului vascular cerebral.

Proteina C reactivă înalt sensibilă

Această analiză este recomandată pentru evaluarea riscului de a face infarct, în cazul persoanelor cu sindrom coronarian acut. Totodată, restul depistează probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare sau evenimente ischemice la cei care nu au simptome în prezent. Un nivel al proteinei C reactive înalt sensibile (HsCRP) mai mare de > 3.0 mg/L indică un risc cardiovascular crescut.

Vezi şi: Ce simptome arată că ai putea avea ateroscleroză

Lipoproteina (a)

Un tip de colesterol „rău”, lipoproteina (a) este determinată de gene, nu de stilul de viaţă. Medicii recomandă dozarea lipoproteinei (a) persoanelor care au dezvoltat timpuriu ateroscleroză sau boală coronariană, celor cu un nivel crescut de colesterol rău şi cu cel puţin alţi doi factori de risc cardiovascular. Un nivel mai mare de 30 mg/dL arată un risc cardiovascular ridicat.

Ceramidele plasmatice

Produse de toate celulele corpului, ceramidele joacă un rol important în creșterea, funcționarea și moartea unor tipuri de țesut. Trei ceramide specifice sunt asociate cu acumularea plăcilor de aterom (ateroscleroză) și cu rezistența la insulină, ceea ce poate duce la apariţia diabetului de tip 2. Nivelurile ridicate ale acestor ceramide în sânge sunt un semn al unui risc mai mare de boli cardiovasculare.

Peptidul natriuretic de tip B

Peptidele natriuretice sunt molecule de proteine secretate de musculatura ventriculară. La pacienţii cu sindrom coronarian acut, nivelurile plasmatice ale peptidelor natriuretice sunt ridicate. Peptidul natriuretic de tip B (BNP) se eliberează în contextul creşterii volumului cavităţilor cardiace sau când există o supraîncărcare de presiune în interiorul inimii. Dozarea peptidul natriuretic de tip B este indicată pentru diagnosticarea insuficienţei cardiace.

Troponina T

Proteină prezentă în muşchiul inimii, troponina T se eliberează în sânge la o oră după un infarct miocardic acut. Valorile acesteia pot rămâne mari mai multe zile, până la 2 săptămâni. Există şi un test de troponină T-înalt sensibilă, care poate confirma un diagnostic de atac de cord în doar o oră.

Vezi şi: Cauzele surprinzătoare ale INFARCTULUI. Nu te-ai fi gândit la ele

Măsoară-ţi tensiunea periodic!

Orice adult trebuie să îşi măsoare regulat tensiunea arterială, la medic şi/sau acasă. Hipertensiunea este un factor de risc pentru boala cardiacă ischemică și pentru insuficiența cardiacă. O consecință dramatică a hipertensiunii o reprezintă accidentele vasculare cerebrale. Se consideră că hipertensiunea arterială începe de la valoarea de 140/90 mmHg (tensiune 14 cu 9).  

Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială în România au, în mod constant, valori controlate, adică sub 140/90 mmHg.