Alimentul-minune contra colesterolului. Ce arată un studiu recent

Nivelul crescut al colesterolului este o problemă pe care multe persoane o au. Alimentaţia şi stilul de viaţă sunt importante în reducerea acestei grăsimi din sânge. În vreme ce unele alimente (grăsimile de origine animală) trebuie evitate, altele trebuie consumate mai des, pentru că şi-au demonstrat beneficiile în reducerea colesterolului.

image

Avocado, un fruct care poate reduce colesterolul. Foto: Unsplash

O cercetare recentă publicată în Journal of the American Heart Association arată că persoanele care consumă un avocado pe zi timp de şase luni şi-ar putea reduce semnificativ nivelul colesterolului rău.

Pentru a anunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au monitorizat timp de şase luni 1.000 de persoane supraponderale sau obeze. Dintre acestea, jumătate au consumat un avocado în fiecare zi. Ceilalţi au avut un regim alimentar normal şi li s-a cerut să nu consume mai mult 2 avocado pe lună. Tuturor li s-a măsurat grăsimea abdominală, cu mare precizie.

Rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare. Astfel, aportul de calorii suplimentare provenite din avocado nu a avut impact asupra greutăţii sau grăsimii abdominale şi s-a observat o reducere a nivelului colesterolului total, au precizat specialiştii.

Totodată, s-a observat că un consum zilnic de avocado este asociat şi cu o îmbunătăţire a dietei generale a participanţilor la studiu.

„Acest lucru este important pentru că știm că o dietă de calitate superioară este asociată cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer”, a spus Kristina Petersen, profesor asistent de Științe Nutriționale la Texas Tech University.

Fruct cu beneficii multiple

Avocadoul este o sursă excelentă de vitamine (complexul de vitamine B, C, E, K) şi de minerale (calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor sau zinc) şi te ajută să îţi menţii sănătatea dacă îl consumi în fiecare zi. Un avocado conţine mai mult potasiu decât o banană. Avocado are 14% potasiu, pe când o banană are doar 10%. Potasiul este un compus foarte important pentru sănătatea inimii. 

Datorită conţinutului ridicat de carotenoide, avocadoul consumat la micul dejun sau la masa de prânz te va ajuta să îţi îmbunătăţeşi vederea, micşorând riscul de a face cataractă sau degerescenţă maculară.