Aceste semne arată că ai putea avea colesterolul peste limite
Când valorile colesterolului sunt crescute peste limita normală, organismul te poate avertiza, prin diferite modalități, că trebuie să îți verifici, obligatoriu, nivelul grăsimilor din sânge.
Colesterolul rău crescut duce la apariţia multor complicaţii. Foto: Shutterstock
Colesterolul este substanța grasă (lipidică) pe care ficatul o produce în mod natural. Organismul creează toată cantitatea de colesterol de care are nevoie și anume, colesterolul bun (HDL). Când spunem colesterol în exces, ne referim la colesterolul rău (LDL), care blochează arterele, prin apariţia aterosclerozei. Colesterolul în exces poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi apariția unor boli de inimă, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte complicații. Nivelul prea mare al colesterolului, hipercolesterolemia, apare deseori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride. În general, hipercolesterolemia prezintă simptome externe doar când deja s-au produs consecințe.
Citeşte şi: Iată ce ajută la scăderea colesterolului!
Noduli de grăsime
Când colesterolul este în exces, există riscul să apară xantoame, formaţiuni benigne sub forma unor noduli de grăsime, de culoare galbenă-portocalie, ce conțin colesterol. De cele mai multe ori, acești noduli se dezvoltă la nivelul pleoapelor. De asemenea, un alt semn important de colesterol mărit este creșterea grăsimii viscerale (de la nivelul abdomenului).
Dureri în piept și dificultăți de respirație
Nivelul mare de colesterol în sânge este asociat cu prezența asterosclerozei, adică depunerea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge. Ateroscleroza îngustează arterele, ceea ce reduce fluxul de sânge către inimă. Din cauza fluxului sangvin insuficient, pot să apară dureri în piept și în regiunea inimii (boală cunoscută în termeni medicali ca angină pectorală), greață, oboseală extremă, dificultăți de respirație și dureri inexplicabile la nivelul brațelor și picioarelor.
Vezi şi: Alimente care cresc colesterolul bun
Simptome de accident vascular cerebral
Acumularea excesivă de colesterol poate întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți importante din creier. Când acest lucru se întâmplă, se produce accidentul vascular cerebral (AVC), o urgență medicală, care prezintă următoarele simptome: pierderea echilibrului și a coordonării, amețeală bruscă, asimetrie facială (pleoapă căzută doar pe o parte), incapacitatea de a te mișca, amețeală, confuzie, amorţeala brațului sau a piciorului, vedere încețoșată, înnegrită sau dublă, durere de cap severă și bruscă.
INFO: Dacă în familia ta, există antecedente de colesterol mărit sau de AVC, este necesar să îți verifici mai des nivelul de colesterol.
Măsuri preventive
Colesterolul ridicat nu provoacă simptome în stadii incipiente, așa că, preventiv, este important să faci alegeri bune în stilul de viață.
1. Limitează alimentele bogate în grăsimi și adoptă o dietă care pune accentul de fructe, legume și cereale integrale;
2. Menține-ți greutatea în standarde normale;
3. Dacă este cazul, renunță la fumat;
4. Fă exerciții fizice, cel puțin 30 de minute, în fiecare zi;
5. Renunță la consumul de alcool sau consumă doar ocazional.
Testează-ţi regulat nivelul grăsimilor din sânge!
Singura modalitate de a verifica dacă ai colesterolul mărit este să îți faci testele necesare de sânge. În general, acestea se fac, după vârsta de 20 de ani, la 4 ani. Valoarea recomandată a colesterolului total, la adulți, este de 200 mg/dl, a colesterolului HDL 40 mg/dl (sau mai mult), a colesterolului LDL sub 100 mg/dl și valoarea trigliceridelor sub 150 mg/dl.