Ce simptome arată că ai putea avea ateroscleroză

Ateroscleroza determină pierderea elasticității arterelor, îngustarea și chiar înfundarea lor din cauza depunerii plăcilor de aterom pe pereții acestora. Factor important de risc pentru accidentul vascular cerebral şi infarct, ateroscleroza este adesea asimptomatică. Totuşi, sunt situaţii când unele simptome pot avea legătură cu prezenţa aterosclerozei.

image

Ateroscleroza reprezintă depunerea de plăci de aterom (formate, în principal,din lipide, dar şi din alte substanţe precum calciul) pe pereţii arterelor. Ateroscleroza poate reduce diametrul arterelor coronare chiar și cu 50%  fără să producă simptome. Cea mai mare complicaţie a aterosclerozei este ruptura plăcilor de aterom, care duce la apariţia cheagurilor (trombi), care blochează circulaţia sângelui, cu consecinţe precum infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral.

„Când îngustarea arterială devine critică, aportul de sânge la zona de miocard aferentă arterei scade dramatic, producând suferință mușchiului inimii (ischemia) sau chiar infarctul miocardic, dacă artera se ocluzionează”, se arată în cartea „Cum să trăim mai mult și mai bine” (coordonator: Dan Cheța).

Citeşte şi: 7 motive pentru care colesterolul creşte

Cine este mai expus să facă ateroscleroză

Problemă de sănătate frecventă, ateroscleroza se dezvoltă pe măsura înaintării în vârstă. Există 4 mari factori de risc implicaţi în apariţia aterosclerozei: nivelul crescut al colesterolului rău, hipertensiunea, diabetul şi fumatul. De asemenea, sedentarismul şi stresul pot expune riscului.

Citeşte şi: Scade colesterolul prin alimentaţie

Posibile semne şi simptome ale aterosclerozei

Toate arterele corpului pot fi afectate de apariția plăcilor de aterom. Acestea apar mai ales la nivelul aortei (care transportă sângele de la inimă către toate organele), al arterelor membrelor, al carotidei (vasele cerebrale), al arterelor renale, coronare (care vascularizează inima) și digestive. Adesea, ateroscleroza este asimptomatică.

În funcţie de cât de mult sunt afectate arterele, pot să apară anumite manifestări:

- Durerile toracice pot să apară când sunt afectate arterele coronare.

- Ameţelile sunt simptom posibil în cazul în care ateroscleroza apare la nivelul arterelor cerebrale.

- Mersul instabil. Tulburările de motricitate pot să apară în cazul afectării membrelor inferioare.

- Angina pectorală, care se manifestă la efort şi dispare după întreruperea acestuia.

- Crampele şi durerile la nivelul membrelor inferioare.

- Senzaţia de amorţeală sau “paralizie” a mâinii, a braţului sau a feţei.