Cauzele surprinzătoare ale INFARCTULUI. Nu te-ai fi gândit la ele

1 infarct jpg jpeg

Al─âturi de accidentul vascular cerebral, infarctul este principala cauz─â de deces ├«n ┼úara noastr─â. La fiecare jum─âtate de or─â, un rom├ón sufer─â un infarct miocardic. ├Än 1 din 10 cazuri, persoana nu supravie┼úuie┼čte.

Principala cauz─â a infarctului miocardic este ateroscleroza. ├Än momentul ├«n care placa de aterom se rupe, corpul ├«ncearc─â s─â repare aceast─â ruptur─â prin formarea unui cheag de s├ónge ├«n jurul ei. Ruperea cheagului de s├ónge poate duce la blocarea complet─â a arterei ┼či astfel apare atacul de cord sau infarctul. Alte cauze ale atacului de cord sunt anomaliile congenitale ale arterelor coronare, emboliile coronariene ┼či afec┼úiunile valvei aortice.

├Än apari┼úia crizelor cardiace sunt implica┼úi factori precum fumatul, excesul de colesterol, diabetul, hipertensiunea, sedentarismul ┼či obezitatea.

Cauzele mai pu┼úin ┼čtiute ale infarctului

Exist─â ┼či alte cauze care pot predispune la infarct:

  • Zgomotul provenit din trafic. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au observat c─â pentru fiecare 10 decibeli ├«n plus proveni┼úi din trafic, riscul de infarct cre┼čte cu 12%.
  • Migrenele. Persoanele care au migrene (mai ales cu aur─â) au un risc mai mare de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.
  • ├Än─âl┼úimea mic─â. Oamenii scunzi au un risc de 1,5 ori mai mare de a face o boal─â cardiac─â ┼či de a muri din cauza acesteia ├«n compara┼úie cu persoanele ├«nalte. Concluzia apar┼úine unor studii efectuate pe un e┼čantion de 3 milioane de persoane.
  • Singur─âtatea. Izolarea social─â ┼či singuratatea cresc riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, se arat─â ├«ntr-o cercetare a oamenilor de ┼čtiin┼ú─â finlandezi.
  • Munca ├«n exces. Oamenii care lucreaz─â mai mult de 55 de ore pe s─âpt─âm├ón─â au o probablitate mai mare de a face infarct ├«n compara┼úie cu cei care lucreaz─â 35-40 de ore s─âpt─âm├ónal.
  • Boala parodontal─â. Bacteriile implicate ├«n boala parodontal─â pot intra ├«n circula┼úia s├óngelui, agrav├ónd ateroscleroza, ceea ce poate favoriza, ├«n timp, riscul producerii unui infarct.

Citeste si: Ce trebuie să faci în caz de infarct. Primele minute contează!