Ce arată valorile colesterolului total

Parte a analizelor de rutină, colesterolul total este recomandat pentru a evaluarea riscului unei persoane de a dezvolta boli de inimă și pentru stabilirea tratamentului în cazul unui risc limitat sau mare.

image

Testul măsoară colesterolul total care este transportat în sânge de lipoproteine. O cantitate mică de colesterol circulă în sânge în particule  numite lipoproteine. Fiecare particulă conține o combinație de molecule de proteine, colesterol, trigliceride și fosfolipide, iar particulele sunt clasificate prin densitatea lor în lipoproteine cu densitate mare (HDL), lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL). Particulele HDL-C (colesterolul „bun”) transportă excesul de colesterol pentru a fi eliminat, de unde şi numele sub care este cunoscut, iar particule LDL-C (colesterolul „rău”) depun colesterolul în țesuturi sau organe. Analiza colesterolul total arată ambele tipuri de colesterol, LDL şi HDL, cât şi nivelul trigliceridelor, care este o altă formă de grăsime prezentă în sânge, informează Mayo Clinic

Când recomandă medicul analiza

Colesterolul total este recomandat pentru a evaluarea riscului unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

Adulții cu risc mediu de a face boală coronariană ar trebui să își testeze nivelul colesterolului la fiecare 5 ani începând cu vârstă de 18 ani.

De asemenea, colesterolul total trebuie făcut de rutină la persoanele cu istoric familial de colesterol crescut sau de infarct, celor supraponderali, sedentari, celor cu diabet şi după 45 de ani (bărbați) sau peste 55 (femei).

Persoanele cu istoric de infarct sau accident vascular cerebral au nevoie mai des de testarea colesterolului pentru monitorizarea tratamentului.

Analiza se face pe nemâncate

Colesterolul total este o analiză de sânge obișnuită – presupune recoltarea de sânge dintr-o venă, de obicei de la nivelul brațului.   

Testarea colesterolului total se face pe nemâncate şi presupune un repaus alimentar cu cel puţin 9 ore înainte de recoltare.  

Ce arată valorile mari

Valoarea normaă a colesterolului total trebuie să fie < 200 mg/dl.

Un nivel prea mare al colesterolului total poate fi pus pe seama unei boli moștenite sau pe seama dietei bogate în grăsimi săturate. În cele mai multe cazuri, este o combinație a acestora.

Când scade nivelul

Nivelul colesterolului total poate fi scăzut temporar în timpul bolilor acute, imediat după un atac de cord sau în perioadele de stres (operații, accident).