Simptomele infarctului pot fi diferite la femei. Iată ce trebuie să alerteze!

În ţara noastră, în jur de 60% dintre decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Statisticile arată că în ultimii 50 de ani, s-au triplat cazurile de infarct la femei. Este bine de ştiut că simptomele în cazul femeilor pot fi diferite, iar acest lucru întârzie uneori diagnosticul.

image

În general, un infarct miocardic este anunţat de simptome precum durerea restrosternală de mare intensitate, care iradiază la baza gâtului, în mandibulă, umeri, braţe. La alte persoane, durerea poate fi diferită sau chiar poate lipsi, manifestându-se doar printr-o stare de rău general, lipsă de aer şi slăbiciune.  

Manifestările infarctului pot fi diferite la femei, precum şi la persoanele cu diabet zaharat sau la vârstnici.

Citeşte şi: La ce vârstă sunt femeile mai expuse riscului de a face infarct?

Durerile gastrice, printre manifestările atipice

În jumătate din cazurile de infarct la femeile cu vârsta mai mică de 60 de ani nu a fost prezent simptomul clasic al infarctului, adică durerea în piept.

Cu toate că până la intrarea la menopauză femeile sunt mai protejate de un infarct, datorită estrogenului, care oferă protecţie cardiovasculară, criza cardiacă poate apărea inclusiv la tinere. Este bine de ştiut că factori precum sedentarismul, fumatul, stresul şi obezitatea pot anula efectul protector al estrogenului. Manifestările atipice pot întârzia prezentarea la medic, de aceea este bine de ştiut care sunt acestea.

„În cazul femeilor, pot să apară dureri gastrice asemănătoare celor din ulcer”, semnalează prof. Claire Mounier-Vehier, cardiolog și fost președinte al Federației Franceze de Cardiologie. De asmenea, tabloul manifestărilor digestive în infarct poate include digestia dificilă, arsurile gastrice, greaţa şi vărsăturile. Aceste simptome pot să apară şi în repaus, se pot opri brusc şi pot reveni. Astfel de manifestări nu trebuie neglijate de femeile care au şi factori de risc precum fumatul, stresul, depresia, excesul de colesterol, hipertensiunea, diabetul şi obezitatea.

Oboseala neobişnuită, chiar şi la femeile active din punct de vedere fizic, este o altă manifestare sugestivă a infarctului.

Potrivit Federaţiei Franceze de Cardiologie, femeile trebuie să fie atente la 3 simptome atipice ale infarctului: senzaţia de epuizare, dificultăţile de respiraţie la efort şi greaţa (senzaţia de vărsături).

Transpiraţiile reci şi durerile neobişnuite, semnale de alarmă

La femeile care au intrat la menopauză, bufeurile sunt un simptom frecvent. Poate fi vorba despre probleme cardiace dacă transpiraţiile sunt bruşte, reci, mai ales dacă sunt însoţite de dificultatea în respiraţie sau de durere în piept, în lipsa efortului fizic. Simptome atipice ale infarctului, în cazul femeilor, pot fi şi durerea la nivelul spatelui, al braţelor sau al maxilarului. Durerile pot fi bruşte, trezind femeia din somn.

De asemenea, manifestările infarctului la femei mai pot include: tulburările de somn (cum ar fi trezirile nocturne), anxieteta, paloarea şi ameţeala.

Citeşte şi: Cum se face corect resuscitarea cardiopulmonară. Manevra poate salva viaţa în caz de infarct

DE REŢINUT

Durerea în piept, simptom specific infarctului, poate să apară în 1 din 2 cazuri de infarct la femei.