Cel mai bun ceai pentru reducerea colesterolului, conform nutriționiștilor

Dacă ai colesterolul mărit, probabil că te gândești să faci schimbări în alimentația ta pentru a-l menține sub control.

Un aport crescut de fibre și reducerea grăsimilor saturate și a zaharurilor adăugate pot avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol. Totuși, s-ar putea să nu fi auzit despre un băutură care ar putea avea, de asemenea, un efect benefic.

 „Ceaiul conține antioxidanți și oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea cancerului și reducerea colesterolului”, spune Lisa Andrews, medic și proprietara Sound Bites Nutrition. Din acest motiv, ceaiul poate fi o decizie sănătoasă de adăugat la majoritatea dietelor.

Care este cel mai bun?

Ceaiul verde poate fi unul dintre cele mai benefice când vine vorba de reducerea colesterolului, fiind o sursă excelentă de polifenoli. „Polifenolii din frunzele de ceai oferă antioxidanți”, spune Wan Na Chun, medic și proprietara One Pot Wellness.

Studiile au găsit o legătură între consumul de ceai verde și o ușoară reducere a colesterolului LDL. Alte studii au analizat nivelurile de colesterol în populații cu alte afecțiuni cronice și au găsit beneficii când au adăugat ceai verde în dietă.

Mai specific, un mic studiu din 2023 a descoperit că persoanele cu diabet de tip 2 și nefropatie (boală renală) care au băut trei cești de ceai verde pe zi au avut o reducere a colesterolului total. Ceaiul a fost consumat înainte de masă, iar alți factori din dietă nu au fost controlați, deci este imposibil de știut dacă ceaiul a influențat colesterolul sau dacă alte schimbări alimentare au avut un efect pozitiv. Totuși, rezultatele sunt promițătoare pentru potențialul ceaiului verde de a influența colesterolul total.

1 ceai verde shutterstock 22723006 jpg jpeg

Ceaiul verde poate avea impact asupra colesterolului. Foto: Shutterstock

O meta-analiză a găsit rezultate similare. Această revizuire a constatat că consumul de ceai verde poate ajuta semnificativ la reducerea atât a colesterolului total, cât și a LDL („rău”). Cu toate acestea, acest studiu a avut și limitări, inclusiv faptul că nu a determinat doza ideală de ceai verde necesară pentru a influența nivelurile de colesterol.

Brooke Baird, medic și proprietara Simply Divine Nutrition, spune că doza optimă de ceai necesară pentru a ajuta la reducerea colesterolului nu este clar definită. „Poate varia în funcție de factori individuali, cum ar fi vârsta, starea de sănătate și dieta și stilul de viață general”. Este important de menționat că multe studii care investighează efectul ceaiului verde asupra colesterolului utilizează un amestec de extract de ceai verde și ceai verde. Cu toate acestea, majoritatea studiilor analizează concentrația de catehine, compusul despre care se crede că are cel mai mare impact asupra nivelurilor de colesterol.

Catehinele sunt flavonoide (un tip de antioxidant) găsite în ceaiul verde. Una dintre cele mai cunoscute catehine din ceaiul verde este EGCG. „Epigalocatechin galatul (EGCG) a fost intens cercetat și s-a demonstrat că este foarte eficient în scăderea colesterolului”, spune Umo Callins, medic la Well Rooted Health & Nutrition. Efectul ceaiului verde asupra nivelurilor de lipide este considerat a fi multiplu. În plus față de prevenirea oxidării LDL, care duce la formarea plăcilor în artere, „studiile arată că ceaiul verde poate inhiba semnificativ absorbția lipidelor în intestin, ceea ce este benefic pentru reducerea colesterolului”, spune Chun.

Mai este nevoie de cercetări

Deși consumul de ceai, în special de ceai verde, poate fi benefic pentru reducerea nivelurilor de colesterol, sunt necesare mai multe cercetări.

Ceaiul conține, de asemenea, cofeină, care poate avea efecte secundare adverse când este consumat în exces. „Consumul excesiv de ceai cofeinizat poate duce la efecte secundare precum dureri de cap, insomnie, iritabilitate, amețeli și anxietate,” spune Chun. Consumul excesiv de cofeină poate duce, de asemenea, la simptome gastrointestinale în unele cazuri. Totuși, conținutul total de cofeină din ceaiul verde este mai mic decât cel din alte băuturi cofeinizate, cum ar fi cafeaua. De exemplu, o ceașcă de ceai verde conține aproximativ 30 de miligrame de cofeină, comparativ cu 100 mg într-o ceașcă tradițională de cafea.

Alte ceaiuri, în special cele făcute din plante, pot avea și ele efecte secundare nedorite. „Ceaiurile din plante pot interfera cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antiinflamatoarele, medicamentele pentru epilepsie, aspirina, medicamentele pentru hipertensiune și tratamentele pentru diabet,” spune Chun.

Consumul sigur

Dacă plănuiești să adaugi ceai verde în rutina ta zilnică, atunci este cel mai bine să o faci într-un mod care să îți sporească sănătatea generală. Evită ceaiul verde cu adaos excesiv de zahăr, care poate avea un impact negativ asupra sănătății tale generale. Alege un ceai de înaltă calitate de la o companie de încredere care testează pentru pesticide.

Este cel mai bine să eviți consumul de ceai cu zahăr adăugat pentru a obține cele mai mari beneficii. Deși ceaiul poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, este esențial să îl consumi ca parte a unei diete și a unui stil de viață echilibrat.

Sursa: Eating Well