Ce să faci dacă eşti singur acasă şi ai simptome de infarct

Ţara noastră întregistrează de două ori mai multe decese cauzate de infarct faţă de situaţia la nivel european. În cazul în care ai simptome de infarct, este important să ştii ce să faci, pentru a-ţi creşte speranţa de supravieţuire.

image

Anual, peste 15.000 de români suferă un infarct miocardic. Foto: Shutterstock

Infarctul sau atacul de cord se produce după ce una sau mai multe artere coronare se astupă cu un cheag de sânge (tromb). Astfel, sângele nu mai ajunge la mușchiul cardiac (miocard), care este privat de oxigenul necesar funcționării. În 90% din cazuri, infarctul miocardic este cauzat de ateroscleroză. Mai exact, este vorba despre îngustarea vasului de sânge din cauza plăcilor de aterom.

„Acestea sunt depuneri de colesterol în interiorul arterelor, care duc la îngustarea acestora (ateroscleroză). Când îngustările devin semnificative, transportul sângelui la mușchiul cardiac se reduce simțitor. Atunci când placa de aterom se rupe, organismul încearcă să repare această ruptură prin formarea unui cheag de sânge în jurul ei. Acest cheag de sânge poate bloca artera complet, cauzând un infarct miocardic. Principalii factori de risc pentru apariția bolii coronariene sunt: hipertensiunea, diabetul zaharat, dislipidemia, obezitatea, sedentarismul și fumatul”, explică dr. Radu Mircea Pretorian, medic specialist cardiologie.

Care sunt semnele prevestitoare ale infarctului

Un infarct se poate produce în oricare moment al zilei, iar uneori apare după stres, efort fizic intens, expunere la frig sau după o masă consistentă.  

Simptomul clasic al infarctului este durerea în piept, care poate iradia sau nu spre brațe, umăr, abdomen sau gât. Mai pot să apară: respiraţia dificilă, transpiraţiile, vărsăturile, greaţa, bătăile rapide al inimii, senzaţia de sufocare (în lipsa efortului fizic).

Este posibil ca atacul de cord să fie precedat și de manifestări de ordin digestiv – greață, vărsături sau durere, care pot îngreuna diagnosticul. În cazul femeilor, infarctul poate fi precedat de o jenă respiratorie bruscă și neașteptată. Citeşte AICI care sunt simptomele infarctului în cazul femeilor. 

Ce trebuie făcut în caz de infarct

Pentru că este o urgenţă medicală, timpul este foarte important în acordarea primului ajutor în caz de infarct. Probabilitatea de deces scade cu 50% când tratamentul este acordat în prima oră de la producerea atacului de cord și cu 30% când se intervine în a doua oră.  

Când eşti singur şi ai simptome de infract, este recomandat să faci următoarele!

Sună la 112. Dacă nu ai acces la serviciile medicale de urgenţă, roagă pe cineva să te transporte la cel mai apropiat spital.

Ia aspirină! Doza este de 150-300 mg (1/2 aspirină de 500 mg). Atenţie! Aspirina trebuie mestecată și nu înghițită! Prin acțiunea sa fluidifiantă, aspirina previne formarea cheagurilor de sânge.   

►În cazul în care ţi s-a prescris nitroglicerină, ţine un comprimat sub limbă în timp ce aştepţi ambulanţa.

►Stai întins pentru a te odihni în timp ce așteptați ambulanța. Rămâi cât mai calm posibil, deoarece anxietatea crește adrenalina, ceea ce poate agrava atacul de cord, potrivit UPMC Heart and Vascular Institute.

Vezi şi: Cauzele surprinzătoare ale INFARCTULUI. Nu te-ai fi gândit la ele