Doar 2 astfel de băuturi pe zi dublează riscul de a face cancer! Studiu

Probabil te-ai bucurat de o băutură carbogazoasă răcoritoare într-o zi toridă de vară, însă ai știut că aceste băuturi pot avea efecte devastatoare asupra sănătății tale?

Un studiu recent a arătat că tinerii care consumă doar două pahare de băuturi carbogazoase pe zi își pot dubla riscul de a dezvolta cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani.

image

Băuturile carbogazoase băute constant cresc riscul de cancer. Foto: Shutterstock

Cercetarea, publicată în revista Gut, a monitorizat obiceiurile alimentare ale unui grup de 95.464 de asistente medicale din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani.

De-a lungul unei perioade de aproape 24 de ani, femeile și-au raportat consumul de alimente și băuturi folosind chestionare validate la fiecare patru ani. Un subgrup de 41.272 de participante și-a notat consumul de alimente și băuturi din perioada adolescenței.

Rezultatele au arătat că persoanele care consumă un mic pahar sau 250 ml de băuturi carbogazoase pe zi își cresc riscul de cancer intestinal cu 16%. Dacă acest obicei începe din adolescență, riscul crește la 33%. Acest tip de cancer este în cfreștere alarmantă la tinerii sub 50 de ani.

De ce sunt băuturile carbogazoase periculoase?

Băuturile carbogazoase, indiferent dacă sunt sucuri de fructe, băuturi energizante sau alte tipuri de băuturi dulci, sunt adesea pline de zahăr. Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșteri rapide ale nivelului de glucoză și insulină în sânge, declanșând inflamații și favorizând obezitatea și diabetul de tip 2. De asemenea, cercetările au sugerat că ingredientele precum siropul de porumb cu fructoză ridicată, prezent în multe băuturi mai ales realizate după rețete americane, ar putea stimula creșterea tumorilor intestinale.

Dr. Yin Cao, autorul principal al studiului, subliniază că aceste băuturi au devenit din ce în ce mai populare, în special în rândul adolescenților și tinerilor adulți. El recomandă inițiative pentru reducerea consumului de băuturi carbogazoase în rândul tinerilor, ca strategie pentru a diminua povara crescândă a cancerului intestinal.

Alternative sănătoase

Vestea bună este că există alternative sănătoase la băuturile carbogazoase. Studiul a arătat că înlocuirea băuturilor dulci cu cele îndulcite artificial, cafeaua sau laptele semi-degresat sau integral poate reduce riscul de cancer intestinal cu 17 până la 36%.

Dacă obișnuiești să consumi băuturi carbogazoase zilnic, poate ar fi momentul să te gândești la alternative mai sănătoase. Studiul realizat de Dr. Cao subliniază importanța limitării consumului acestor băuturi pentru a-ți proteja sănătatea pe termen lung. Riscurile asociate cu consumul de băuturi carbogazoase nu se limitează doar la cancerul intestinal, ci includ și obezitatea, diabetul de tip 2 și alte probleme de sănătate.

Așadar, data viitoare când îți vine pofta de o băutură carbogazoasă, amintește-ți de riscurile asociate și încearcă să alegi o alternativă mai sănătoasă. Corpul tău îți va mulțumi pe termen lung!

Sursa: Express