Află ce beneficii majore ai dacă mănânci sfeclă roşie!
Datorită conţinutului nutritiv bogat, sfecla roşie poate fi considerată un aliat al sănătăţii. Consumată ca suc sau în salate, sfecla roşie aduce beneficii inclusiv în protecţia faţă de bolile grave.
Sfecla roşie este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate
Cu un conţinut bogat de minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, cupru, zinc, mangan), vitamine (B6, B9), antioxidanţi, precum şi alţi compuşi benefici, sfecla roşie are numeroase avantaje în prevenţia şi ameliorarea unor probleme de sănătate. Dintre toate legumele, are una dintre cele mai mari puteri antioxidante. Mai exact, antioxidanţii protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, implicaţi în apariţia unor boli diverse, de la cancer la afecţiuni cronice.
Potrivit unui studiu efectuat pe cobai, betanina, pigmentul care dă culoarea roşie sfeclei, poate oferi protecţie contra unor tipuri de cancer (de piele, de ficat şi de plămâni).
Scade tensiunea arterială
Sfecla roşie poate scădea hipertensiunea, după cum s-a observat în cadrul mai multor studii. Beneficiul este oferit de conţinutul de nitraţi naturali din sfecla roşie, pe care organismul îl transformă în oxid nitric, un compus care dilată vasele, ceea ce îmbunătăţeşte fluxul sanvin şi scade tensiunea arterială. Într-un studiu, participanţilor li s-a oferit 70 ml de suc de sfeclă roşie. S-a observat că după 30 de minute, tensiunea a scăzut cu 5,2 mm/Hg. Un alt studiu la scară mică a arătat că un consum de 250 ml de suc de sfeclă roșie în fiecare zi, timp de 4 săptămâni, a scăzut tensiunea arterială în rândul celor hipertensivi.
Pentru reducerea tensiunii arteriale, se poate consuma suc de sfeclă roşie. Pentru a-l obţine, ai nevoie de 3 sfecle roşii descojite şi tăiate, care se pun în bolul de mixer cu 125 ml de apă. Se mixează şi apoi se consumă ca atare.
Vezi şi: Câtă cafea poţi bea pe zi dacă ai hipertensiune
Protejează ficatul
Unii compuşi din sfecla roşie (antioxidanți, vitaminele A, B6 şi fier) ajută la protejarea ficatului de procesul inflamator și de stresul oxidativ, sporind, în același timp, capacitatea acestui organ de a elimina toxinele din organism. Sfecla roşie protejează celulele hepatice, iar beneficiile se pot observa inclusiv în hepatitele cronice, ciroză şi cancer hepatic. Datorită colinei, un compus necesar pentru buna funcţionare a mai multor organe, sucul de sfeclă roşie poate ajuta inclusiv la refacerea ficatului afectat de alcool. Totuşi, pentru acest beneficiu, este important să se renunţe la alcool.
Vezi şi: Cum arată ficatul afectat de ciroză. Mai poate fi salvat ficatul în acest stadiu?
Leac în anemie
Datorită conţinutului de vitamina C, fier şi acid folic, sfecla roşie este un remediu natural care te poate ajuta dacă ai anemie. Pentru acest beneficiu, prepară următorul leac! Alege 1 sfeclă roşie de mărime medie, 1 roşie, 2 morcovi, o jumătate de ardei roşu şi 125 ml de apă. Descojeşte sflecla şi morcovii, spală bine toate legumele şi taie-le în bucăţi mici şi pune-le în mixer, alături de apă. Mixează 1 minut, apoi consumă. Tot în caz de anemie, se poate consuma sucul de sfeclă ca atare.
Alte beneficii
►Pentru a ajuta la eliminarea toxinelor, mai ales după mesele îmbelşugate de Sărbători, consumă un suc obţinut din 1 sfeclă roşie, o bucată de ţelină (55 g), o jumătate de măr şi un pahar de apă.
►Anumiţi compuşi din sfecla roşie (betalaine, nitraţi) cresc performanţa atletică. De aceea, sucul de sfeclă roşie poate fi consumat de cei care fac sport.
►Compuşii din sfecla roşie pot ajuta la dizolvarea calcificărilor arteriale care apar în ateroscleroză.
►Consumul regulat de suc de sfeclă roşie ajută la tratarea constipaţiei cronice.
INFO
După consumul de sfeclă roşie, scaunul şi urina capătă nuanţe roşiatice, însă acest lucru este inofensiv.
Contraindicaţii
Cu toate că are numeroase beneficii importante, sfecla roşie nu ar trebui consumată în exces de persoanele care au risc de a face pietre la rinichi. Această rădăcinoască are un nivel crescut de oxalaţi.