Top 10 leacuri detoxifiante
În mod natural, organismul are capacitatea de a elimina toxinele, însă un stil de viaţă nesănătos, stresant şi mediul poluat îl fac să aibă nevoie de stimulente naturale pentru a face faţă.
În timp ce unele alimente, precum mezelurile, produsele de patiserie şi dulciurile, creează toxine, altele cresc secreţia biliară şi ajută corpul să elimine substanţele nocive. Printre acestea se numără rădăcinoasele, fructele, plantele şi verdeţurile.
1. Sfecla roşie, tonic pentru ficat
Una dintre legumele recunoscute pentru efectul detoxifiant este sfecla roşie. Sucul preparat din sfeclă elimină şi grăsimile depozitate la nivelul ficatului. Se bea zilnic un pahar de suc preparat fie prin trecerea sfeclei feliate printr-un storcător, fie prin prepasare într-un tifon, după ce o a fost rasă şi pusă într-un bol 20-30 de minute, să-şi lase zeamă. Se poate adăuga sfeclă şi în salate alături de felii de ţelină, hrean, ulei de măsline şi sirop de cătină, pentru stimularea digestiei.
2. Plantele amare purifică organismul
Excelente în perioadele de surmenaj fizic şi psihic, pentru buna funcţionare a ficatului şi bilei, plantele cu gust amar, cum sunt rostopasca şi pelinul, curăţă organismul de toxinele acumulate şi-l ajută să se regenereze. În acest scop, se bea dimineaţa, pe stomacul gol, o cănuţă cu infuzie de frunze uscate de pelin sau se înghite un vârf de cuţit de pulbere de rostopască. Utilă este şi tinctura de pelin, luată 2 săptămâni, înainte de masă. Se amestecă 3 linguriţe de tinctură cu puţină apă.
3. Spanacul, ideal în cura de primăvară
Este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca fiind cea mai bună plantă legumicolă pentru purificarea sistemului digestiv. Spanacul conţine fier, magneziu, calciu, vitaminele C şi E, ceea ce-l recomandă în anemii, în stări de oboseală şi epuizare. Se consumă în salate sau sub formă de suc, preparat la blender, din 1-2 legături de frunze şi o cană de apă. Pentru copiii mici şi cei care suferă de hepatită, artrită, inflamaţii gastrice sau intestinale, este indicată opărirea spanacului şi adăugarea unui strop de lapte pentru a-i reduce conţinutul de oxalaţi, acizi care pot agrava aceste boli.
4. Ştevia ajută şi la slăbit
Consumată în salate, ştevia are proprietăţi depurative, tonice, diuretice, de reglare a glicemiei şi de accelerare a proceselor de mineralizare. Ajută la detoxificarea organismului şi taie pofta de dulciuri, temperând senzaţia de foame. Frunzele de ştevie se pot adăuga proaspete în salate sau în ciorbe şi mâncăruri. Preparatele pe bază de ştevie pot fi folosite şi în tratarea epuizării fizice şi nervoase.
5.Socul este depurativ
În curele de slăbire şi de detoxificare, tinctura de fructe de soc reglează greutatea corporală, ajută în caz de retenţie de apă şi la eliminarea toxinelor, prin diureză şi transpiraţie. Timp de 2 săptămâni, de 3 ori pe zi, se iau 30 de picături de tinctură diluate în 5 linguriţe cu apă. Pentru persoanele care răcesc frecvent sau au nevoie să slăbească, cura se prelungeşte până la 30 de zile.
6. Măcrişul combate efectele noxelor
Frunzele de măcriş stimulează digestia şi au acţiune detoxifiantă, neutralizând efectele negative ale poluării. Se poate folosi sub formă de suc, o jumătate de pahar, dimineaţa şi seara, timp de 2 săptămâni, urmate de 7 zile de pauză. Remediul este bun şi în parezele nervilor periferici.
7. Avocadoul, ideal pentru remineralizare
Bogat în potasiu, fosfor, magneziu, calciu şi fier, avocado nu trebuie să lipsească din dieta de primăvară, când organismul are o mai mare nevoie de minerale. O jumătate de avocado pe zi conferă organismului elemente nutritive importante. Totodată, apără ficatul de acţiunea toxinelor, reduce tensiunea arterială şi aciditatea gastrică.
8. Ceapa verde este şi diuretic
Cunoscută ca un bun diuretic, ceapa verde, dar şi cea uscată, ajută la eliminarea substanţelor nocive, prin stimularea transpiraţiei. Deşi este recomandat consumul ei în stare proaspătă, o cură cu tinctură este ideală pentru cei deranjaţi de mirosul neplăcut al cepei. Se zdrobeşte o ceapă uscată sau 2-3 fire de ceapă verde şi se lasă la macerat 7 zile, în alcool de 90 de grade. După agitare zilnică şi strecurare, se iau câte 5 ml, de 2 ori pe zi, înainte de masă, într-o cură de 3 săptămâni.
9. Ananasul curăţă sângele
Sucul de ananas este o opţiune inspirată în curele de detoxificare, graţie unei enzime pe care o conţine, numită bromelaină. Ea acţionează ca antiinflamator, ajută la detoxificarea organismului, purificarea sângelui, scăderea tensiunii arteriale şi întărirea imunităţii. Ananasul este indicat şi pentru conţinutul lui crescut de triptofan, care alungă stările de anxietare, depresie şi lipsa de concentrare.
10. Echinacea are şi efect detoxifiant
Despre echinacea se cunoaşte faptul că stimulează imunitatea, dar dacă este luată sub formă de tinctură încurajează organismul să elimine produşii de degradare metabolică acumulaţi din cauza poluării. Curele cu acest remediu se fac 30 de zile, de 2-3 ori pe an. De 3 ori pe zi, între mesele principale. Se consumă 30 de picături de tinctură de echinacea cu o jumătate de cană de apă ori de ceai.