Iată ce rişti dacă nu tratezi hipertensiunea!

Hipertensiunea arterială este unul din principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților, potrivit Societăţii Române de Hipertensiune.

image

Considerată principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială rămâne cauza celui mai ridicat număr de decese atât la nivel național, cât și în lume, atenționează specialiștii. Neținută sub control, boala poate duce în timp la apariția mai multor complicații, unele dintre ele severe. „Depistarea complicațiilor hipertensiunii arteriale și monitorizarea evoluției acestora se face prin controale de specialitate periodice la medicul de familie, la cardiolog, la diabetolog, la oftalmolog, la medicină internă și la neurolog“, explică medicul Călin Ciubotaru.

Se poate ajunge la insuficiență cardiacă

Printre cele mai întâlnite complicații care pot apărea dacă hipertensiunea arterială nu este ținută sub control sunt cele cardiace (miocardice). În timp, pereții inimii se pot îngroașa, cavitatea se dilată, funcțiile inimii se deteriorează și pot apărea insuficiența cardiacă, dar și angina pectorală (durere pectorală favorizată de efortul fizic sau de emoțiile puternice). Astfel, dimensiunea cordului ajunge să fie mai mare, fapt ce se observă în urma examenului fizic, dar și a ecografiei cardiace. În astfel de cazuri, semnele care indică prezența infarctului miocardic, dar și a ischemiei miocardice (lipsa de sânge și de oxigen din mușchiul inimii) pot să apară mai târziu, de multe ori putând duce la deces.    

Crește riscul de accident vascular cerebral

Știai că probabiltatea apariției accidentelor vasculare cerebrale este de 4 ori mai mare la persoanele acre nu țin hipertensiunea sub control? Deși, de multe ori, simptome precum durerea de cap din zona cefei (care apare, de regulă, dimineața), amețeala și vederea încețoșată sunt puse pe seama creșterii sau scăderii tensiunii arteriale, ele pot semnala, de fapt, unele complicații ce apar la nivel cerebral. De asemenea, netratarea corespunzătoare a hipertensiunii poate duce la apariția infarctului cerebral și a hemoragiei cerebrale.

Vezi şi: Terapia salvatoare în accidentul vascular cerebral. Sfatul medicului

Tensiunea arterială mare, asociată cu bolile de rinichi

Nivelul ridicat al tensiunii arteriale, pe o perioadă mai lungă de timp, poate favoriza apariția modificărilor la nivelul rinichilor. Dacă persoana nu face schimbări în stilul de viață și nu urmează un tratament care să normalizeze nivelul tensiunii riscă să fie diagnosticată chiar și cu insuficiență renală cronică. Și asta deoarece, în timp, tensiunea mărită poate provoca leziuni la vasele de sânge de la nivel renal. Astfel, se poate ajunge la dializă sau chiar la transplant renal.

Ce alte probleme mai pot apărea

- ateroscleroză - vasele de sânge se rigidizează în timp, iar pereții acestora se subțiază;

- probleme oftalmologice (vasele sangvine de la nivelul ochilor se îngustează, ceea ce favorizează complicațiile oculare și chiar pierderea vederii);

- sindromul metabolic (asocierea dintre creșterea circumferinței abdominale, a nivelului de colesterol „rău“ și a insulinei);

- tulburări de memorie.

- atunci când hipertensiunea nu este ținută sub control există riscul să apară probleme circulatorii la nivelul picioarelor.