Picioare grele: alimente care ameliorează circulaţia sângelui

Dacă ai senzaţia de picioare grele la sfârşitul zilei sau când este cald, este posibil să te confrunţi cu circulaţie venoasă deficitară. În afara unui stil de viaţă sănătos, care include mişcare, este bine de ştiut că există şi unele alimente care au efecte protectoare.

image

Insuficienţa venoasă cronică apare când venele de la picioare nu permit sângelui să se întoarcă la inimă. Dacă valvele venelor nu funcţionează corespunzător, circulaţia este afectată şi sângele se adună la nivelul membrelor inferioare. Insuficienţa venoasă cronică apare pe fondul pierderii elasticităţii şi tonicităţii venelor. Este important de ştiut că insuficiena venoasă ctonică poate avea complicaţii grave pe termen lung precum tromboza venoasă (flebita) sau embolia pulmonară, informează medisite.fr.

Insuficienţa venoasă: simptome de urmărit

Senzaţia de picioare grele este unul dintre simptomele insuficienţei venoase, dar există şi alte manifestări care trebuie să alerteze:

- furnicăturile sau nevoia imperioasă de a mişca picioarele

- crampele musculare mai ales seara sau noaptea

- edemele

- varicele

- apariţia unor eczeme la nivelul varicelor, care provoacă mâncărimi

- ulcere varicoase, adică plăgi care necesită tratament pentru a evita suprainfecţia.

Există mai mulţi factori de risc care pot favoriza problemele de circulaţie a sângelui, cum sunt: stilul de viaţă sedentar, excesul de kilograme sau obezitatea, fumatul, sarcina şi muncile care presupun stat mult pe scaun sau, dimpotrivă, stat în picioare ore în şir.

Se recomandă limitarea sau evitarea acestor factori de risc. Dieta joacă, de asemenea, un rol important în prevenţie.

Alimente care ameliorează circulaţia sângelui

Sfecla roşie

Potrivit dieteticianului Sydney Greene, sfecla roşie conține nitrați naturali care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui atunci când sunt transformaţi în oxid nitric de către organism, care ajută la dilatarea vaselor de sânge.

Legumele, în general, au efect benefic

Dieteticianul Amy Goodson îi sfătuiește pe pacienții ei care doresc să-și îmbunătățească circulația sângelui să adopte dieta DASH, care este concepută pentru a scădea tensiunea arterială și a îmbunătăți circulația sângelui.

„Dieta DASH presupune consumul a 4-5 porții de legume pe zi”, explică ea. „Legumele sunt bogate în nutrienți și nu conțin sodiu, un factor care contribuie la creșterea tensiunii arteriale și, prin urmare, la circulația sangvină deficitară.” Pentru a evita sarea, specialistul recomandă folosirea condimentelor sau a ierburilor aromate.

Bananele

O altă recomandare a dietei DASH este consumul de alimente bogate în potasiu. Bananele, fructele de pădure şi avocadoul sunt surse de potasiu. Apa de cocos este, de asemenea, o sursă bună de potasiu, cu un conţinut de 600 până la 700 mg pentru un pahar de 250 ml.

Lactatele cu conţinut redus de grăsime

O altă recomandare a dietei DASH este consumul de alimente care conţin calciu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.

„Consumul a 3 porții de produse lactate slabe pe zi vă poate ajuta să obțineți calciul de care aveți nevoie”, spune Amy Goodson.

Nucile

Sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi ajută la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce are efecte benefice şi asupra circulaţiei sângelui.

Nucile sunt și o sursă bună de vitamina E, care acționează ca un antioxidant și poate ajuta funcția endotelială prin eliberarea de substanțe care controlează relaxarea și contracția vasculară.

Citeşte şi: Top 10 leacuri detoxifiante