Cum afli dacă ai bacteria care provoacă ulcer şi cancer gastric

Helicobacter Pylori este bacteria care determină apariția unor afecţiuni digestive precum ulcerul, gastrita şi chiar cancerul gastric. Este bine de ştiut cum poţi afla dacă ai această bacterie şi ce trebuie să faci pentru a scăpa de ea.

image

Pătrunderea bacteriei în organism are loc, adesea, în perioada copilăriei. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul va cere informații despre istoricul medical, starea actuală, simtome resimțite și alte detalii care pot ajuta la diagnosticare.

Urmează o examinare fizică, prin care să depisteze eventuale semne de balonare sau de durere apărută la palpare. În funcție de observațiile pe care le face medicul în urma acestei examinări, a recomanda, sau nu, analize suplimentare.

Pentru diagnosticarea infecției cu Helicobacter Pylori, medicul poate recurge la metode neinvazive de depistare a infecției. Poate fi nevoie şi de endoscopie digestivă superioară. 

În ce constă testarea

Testul respirator se face cu ajutorul unui aparat care aspiră respiraţia şi care este conectat la un tub indicator sensibil la amoniacul din respiraţie;

Testul serologic detectează anticorpii din sânge care apar odată cu bacteria. Testul poate fi aplicat doar celor care nu au urmat niciodată un tratament împotriva infecției cu Helicobacter Pylori;

Testul molecular analizează saliva și materiile fecale pentru a depista ADN-ul bacteriei. 

Vezi şi: Totul despre infecţia cu Helicobacter pylori

Se poate depista şi prin endoscopie digestivă superioară

Prezenţa bacteriei Helicobacter Pylori este pusă în evidenţă şi prin endoscopie digestivă superioară. Aceasta se face sub anestezie locală sau generală. Procedura se efectuează cu ajutorul endoscopului, instrument flexibil, subţire, prevăzut la capăt cu o cameră video şi cu o sursă de lumină. Persoana stă aşezată pe pat, culcat pe partea stângă, iar în gură i se plasează un dispozitiv din plastic prin care se introduce endoscopul. Cu ajutorul camerei, imaginile de la nivelul zonelor explorate (esofag, stomac, duoden) sunt proiectate pe un monitor şi analizate de medic. Întreaga procedură durează între 15 şi 30 de minute, iar după investigaţie este posibil să rămâi în unitatea medicală cel mult două ore, pentru a-ţi fi monitorizată starea de sănătate. Se poate ca după endoscopie să ai balonări (din cauză că se introduce aer în zona explorată, pentru o mai bună vizualizare) sau usturimi în gât, senzaţii care vor dispărea în câteva ore.

Vezi şi: Poate bicarbonatul de sodiu să trateze refluxul gastric?

Se tratează cu antibiotic

Dacă, în urma analizelor, se depistează prezenţa bacteriei Helicobacter Pylori, medicul va recomanda tratament cu antibiotice pentru eliminarea acesteia. Tratamentul poate fi alcătuit din inhibitor de pompă de protoni și unele antibiotice ca amoxicilină și claritromicină sau metronidazol. A doua linie de tratament este terapia cvadruplă caree conține bismut sau tripla terapia bazată pe levofloxacină.