Ce beneficii au rădăcinoasele
Sfecla, păstârnacul, morcovul, napul şi ţelina sunt sărace în calorii şi bogate în elemente nutritive care ajută la menţinerea unui sistem imunitar puternic. De exemplu, o ceaşcă de piure de napi are 51 de calorii şi 76 de mg de calciu, iar 100 g de sfeclă roşie au 43 de calorii şi 23 mg de magneziu.
Morcovul e bogat în vitaminele A, C, D, E şi K şi contribuie nu doar la păstrarea unei vederi bune, ci şi la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Păstârnacul este util în curele de slăbire doarece are calorii puţine şi e bogat în fibre, ceea ce înseamnă că ne menţine sătui pentru mai multă vreme. În plus, gravidele care consumă păstârnac frecvent, au un risc mai mic de a naşte un copil cu defecte de tub neuronal. În plus, ele sunt mai ferite de depresia postnatală.
Ţelina are proprietăţi antihiperstensive, de reducere a colesterolului rău, iar apigenina pe care o conţine ar putea avea, după unii cercetători, efecte ancticancerigene.
Sfecla roşie, bogată în fibre şi vitamina C, e bună pentru digestie şi curăţă colonul, iar unele studii au arătat că scade tensiunea arterială. Betanina din sfeclă este un antioxidant puternic, contribuind la protecţia vaselor de sânge şi a inimii.
Ridichile sunt lipsite de grăsimi, conţin multă vitamina C, ajută la reducerea colesterolului rău şi au proprietăţi de prevenire a cancerului.
Cartoful dulce conţine vitamina C, vitamina B5, potasiu şi fibre şi ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.
Dacă ne gândim la menţinerea unei greutăţi corporale optime şi ne temem pentru aportul de carbohidraţi, e bine să facem diferenţa între rădăcinoase, pentru a şti din care putem mânca mai mult şi din care mai puţin. De exemplu, într-un cartof copt există 37 grame de carbohidraţi, iar într-o ceaşcă de morcovi cruzi doar 12 grame. 1 ceaşcă de ţelină crudă conţine 14 grame de carbohidraţi, iar 1 ceaşcă de sfeclă fiartă aproximativ 17 grame.