Cum arată ficatul afectat de ciroză. Mai poate fi salvat ficatul în acest stadiu?

Ciroza reprezintă afectarea gravă a ficatului, mai exact ţesutul hepatic normal este înlocuit cu unul cicatricial nefuncţional. Nu doar alcoolul este cauza, ci şi anumite boli hepatice şi nu numai.

image

Ficatul, organ care are o impresionantă putere de autoregenerare, este afectat de factori precum alimentaţia nesănătoasă, dar mai ales de consumul intens de alcool pe perioade îndelungate şi de boli hepatice precum hepatitele B şi C. De fiecare dată când acest organ este agresat, ficatul încearcă să repare daunele provocate, iar în timpul acestui proces se formează ţesut cicatricial, informează Mayo Clinic. Cu cât acest lucru continuă, cu atât se formează mai mult astfel de ţesut, astfel încât ficatul nu se mai poate regenera corespunzător. Din punct de vedere funcţional, ciroza este însoţită de prezenţa nodulilor regenerativi înconjuraţi de ţesut fibrozat dens.

image

Ficatul sănătos (stânga) vs. ficatul afectat de ciroză (dreapta). Foto: Shutterstock

De ce apare

Cele mai frecvente cauze implicate în apariţia cirozei sunt consumul cronic de alcool, pe perioade îndelungate şi hepatitele. Abuzul de alcool și infecția cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cel mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii băutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la bărbați, și 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei).

Alte cauze care pot duce la apariţia cirozei sunt: hepatita autoimună (sistemul imunitar atacă propriile celule), acumularea de grăsimi în ficat (steatoza hepatică nonalcoolică), unele afecțiuni ereditare (boala Wilson), precum și expunerea la substanțe toxice.

Oboseala, printre simptome

În ciroză, manifestările apar când afectarea ficatului este extinsă. Printre simptomele bolii se numără: oboseala, paloarea, lipsa poftei de mâncare, greaţa, diareea, febra, disconfortul abdominal, mâncărimea pielii, scaunele deschise la culoare, icterul, sângerarea frecventă, scăderea libidoului, atrofia testiculară, venele în pânză de păianjen, urina de culoare închisă şi sângele în scaun.

Vezi şi: Cei mai mari inamici ai sănătăţii ficatului

Este ciroza reversibilă?

În ciroză, terapia are ca scop reducerea deteriorării hepatice şi prevenirea complicaţiilor. Este esenţial ca persoanele cu ciroză să renunţe la consumul de alcool, iar cele care au exces de kilograme să slăbească. În cazul în care ciroza a apărut pe fondul hepatitelor, este nevoie de administrarea tratamentului prescris de medic, pentru a limita deteriorarea celulelor hepatice. La acestea se adaugă tratamentul eventualelor complicaţii.

Dacă ciroza hepatică este diagnosticată devreme și cauza de bază este tratată, daunele suplimentare asupra ficatului pot fi limitate. În cazuri rare, ciroza este reversibilă, potrivit Mayo Clinic.

Nu există un tratament care să vindece ciroza, cu toate că poate fi încetinită sau stopată.