Câtă cafea poţi bea pe zi dacă ai hipertensiune

Consumul a două sau mai multe căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc de două ori mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare la persoanele care au tensiunea 160/100 mmHg, potrivit unui studiu recent.

image

Unul din trei adulți suferă de hipertensiune arterială, dar doar jumătate sunt conștienți de acest lucru. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, consumul a două sau mai multe căni de cafea pe zi poate dubla riscul de deces cardiac la persoanele cu hipertensiune arterială severă (160/100 mmHg sau mai mare).

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au monitorizate 18.600 de persoane din Japonia, toți participanții oferind informații legate de dieta lor, stilul de viață, starea de sănătate etc.

„Studiul nostru și-a propus să determine dacă efectul protector cunoscut al cafelei se aplică și persoanelor cu grade diferite de hipertensiune arterială; și a examinat, de asemenea, efectele ceaiului verde în aceeași populație”, a explicat coordonatorul studiului, Hiroyasu Iso citat de medisite.fr.

„După cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care a găsit o asociere între consumul a 2 sau mai multe căni de cafea pe zi și mortalitatea prin boli cardiovasculare la persoanele cu hipertensiune arterială severă”. Dintre participanți, unii făceau tratamente hipertensive, rezultatele fiind ajustate ținând cont de aceste informaţii.

Vezi şi: Iată cu ce poţi înlocui cafeaua! Planta care are multe avantaje pentru sănătate

O singură cafea pe zi este indicată hipertensivilor

În comparaţie cu persoanele care nu beau cafea, consumul de două (sau mai multe) căni de cafea zilnic a fost asociat cu un risc de deces de două ori mai mare din cauza bolilor cardiovasculare la persoanele cu hipertensiune arterială severă.

„Aceste rezultate pot susține afirmația că persoanele cu hipertensiune arterială severă ar trebui să evite să bea prea multă cafea. Deoarece persoanele cu hipertensiune severă sunt mai sensibile la efectele cofeinei, efectele nocive ale cofeinei pot depăși efectele sale protectoare și pot crește riscul de moarte”, explică Hiroyasu Iso.

Vestea bună este că o singură ceașcă de cafea nu crește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare în nicio categorie de tensiune arterială. Totodată, studiul a arătat că ceaiul verde nu a crescut riscul de mortalitate indiferent de nivelul tensiunii arteriale, deși ambele băuturi conțin cofeină.