Iată cine are risc mai mare de a face cancer de pancreas!

Există anumiţi factori de risc asociaţi cu apariţia cancerului pancreatic şi este bine ca aceştia să fie cunoscuţi, pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta boala.
Cancerul de pancreas este un tip de tumoră malignă care se dezvoltă în celulele acestui organ. Există mai multe tipuri de cancer pancreatic, în funţie de componenta implicată - endocrină sau exocrină. „Tumorile maligne pancreatice pot fi de mai multe tipuri, în funcție de celulele implicate: adenocarcinom, sarcom, tumori neuroendocrine sau tumori mucinoase chistice”, explică dr. Ionuț Duduș, medic primar chirurgie generală.
Cea mai frecventă formă (peste 90% din cazuri) este reprezentată de tumorile exocrine. Tumorile care apar la nivelul ducturilor se numesc adenocarcinom ductal (carcinom ductal), iar cele de la nivelul acinilor poartă numele de adenocarcinom acinar. Mai rar întâlnite sunt tumorile endocrine, care pot fi funcţionale (produc hormoni) sau nefuncţionale (opresc producţia hormonală).
În cazul celor care au în familie membri diagnosticaţi cu cancer pancreatic, medicul poate recomanda efectuarea unor teste genetice. Acestea arată predispoziţia persoanei de a dezvolta cancer pancreatic. „Există și o componentă genetică, de aceea se recomandă teste de screening pentru persoanele care au în familie istoric de neoplazii pancreatice”, recomandă dr. Ionuț Duduș, medic primar chirurgie generală.
Există factori de risc asociaţi cancerului pancreatic care poţi fi schimbaţi, precum fumatul, precum şi alţii asupra cărora nu putem acţiona, precum cazurile de boală în familie.
Fumatul
Unul dintre cei cei mai importanți factori de risc asociaţi cu apariţia cancerului pancreatic este fumatul. Riscul de a face cancer pancreatic este de aproximativ două ori mai mare în rândul persoanelor care fumează comparativ cu cele care nu au fumat niciodată. Se crede că aproximativ 20 - 30% dintre cazurile de cancer pancreatic depistate în lume sunt cauzate de fumat.
Obezitatea
Un alt factor de risc implicat în apariţia bolii este excesul de kilograme, mai ales cel de la nivel abdominal. Persoanele cu obezitate severă (cu indicele de masă corporală cuprins între 35 și 40) au un risc cu 45% mai mare de cancer pancreatic comparativ cu persoanele cu greutate normală.
Vârsta
Cancerul pancreatic apare mai frecvent la persoanele în vârstă. Aproape jumătate din toate cazurile noi sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste. Cancerul pancreatic este mai puțin frecvent la persoanele sub 40 de ani.
Ereditatea şi factorii genetici
Între 5 și 10 din 100 de persoane (5 până la 10% din cazuri) diagnosticate cu cancer pancreatic au predispoziţie ereditară. Pancreatita familială este, de obicei, provocată de mutaţii în gena PRSS1.
Există mai multe sindroame gentice moştenite care se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de pancreas. Printre acestea: polipoza adenomatoasă constituţională/polipoza familială adenomatoasă atenuată (APC), sindromul Li-Fraumeni (TP53) şi sindromul Lynch.
Diabetul
Indiferent dacă este de tip 1 sau 2, diabetul este un factor de risc cunoscut în apariţia cancerului pancreatic. Totuşi, este mai mult probabil ca un cancer care se dezvoltă să cauzeze diabet decât diabetul să determine apariţia cancerului.
Pancreatita cronică
Inflamaţia cronică a pancreasului (pancreatita cronică) este asociată cu un risc mai mare de cancer pancreatic. Boala are printre manifestări durerile abdominale, iar în 10% din cazuri este lipsită de simptome.
Calculii biliari
Persoanele cu litiază biliară (calculi biliari sau pietre la fiere) au un risc crescut de cancer pancreatic în comparație cu cele fără această afecţiune. Acest lucru se poate datora faptului că pietrele la fiere pot cauza pancreatită cronică, un alt factor de risc pentru cancerul pancreatic.
Consumul de alcool
Unele cercetări arată că poate exista o legătură între consumul excesiv de alcool și riscul de cancer pancreatic. Conform studiilor, riscul este mai mare la persoanele care beau 3 sau mai multe unități de alcool pe zi. O unitate este echivalentul unei halbe (568 ml) de bere cu 5,2% alcool sau 1 pahar mare (250 ml) de vin cu 12% conţinut de alcool.


























