Acestea sunt medicamentele care te pot îngrăşa!

Ai luat câteva kilograme în plus în ultimul timp, cu toate că nu ai făcut modificări în alimentaţie? Este posibil ca motivul pentru care acumulezi kilograme să fie medicamentele pe care le iei. Este bine să ştii care sunt medicamentele care au acest efect secundar şi, în cazul în care urmezi tratament de lungă durată, să discuţi cu medicul despre opţiuni alternative de medicamente.

image

Unele medicamente au ca efect advers acumularea de kilograme nedorite. Foto: Shutterstock

Kilogramele în plus nu sunt numai o problemă de ordin estetic, ci implică şi anumite riscuri pentru sănătate. Iar medicamentele ar putea fi una dintre cauzele îngrăşării, mai ales dacă mănânci echilibrat şi faci mişcare, dar totuşi ai observat că ai luat ceva în greutate.

„Îngrăşarea din cauza medicamentelor este o preocupare pentru toţi pacienţii, dar mai ales pentru persoanele care sunt deja supraponderale sau care suferă de obezitate, adică au un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30. Medicamentele pot duce la îngrăşare semnificativă în doar câteva luni sau aceasta poate fi mai lentă”, a explicat medicul nutriţionist Nina Cohen-Koubi pentru topsante.com.

Citeşte şi: De ce ar trebui să iei magneziu dacă simți neliniște?

Care sunt medicamentele care pot duce la îngrăşare

Corticosteroizii. Clasă de medicamente care reduc reduc inflamaţia în organism, corticosteroizii sunt recomandaţi în afecţiuni precum astmul, rinita alergică, urticaria, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), atrita reumatoidă. În cazul tratamentului de scurtă durată (2 sau 3 săptămâni), corticosteroizii nu duc la îngrăşare. După o perioadă de 2-3 luni de administrare de medicamente din această clasă, peste jumătate dintre persoanele care le iau pot observa că au luat în greutate. Printre efectele secundare ale administrării lor se numără creşterea apetitului, precum şi retenţia de apă.

Antihipertensivele, adică medicamentele prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot duce la retenţia de apă în organism, mai ales hipotensoarele din clasa blocantelor canalelor de calciu. Betablocantele pot duce la îngrăşare prin încetinirea metabolismului.

Psihotropele (medicamente indicate pentru tratamentul unor suferinţe psihice precum depresia, schizofrenia şi tulburarea bipolară). După câteva săptămâni de la administrare, persoanele pot lua în greutate 4-5 kilograme.

Medicamentele antipsihotice cresc pofta de mâncare, întrucât acţionează asupra receptorilor din creier care controlează apetitul.

Unele anticoncepţionale, cele care conţin estrogen, pot duce la îngrăşare, pentru că acest hormon favorizează retenţia de apă.

Unele antidiabeticele orale pot avea ca efect advers îngrăşarea, însă doar clasa sulfonilureicelor.

Citeşte şi: Aceste medicamente nu se asociază cu remediile naturiste!