Aceste medicamente nu se asociază cu remediile naturiste!
Tratamentele prescrise de medic sunt de bază în tratarea diferitelor afecțiuni, însă nu de puține ori, tindem să le ,,completăm” cu remedii naturiste, crezând că astfel vom ajuta organismul să se vindece mai repede. Este bine să ştii că pot să apară interacţiuni nedorite.
Atenție la echinacea!
Această plantă este recunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra sistemului imunitar și pentru faptul că previne şi tratează infecțiile. Totuși, remediile cu echinacea pot interfera cu unele medicamente, motiv pentru care este recomandată consultarea medicului specialist înainte de a începe tratamentele naturiste care o conţin. Printre aceste medicamente se răgăsesc: prednisonul, lovastatina, ciclosporinia, diltiazemul, estrogenii orali și altele. De altfel, remediile pe bază de echinacea sunt contraindicate persoanelor care suferă de boli autoimune, celor care iau medicamente imunosupresoare, precum și celor care suferă de leucemie.
Combinaţii care riscul de sângerare
Remediile pe bază de usturoi sunt recunoscute pentru menținerea în limite normale a tensiunii arteriale, pentru calităţile antiinfecţioase şi pentru scăderea colesterolului. Dar, în ciuda beneficiilor multiple ale usturoiului, acesta nu se administrează în combinație cu aspirina, warfarina și clopidogrelul, fiindcă poate crește riscul de sângerare sau de hemoragii. În aceeași situație ca usturoiul se află și tratamentele naturiste pe bază de luminița-nopții (Evening Primrose) și gingko biloba, fiindcă și acestea, în combinație cu aceleași medicamente menționate anterior, pot crește riscul de sângerare.
Când poate scădea eficienţa medicamentelor
,,Completarea tratamentului prescris’’ cu remedii pe bază de plante, provine din dorința de a spori eficiența sa, dar în unele cazuri se produce efectul invers și, anume, scăderea eficienței tratamentului medical. Coenzima Q10 este cunoscută pentru beneficiile asupra aparatului cardiovascular, însă în combinație cu warfarina, poate scădea eficiența medicamentului. De asemenea, gingsengul, care are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticonvulsive, nu trebuie combinat cu warfarina, fiindcă reduce efectele acesteia.
Sunătoarea şi păducelul interferează cu multe tratamente
Consumată cel mai adesea sub formă de ceai, sunătoarea are efecte benefice asupra stării de spirit, alungând stările de tristețe și melancolie. Dar această plantă nu trebuie combinată cu medicamente antidepresive, întrucât poate cauza efecte precum durerile musculare. De asemenea, remediile pe bază de sunătoare nu trebuie luate în paralel cu medicamente ca warfarina, digoxina, altoprev și flolipid. Păducelul este recunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra inimii, proprietățile diuretice, hipotensive. Totuși, pentru a te bucura de efectele sale benefice, nu trebuie să-l combini cu aceste medicamente: atenolol, nadolol, inderal, innopran, digoxină.
Ce spune specialistul
Cosmina Bengescu, farmacist doctorand, face următoarele recomandări:
“În general, remediile naturiste nu au nevoie de recomandare medicală, însă sunt anumite situații în care medicul decide, în funcție de contextul clinic, necesitatea și modalitatea de administrare. Avem exemplul concret în cazul tratamentelor homeopate, unde medicul ne indică diluția corectă de administrare.
Chiar dacă se găsesc la liber în farmacii sau alte magazine dedicate, suplimentele naturiste conțin principii active care trebuie gestionate corespunzător, iar acest lucru depinde de contextul clinic al pacientului și se stabilește în urma unei examinări medicale. Principiile active ale unui supliment naturist pot avea diferite efecte asupra pacientului, putând provoca un dezechilibru în organism. Printre cele mai folosite suplimente naturiste, se regăsesc cele diuretice, antiparazitare, expectorante și antidiabetice.
Tratamentele naturiste pot fi complementarea unui tratament ce conține medicamente de sinteză, însă pentru a le asocia, trebuie cunoscute foarte bine proprietățile farmacologice ale ambelor tratamente, deoarece pot interacționa între ele. Unele interacțiuni pot fi periculoase, dacă nu se cunosc efectele asocierii, putând crește toxicitatea unuia dintre ele. Există și situații în care unele asocieri sunt toatal interzise. Avem un exemplu cum sunătoarea poate interacționa negativ cu statinele, medicamente care nu sunt indicate pentru persoanele cu hipercolesterolemie, reducând eficacitatea acestora. Tot sunătoarea se va evita împreună cu medicamente antidepresive și antiparkinsoniene, inhibitoare de monominoxidază. Un alt exemplu, la îndemână, este ceaiul de păducel, cu proprietăți cardiotonice, care în asociere cu hipotensive necesită o atenție sporită. De asemenea, suplimentele care au extract de grapefrut trebuie atent gestionate, în asociere cu anumite medicamente, deoarece principiile active din acest fruct interferează cu o anumită enzimă din intestin, responsabilă cu absorbția și descompunerea unor anumite medicamente. În momentul în care această enzimă nu acționează corect, medicamentele pot sta mult timp în organism, ducând la efecte secundare. Din categoria medicamentelor ce nu se asociază cu suplimente naturiste de acest tip, enumerăm: antibioticele, anticoncepționalele, medicamentele betablocante”.
Citeşte şi - Cum alegi medicamentul potrivit contra durerilor