De ce ar trebui să iei magneziu dacă simți neliniște?

Îmblânzierea anxietății este o provocare continuă, de aceea este important să știi cum poți face să îți ajuți corpul să rămână în echilibru astfel încât să îți poți păstra și o stare de spirit optimă.

medicament jpg

Suplimentele cu magneziu si B6 te pot liniști. Foto: Shutterstock

Magneziul este un mineral extrem de important în organism și îndeplinește sute de funcții, printre care, să ajute la transformarea alimentelor în energie, la contractarea și relaxarea musculară și totodată, să faciliteze comunicarea impulsurilor nervoase. În plus, magneziul joacă un rol important în felul în care răspunde organismul la stres.

Conform revistei americane Greatist.com, în perioadele de stres sau anxietate, corpul crește excreția de magneziu. Deci, este logic faptul că, dacă acele rezerve nu se refac, prin aport din dietă sau prin suplimente alimentare, apar și efectele negative asupra sănătății, respectiv asupra stării de spirit.

Ideal, în combinație cu vitaminele B

Cercetările realizate pe șoareci de laborator au arătat chiar și faptul că există o relație între aportul inadecvat de magneziu și anxietatea crescută. Într-un studiu din 2004, suplimentarea cu magneziu a ajutat la reducerea anxietății la șoareci. În cazul oamenilor, studiile au arătat efectele pozitive ale suplimentării cu magneziu, în combinație cu alți nutrienți, cum ar fi vitamina B-6.

Unele cercetări din anii 1990, ale căror concluzii nu au fost reanalizate și actualizate au sugerat chiar că magneziul și vitamina B-6 ar putea fi la fel de eficientă ca medicamentele anti-anxietate precum alprazolamul (Xanax) și buspirone, scrie Greatist.com

Te ajută și la somn?

Datorită efectului său calmant, magneziul a devenit un remediu din ce în ce mai popular pentru problemele de somn. Relația magneziului cu somnul constă în principal în sarcinile sale de reglare a unor procese din organism. Pe lângă reglarea neurotransmițătorilor, magneziul este implicat și în reglarea producției de melatonină.

Melatonina este un hormon esențial pentru a simți nevoia de somn. Datorită lui se activează sistemul nervos parasimpatic, numit „sistemul de odihnă și digestie”. Cât timp acesta este activ, simți o stare de calm.

Ce alimente conțin magneziu?

Unele dintre cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt spanacul, avocado, bananele, caisele, maărea, fasolea neagră, alunele, dovleacul, semințele de susan, boabele de soia și tofu, precum și cerealele integrale: orezul brun, tărâțele de grâu, ovăz și iaurtul simplu degresat. Din păcate, absorbim doar 30 până la 40% din magneziul pe care îl obținem din alimente, de aceea este bine să suplimentăm aportul, mai ales în perioadele solicitante.

Citește și Cum le afectează pe femei comentariile negative despre corpul lor. Răspunde psihologul Gaspar Gyorgy