Alimentele și băuturile pe care trebuie să le eviți atunci când iei anumite medicamente

grape jpg

Poate știți că unele medicamente nu funcționează bine dacă sunt alăturate anumitor alimente. Ceea ce mănânci și bei poate avea efect și asupra anumitor pastile. Înainte de a lua anumite medicamente pentru prima dată discută cu medicul sau cu farmacistul, asta pentru a vedea dacă există ceva ce trebuie evitat.

Laptele

Laptele poate îngreuna organismul tău să proceseze anumite antibiotice. Mineralele din lapte, cum ar fi calciul și magneziul, contribuie la asta, alături de cazeină, o proteină importantă. Dacă iei antibiotice, ai grijă ce mănânci și bei!

Lemnul dulce

Unii oameni îl folosesc ca remediu pentru a ajuta digestia, iar alții îl folosesc pentru a aroma alimentele. Dar glicirizina, o substanță chimică din lemnul dulce, poate slăbi efectul unor medicamente, inclusiv ciclosporina, care se folosește în cazul persoaneleor care au avut transplanturi, pentru că le împiedică să-și respingă noile organe.

Ciocolata

Ciocolata ( în special cea neagră) poate slăbi efectul anumitor medicamente menite să te calmeze sau să te facă să dormi, cum ar fi Zolpidemul. De asemenea, poate crește puterea unor medicamente stimulatoare, cum ar fi Metilfenidatul. Și dacă luați un inhibitor, care se folosește pentru a trata depresia, vă poate crește tensiunea arterială.

Suplimentele de fier

Suplimentele de fier pot reduce efectele medicamentelor care îți oferă hormoni tiroidieni atunci când corpul tău nu produce suficienți , adică ai o afecțiune numită hipotiroidism. Dacă iei acest medicament și o multivitamină, verifică dacă vitamina conține fier. Dacă ai nvoie de suplimente cu fier , întreabă medicul dacă acestea pot interacționa cu medicamentele pe care le iei.

Alcoolul

Alcoolul face ca anumite medicamente să fie mai puțin eficiente sau chiar inutile, inclusiv unele medicamente pentru tensiune arterială și pentru inimă. De asemenea, poate face anumite pastile mai puternice decât ar trebui să fie sau poate provoca efecte secundare periculoase.

Cafeaua

Cafeaua poate slăbi efectul medicamentelor antipsihotice precum litiul și clozapina, dar poate crește și efectele secundare ale altora. Acestea includ aspirina, epinefrina (folosită pentru a trata reacțiile alergice grave) și albuterolul (luat prin inhalator pentru probleme de respirație). De asemenea, poate face organismul să primească și să utilizeze mai greu fierul.

Antihistaminice

Acestea te scapă de strănut și de nasul care îți curge , adică de alergii, dar unele dintre ele pot face ca medicamentele pentru hipertensiune arterială să fie mai puțin eficiente și pot crește ritmul cardiac. Discută cu medicul tău despre alte modalități prin care îți poți gestiona alergiile dacă iei medicamente pentru tensiunea arterială.

Grapefruitul

Acest fruct citrice schimbă modul în care anumite celule din intestin preiau și mută medicamentele prin corp -- poate afecta mai mult de 50 de medicamente. Poate face ca unele pastile pentru alergii, cum ar fi Fexofenadina, să fie mai puțin eficiente și să le facă pe altele prea puternice, inclusiv pe cele care scad colesterolul.