Tradiţii şi superstiţii de Paşte la români
Sărbătorile Pascale sunt extrem de importante pentru poporul român, la fel şi Postul care le precede. Există unele obiceiuri şi tradiţii transmise din generaţie în generaţie, pe care mulţi dintre noi le respectăm, pentru sănătate şi prosperitate.
Postul negru aduce belşug
Înainte de Învierea Domnului, în Săptămâna Patimilor, care începe cu Duminica Floriilor, când este amintită intrarea lui Isus în Ierusalim, fiecare zi are încărcătură simbolică aparte. Astfel, în Joia Mare se recomandă curăţenia casei pentru Paşte, ca să rămână căminul curat tot timpul anului.
Tot joi (sau sâmbăta), se vopsesc ouăle în roşu, pentru că această culoare face trimitere la sângele Mântuitorului. În ultima vreme ouăle se vopsesc tot mai colorat, pentru a înveseli atmosfera de sărbătoare din casă.
Vinerea Mare este ziua curăţirii sufletului şi corpului. Cine ţine post negru în această zi se spune că va avea belşug în casă, iar Dumnezeu îl va ajuta în toate cele bune.
Sub nicio formă nu este bine să consumi salate cu oţet sau să mănânci urzici în Vinerea Mare; înainte de a fi răstignit Isus a fost bătut cu urzici şi, pentru a-i potoli setea, i s-a dat să bea oţet. De asemenea, este indicat să nu faci treabă în Vinerea Mare, în semn de doliu, de reculegere.
În Duminica Paştelui, dimineaţă, se zice că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută în care a fost pus un ou roşu (care aduce sănătate şi rumeneală în obraji), o monedă de argint (simbolizează bogăţia) şi un fir de iarbă (simbolizează prosperitatea în casă).
Din bătrâni se crede că primul care ciocneşte un ou roşu trebuie să fie capul familiei, care trebuie să mănânce oul împreună cu cei aflaţi la masă, ca să fie împreună mereu.
Obiceiuri care aduc noroc şi sănătate
În caz că nu ştiai, află că este indicat să mănânci ouă fără sare. Dacă ai de gând să dormi în ziua de Paşte, te sfătuim să nu o faci. Un obicei străvechi spune că dacă dormi în această zi rămâi somnoros tot anul şi, în plus, norocul te va ocoli.
Dacă păstrezi un ou roşu vreme de 40 de zile după Sărbătoarea Pascală fără să se strice, e semn bun, de noroc.
Copiii născuţi în ziua de Paşte, la fel ca şi cei născuţi de Crăciun, sunt binecuvântaţi să aibă o viaţă luminată şi presărată cu noroc.
@unsplash