Așa vopsești ouăle de Paşte cu soluții naturale! Nu ai cum să dai greş

Ouăle vopsite, alături de preparatele tradiționale, sunt vedetele de pe masa de Paști. În tradiția ortodoxă, ouăle roșii simbolizează sângele Mântuitorului răstignit pe cruce.

image

Cu timpul, alături de ouăle roșii, a apărut și tendița de a vopsi ouăle în culori cât mai variate (galben, albastru, mov, verde) pentru a înveseli cât mai mult atmosfera. Prin urmare, nu pot lipsi de pe masa de sărbătoare.

Vopselurile de ouă din comerț conțin E-uri și coloranți artificiali, motiv pentru care este bine să le eviți. Vestea bună este că ai o mulțime de soluții naturale cu ajutorul cărora poți vopsi ouăle. Majoritatea ingredientelor pentru vopsirea ouălelor se regăsesc chiar în bucătăria ta.

Coji de ceapă roșie pentru ouă roșii

Ceapa roșie este un aliment excelent pentru creșterea imunității, menținerea sănătății inimii și a sistemului digestiv. Mai mult decât atât, cojile de ceapă roșie sunt un ingredient bun pentru obținerea ouălelor roșii. Pentru a vopsi ouă cu ajutorul cojilor de ceapă roșie, vei avea nevoie de: ouă a căror coajă este albă(dacă ouălele au coaja mai închisă, este posibil ca și roșul obținut să fie mai închis); coji de ceapă; o cratiță de mărime medie; 1 litru de apă și 2 linguri de oțet. Mod de preparare: Pune ouăle curate în cratiță și acoperă-le cu foile de ceapă roșie. Adaugă apa și oțetul și lasă-le să fiarbă timp de 10-15 minute sau până ce obții culoarea dorită.

oua paste jpg

Dacă dorești o culoare mată șterge ouălele cu un șervețel uscat, după ce le scoți din oală, iar dacă dorești o culoare lucioasă le poți freca cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui.

Turmeric pentru ouă galbene

Turmericul este o plantă din familia ghimbirului, recomandată, adesea pentru calmarea durerilor articulare, îmbunătățirea memoriei, combaterea depresiei și nu numai.

Pentru a obține ouă galbene, folosind turmeric, ai nevoie de: 3 linguri de turmeric, 1 litru de apă, 2 linguri de oțet alb și o oală medie, potrivit goodhousekeeping.com. Mod de preparare: Pui ouăle la fiert, apoi adaugi oțetul.  Lași să fiarbă totul la foc redus, timp de 30 de minute. După ce s-a răcit, adaugi cele trei linguri de turmeric și acoperi oala, lăsând-o la loc ferit timp de 30 de minute, până se prinde culoarea. Odată ce ai obținut culoarea dorită, scoți fiecare ou în parte și-l ștergi cu un prosop uscat și curat.

Vezi şi: 7 motive să consumi turmeric, remediu valoros pentru sănătate

Varză roșie pentru ouă albastre

Bogată în nutrienți și de ajutor în menținerea sănătății inimii și a sistemului imunitar, varza roșie este și un bun ingredient pentru vopsirea ouălelor. Pentru a vopsi ouălele în albastru, ai nevoie de: o varză roșie, 1 litru de apă, 2 linguri de oțet și o oală medie. Mod de preparare: Varza se feliază și se fierbe timp de 30-45 de minute alături de cele 2 linguri de oțet. După aceea, se lasă la răcit și se strecoară. Apoi, pui ouălele în vopseaua obținută și le lași să fiarbă timp de 10 minute.  După ce a trecut intervalul de 10 minute, acoperi oala și o lași la loc ferit până ce se obține culoarea dorită. Timpul poate varia în funcție de cât de intensă dorești nuanța de albastru.

Afine și turmeric pentru ouă verzi

Afinele sunt o sursă excelentă de vitamine, calciu, magneziu, sodiu și potasiu. De altfel, folosite în amestec cu turmeric pot constitui un ingredient bun pentru colorarea ouălelor în verde. Ai nevoie de:1 kilogram de afine congelate, 4 căni de apă, o lingură de suc de lămâie, 2 linguri de turmeric, o lingură de oțet, două cratițe medii. Mod de preparare: Pui afinele congelate într-o cratiță, adăugând două căni de apă. Lași să fiarbă 5 minute. Între timp, într-o cratiță separată, pui  cele două linguri de turmeric peste care adaugi două căni de apă. Lași să fiarbă tot 5 minute. Strecori compoziția albastră obținută din afine într-un castron, punând apoi o lingură de suc de lămâie. La fel procedezi și cu soluția galbenă obținută din turmeric, numai că în loc de suc de lămâie, vei adăuga o lingură de oțet. La final, amesteci compoziția albastră cu cea galbenă, adăugând ouălele și lăsându-le să fiarbă timp de 10-15 minute. După aceea, acoperi oala în care au fiert și lași la loc ferit până obții nuanța dorită de verde.

Vezi şi: Motive care te vor convinge să mănânci mai mult spanac. 7 beneficii dovedite

Alte variante de încercat

Pe lângă ingredientele menționate anterior, mai poți folosi și spanac sau pătrunjel pentru obținerea culorii verde, morcov și boia de ardei pentru ouă portocalii, cafea pentru ouă aurii sau maronii sau chiar vin roșu dacă dorești să colorezi ouălele în mov. De asemenea, poți alege unul dintre modurile de preparare de mai sus, schimbând ingredientele, în funcție de preferință. Ține minte, însă, că timpul de vopsire al ouălelor cu soluții naturale poate varia și poate fi mai lung decât dacă alegi să vopsești ouălele cu soluții din comerț. Însă, avantajele ingredientelor naturale merită timpul așteptat.

de Anca-Teodora Popa

Surse :

unravelingwine.com

realsimple.com 

goodhousekeeping.com 

mygorgeousrecipes.com 

www.allrecipes.com