Ce sunt criticile constructive şi cum te ajută
Vrem să primim doar laude şi încurajări, însă câteodată criticile pot fi constructive, te pot determina să-ţi schimbi viaţa în bine.
Punem o poză sau un comentariu pe internet şi primim, de multe ori, şi reacţii neplăcute, chiar jignitoare. Ne încumetăm să facem ceva ce n-am mai făcut până acum, dar ni se reproşează că n-am atins un nivel satisfăcător. Ne schimbăm meseria, punem pe picioare o nouă afacere, ne apucăm de un nou hobby, dar nu auzim decât să n-am ştiut să profităm de ocaziile ivite, că nu ne-am mişcat destul de repede, că nu ne ţinem de treabă, că n-o să reuşim niciodată şi că nu aşa se fac lucrurile. Cum să nu ne apuce nervii şi să nu începem să ne explicăm supăraţi acţiunile şi chiar să pornim un atac nemilos la adresa celui care ne critică atât?! Ei bine, trebuie să conştientizăm că nu-i vom putea mulţumi niciodată pe toţi. Mai mult, unii dintre cei care ne adresează cuvinte tăioase pot avea dreptate în anumite aspecte şi, dacă facem abstracţie de tonul lor ridicat, putem chiar să câştigăm de pe urma sesizărilor pe care ni le fac. Ce trebuie să facem ca să beneficiem de pe urma criticilor primite?
Poate este vorba de critici contructive
În primul rând, trebuie să ne ţinem în frâu prima reacţie. Numără în gând până la 10, ca să laşi timp creierului să proceseze toate informaţiile primite şi să nu-ţi laşi gura să spună ceva ce cu siguranţă vei regreta mai târziu. Până la urmă, cine-şi doreşte să fie criticat, nu? Apoi gândeşte-te un pic dacă acel reproş care ţi se aduce n-ar avea şi un sâmbure de adevăr în el. E posibil ca nervii care te apucă când auzi critici la adresa ta să te împiedice să mai vezi şi partea bună a unui reproş. Pentru că există şi critici constructive pe lumea asta, de pe urma cărora poţi beneficia din plin. Apoi, poate că e cazul să faci abstracţie şi de persoana care te critică. Dacă e vorba de cineva care ţi-e inferior la serviciu sau pentru care nu ai respect din cauza vârstei fragede sau a lipsei de experienţă, nici nu vei mai auzi mesajul pe care-l are să ţi-l transmită, ci sesizezi doar impertinenţa acestuia. Concentrează-te mai mult pe cum anume ai putea tu să-ţi îmbunătăţeşti randamentul la muncă sau cum poţi să-ţi schimbi în bine comportamentul, decât pe frazele alese de cel care te critică. Poate că are şi el emoţii, poate că nu s-a exprimat optim. Ideea este – are sau nu dreptate în vreun fel de care eu nu mi-am dat niciodată seama până acum? Dacă da, poate merită să-l asculţi până la capăt şi să îmbunătăţeşti pe ici, pe colo, ce ar fi de îmbunătăţit la tine.
Citeşte şi: Iată ce să nu îi spui niciodată partenerului!
Recunoştinţă pentru feedback
Poţi chiar să-i mulţumeşti celui care a ţinut să-ţi împărtăşească părerile lui. Şi nu trebuie să fii ironic în timp ce faci asta. Până la urmă, omul poate chiar consideră că te poate ajuta în vreun fel. O critică îţi poate schimba viaţa, te poate ambiţiona să faci lucruri minunate. Tocmai de aceea e important să nu respingi criticile din prima, doar pentru că tu nu suporţi să auzi aşa ceva şi te crezi perfect aşa cum eşti.
Mesagerul vs. mesajul său
Când critica vine din partea şefului sau a unui superior de-al tău, eşti nevoit să ţii cont de ea. Dar nu ignora nici ce-ţi spune un egal de-al tău sau chiar cineva cu o pregătire profesională mai joasă decât a ta. Până şi un om al străzii îţi poate atrage atenţia asupra ceva ce poate fi schimbat la tine. Sau un copil poate fi de-o sinceritate dezarmantă şi poate pune punctul pe i mai bine ca nimeni altcineva în anumite situaţii. Acceptă sfaturi şi chiar critici şi analizează-le bine înainte de-a le ignora complet. Cine ştie ce-ţi poate îmbunătăţi viaţa radical?!