Eşti obsedat să nu te îngraşi? Iată ce tulburare ai putea avea!

1 fobie jpg jpeg

Frica permanentă de a nu te îngrăşa şi obsesia pentru diete şi mâncare sănătoasă poartă numele de obesofobie. Netratată, această tulburare psihică poate duce la tulburări de alimentaţie şi, implicit, la afecţiuni grave, precum bulimie şi anorexie.

Obesofobia este caracterizată de anxietate, atacuri de panică, teama de a mânca anumite alimente, citirea caloriilor fiecărui aliment în parte, de creşterea tensiunii, de ameţeală şi nelinişte. Această boală poate fi cauzată de faptul că ai fost obez în trecut şi ţi-e teamă să revii la această condiţie fizică, sensibilitatea crescută la criticile celor din jur, anumite traume din copilărie şi stima de sine scăzută.   

Care sunt complicaţiile la care poate duce obesofobia

Obesofobia netratată poate duce la o serie de afecţiuni atât la nivel psihic, cât şi la nivel fizic. La nivel psihic, poate duce la depresie acută şi izolare psihologică, iar, afecţiunile la nivel fizic la care poate conduce obesofobia netratată sunt strâns legate de tulburările de alimentaţie. Printre acestea se numără:

Anorexia nervoasă

Principalul simptom al anorexiei nervoase este reprezentat de faptul că persoana afectată se consideră supraponderală, chiar dacă este extrem de slabă. Alte simptome asociate acestei afecţiuni sunt: greutatea corporală extrem de scăzută, aflată sub limitele normale; dependenţa de medicamente laxative, diuretice şi suplimente pentru slăbit, tensiune musculară scăzută, formarea unei imagini negative despre propriul corp şi inducerea vomei după masă. Anorexia nervoasă este o afecţiune gravă care, netratată sau tratată necorespunzător poate duce la deces. În tratamentul de bază al anorexiei nervoase sunt incluse şedinţele de psihoterapie, medicamentele antidepresive şi antipsihotice prescrise de medicul psihiatru. De asemenea, pacientul trebuie să consulte şi un nutriţionist pentru a i se prescrie suplimente pe bază de vitamine şi minerale şi o dietă calorică, pentru refacerea organismului.

Bulimia

Bulimia este o altă afecţiune gravă la care poate duce obesofobia. Bulimia, la fel ca anorexia nervoasă, este  caracterizată de falsa impresie a supraponderalităţii pe care o are persoana afectată. Dar, spre deosebire de persoanele anorexice care mănâncă foarte puţin, persoanele bulemice pot mânca foarte mult la o masă, ca mai apoi, să-şi inducă voma, din cauza temei obsesive de a nu se îngrăşa. Alte simptome asociate bulimiei sunt: activitatea fizică excesivă, abuzul de medicamente laxative şi diuretice, schimbări bruşte de dispoziţie şi atitudinea dură, mult prea critică faţă de propriul corp. La fel ca în cazul anorexiei, tratamentul bulimiei include şedinţe de psihoterapie, medicamente antidepresive şi restabilirea unei diete sănătoase, recomandată de nutriţionist.

Citeşte şi: Cum îţi controlezi frica?

Ce poţi face dacă te confrunţi cu obesofobie sau cu tulburări de alimentaţie

Este foarte important să accepţi faptul că suferi de obesofobie şi nu eziţi să ceri ajutor. Obesofobia necesită măsuri imediate pentru a nu conduce la afecţiuni mai grave. De asemenea, nu ezita să ceri ajutor specializat, mai ales în cazul în care te confrunţi cu anorexie sau bulimie. Aceste afecţiuni netratate pot duce inclusiv la deces.                     

Susţinerea celor apropiaţi este la fel de importantă ca tratamentele medicamentoase, în cazul oricărui bolnav. În cazul în care ai persoane apropiate, despre care ştii că se confruntă cu obesofobie şi tulburări de alimentaţie, fii alături de ele şi nu le judeca. Poartă o conversaţie sinceră, pe un ton blând, despre posibilitatea de a apela un ajutor de specialitate. Nu poţi forţa pe nimeni să se ducă la psiholog sau la psihiatru, dar poţi susţine beneficiile şi avantajele şedinţelor de psihoterapie. De altfel, poţi ajuta persoana respectivă să găsească un medic psihiatru sau un psiholog potrivit.                

Anca-Teodora Popa