E┼čti obsedat s─â nu te ├«ngra┼či? Iat─â ce tulburare ai putea avea!

1 fobie jpg jpeg

Frica permanent─â de a nu te ├«ngr─â┼ča ┼či obsesia pentru diete ┼či m├óncare s─ân─âtoas─â poart─â numele de obesofobie. Netratat─â, aceast─â tulburare psihic─â poate duce la tulbur─âri de alimenta┼úie ┼či, implicit, la afec┼úiuni grave, precum bulimie ┼či anorexie.

Obesofobia este caracterizat─â de anxietate, atacuri de panic─â, teama de a m├ónca anumite alimente, citirea caloriilor fiec─ârui aliment ├«n parte, de cre┼čterea tensiunii, de ame┼úeal─â ┼či nelini┼čte. Aceast─â boal─â poate fi cauzat─â de faptul c─â ai fost obez ├«n trecut ┼či ┼úi-e team─â s─â revii la aceast─â condi┼úie fizic─â, sensibilitatea crescut─â la criticile celor din jur, anumite traume din copil─ârie ┼či stima de sine sc─âzut─â.   

Care sunt complicaţiile la care poate duce obesofobia

Obesofobia netratat─â poate duce la o serie de afec┼úiuni at├ót la nivel psihic, c├ót ┼či la nivel fizic. La nivel psihic, poate duce la depresie acut─â ┼či izolare psihologic─â, iar, afec┼úiunile la nivel fizic la care poate conduce obesofobia netratat─â sunt str├óns legate de tulbur─ârile de alimenta┼úie. Printre acestea se num─âr─â:

Anorexia nervoas─â

Principalul simptom al anorexiei nervoase este reprezentat de faptul c─â persoana afectat─â se consider─â supraponderal─â, chiar dac─â este extrem de slab─â. Alte simptome asociate acestei afec┼úiuni sunt: greutatea corporal─â extrem de sc─âzut─â, aflat─â sub limitele normale; dependen┼úa de medicamente laxative, diuretice ┼či suplimente pentru sl─âbit, tensiune muscular─â sc─âzut─â, formarea unei imagini negative despre propriul corp ┼či inducerea vomei dup─â mas─â. Anorexia nervoas─â este o afec┼úiune grav─â care, netratat─â sau tratat─â necorespunz─âtor poate duce la deces. ├Än tratamentul de baz─â al anorexiei nervoase sunt incluse ┼čedin┼úele de psihoterapie, medicamentele antidepresive ┼či antipsihotice prescrise de medicul psihiatru. De asemenea, pacientul trebuie s─â consulte ┼či un nutri┼úionist pentru a i se prescrie suplimente pe baz─â de vitamine ┼či minerale ┼či o diet─â caloric─â, pentru refacerea organismului.

Bulimia

Bulimia este o alt─â afec┼úiune grav─â la care poate duce obesofobia. Bulimia, la fel ca anorexia nervoas─â, este  caracterizat─â de falsa impresie a supraponderalit─â┼úii pe care o are persoana afectat─â. Dar, spre deosebire de persoanele anorexice care m─ân├ónc─â foarte pu┼úin, persoanele bulemice pot m├ónca foarte mult la o mas─â, ca mai apoi, s─â-┼či induc─â voma, din cauza temei obsesive de a nu se ├«ngr─â┼ča. Alte simptome asociate bulimiei sunt: activitatea fizic─â excesiv─â, abuzul de medicamente laxative ┼či diuretice, schimb─âri bru┼čte de dispozi┼úie ┼či atitudinea dur─â, mult prea critic─â fa┼ú─â de propriul corp. La fel ca ├«n cazul anorexiei, tratamentul bulimiei include ┼čedin┼úe de psihoterapie, medicamente antidepresive ┼či restabilirea unei diete s─ân─âtoase, recomandat─â de nutri┼úionist.

Cite┼čte ┼či: Cum ├«┼úi controlezi frica?

Ce poţi face dacă te confrunţi cu obesofobie sau cu tulburări de alimentaţie

Este foarte important s─â accep┼úi faptul c─â suferi de obesofobie ┼či nu ezi┼úi s─â ceri ajutor. Obesofobia necesit─â m─âsuri imediate pentru a nu conduce la afec┼úiuni mai grave. De asemenea, nu ezita s─â ceri ajutor specializat, mai ales ├«n cazul ├«n care te confrun┼úi cu anorexie sau bulimie. Aceste afec┼úiuni netratate pot duce inclusiv la deces.                     

Sus┼úinerea celor apropia┼úi este la fel de important─â ca tratamentele medicamentoase, ├«n cazul oric─ârui bolnav. ├Än cazul ├«n care ai persoane apropiate, despre care ┼čtii c─â se confrunt─â cu obesofobie ┼či tulbur─âri de alimenta┼úie, fii al─âturi de ele ┼či nu le judeca. Poart─â o conversa┼úie sincer─â, pe un ton bl├ónd, despre posibilitatea de a apela un ajutor de specialitate. Nu po┼úi for┼úa pe nimeni s─â se duc─â la psiholog sau la psihiatru, dar po┼úi sus┼úine beneficiile ┼či avantajele ┼čedin┼úelor de psihoterapie. De altfel, po┼úi ajuta persoana respectiv─â s─â g─âseasc─â un medic psihiatru sau un psiholog potrivit.                

Anca-Teodora Popa