În ce situaţii NU trebuie să îţi ceri scuze

Atunci când greșim, știm cu toții că e de preferat să ne cerem iertare. Însă există destule cazuri în care scuzele nu sunt necesare, iar noi continuăm să avem o atitudine servilă față de cei cărora NU le-am greșit.

image

De multe ori, ne cerem scuze din obișnuință, ca un reflex, iar altă dată avem tot felul de motive greșite pentru care ne scuzăm. Spunem „Scuze!” sau „Iartă-mă!” ca să simțim că deținem controlul sau, pur și simplu, pentru că nu suportăm ca cineva să se supere pe noi. Mai este și cazul în care cel de lângă noi ne cere să ne scuzăm, iar noi îi îndeplinim dorința doar ca să-i facem pe plac. Renunți la ce consideri tu important și îi permiți altuia să te controleze doar ca să nu iasă scandal. În plus, degeaba scoți un „Scuze!” printre dinți când tu lași vase nespălate în chiuvetă și n-ai nici cea mai mică intenție de a-ți îndrepta comportamentul, nu crezi?  

Citeşte şi: Ştii să-ţi ceri iertare?

Când NU e cazul să spui „Iartă-mă!” 

Scuzele nu înseamnă nimic decât dacă-ți schimbi comportamentul cu care i-ai greșit cuiva, iar, dacă îți ceri iertare doar ca să scapi de consecințe, mai bine n-o faci. Unii oameni folosesc scuzele ca pe o confesiune. Dacă arată că le pare rău pentru ceva ce au făcut, poate scapă de pedeapsă. Ca să știi în ce categorie te încadrezi, nu trebuie decât să-ți dai seama cum te simți atunci când îți ceri scuze – eliberat de povara remușcărilor sau nimic nu s-a schimbat pentru tine?  

Nu puțini sunt cei care-și cer scuze din teamă. Dacă te arăți plin de remușcări, poate partenerul de viață, părinții, copiii sau prietenii te iartă pentru ce consideră ei că ai făcut greșit, nu-i așa? Ești chiar dispus să fii învinovățit pentru ceva ce nici ție nu ți-e clar că ai făcut greșit doar ca să nu iasă scandal. Alte situații când nu e cazul să te scuzi e când refuzi pe cineva și ai tot dreptul să faci asta, când spui „nu” într-o situație care nu-ți convine, când îți îndeplinești dorințele sau când iubești pe cineva și, dintr-un motiv sau altul, n-ar trebui. Contează ce simți tu și care sunt prioritățile tale, nu trebuie să te scuzi pentru că ai nevoie de mai mult timp pentru tine sau că ai încheiat o relație care era toxică pentru tine. La fel de bine, nu trebuie să-ți ceri vreodată iertare pentru că ai îndrăznit să spui adevărul într-o situație anume. 

Când sunt scuzele necesare    

Pe de altă parte, niște scuze sincere, oferite atunci când e cazul, îți fac bine atât ție, cât și celui căruia i le adresezi. Și când sunt scuzele bine-venite? Când încalci niște reguli sociale, precum luatul în față la o coadă sau chiar încălcarea legii. E întotdeauna de preferat ca cel jignit sau cel căruia i-ai făcut, într-un fel sau altul, rău să știe că n-a fost vina lui, ci a ta. Mai mult, scuzele pot salva mariaje, pot rezolva conflicte, îi pot determina pe oameni să-și vorbească din nou, să mai idea o șansă relației lor. Când spui că-ți pare rău, le transmiți, de fapt, celor de lângă tine că nu ești mândru de ceea ce ai făcut și că n-o să mai repeți greșeala. În plus, te arăți lumii așa cum ești – cu bune și rele și dispus să te schimbi, să-ți recunoști punctele slabe.