Probleme digestive după masa de Paşte? Iată ce remedii te ajută!

Când te confrunţi cu balonarea, arsurile sau indigestia, este bine să ştii ce plante sau alte remedii ai la îndemână pentru a le ameliora.

image

Menta reduce spasmele digestive

Una dintre cele mai bune plante medicinale care susţin buna funcţionare a sistemului digestiv este menta. Are proprietăţi antispastice, stimulente digestive şi protectoare hepatice. Ceaiul de mentă (obţinut din 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită, lăsat la infuzat 15 minute) este recomandat în indigestie, diaree, balonare, greaţă, vărsături, spasme gastrointestinale şi ale căilor biliare, în sindromul colonului iritabil.

Cărbunele medicinal, indicat în balonare

Un remediu pe care este bine să îl ai în casă este cărbunele medicinal (activ sau vegetal). Este obţinut în urma supraîncălzirii surselor naturale de carbon, cum ar fi lemnul, şi se prezintă sub forma unei pulberi negre. Cărbunele medicinal se prinde de toxine, de gazele intestinale sau de substanţele chimice din intestin, pe care le absoarbe. Balonarea, ulcerul sau gastrita pot fi ameliorate cu acest remediu. Sub formă de pulbere, se diluează în jumătate de pahar cu apă şi se bea după masă. Este disponibil şi sub formă de capsule (se iau 1-2, de 2 ori pe zi).

Cele mai bune plante pentru arsurile gastrice

Dacă te confrunţi cu arsuri gastrice, poţi încerca următoarele infuzii de muşeţel, tătăneasă, pătlagină, plămânărică, sunătoare, coada-calului, care se obţin 1-2 linguriţe de plantă la 1 cană cu apă. Se consumă până la ameliorarea simptomelor.

În aciditatea gastrică aduce ameliorare şi ceaiul de obţinut din 2 linguri de ghimbir la jumătate de cană cu apă (se fierbe 10 minute).

Rezultate bune se observă şi după consumul de argilă - 1 linguriţă de argilă la 200 ml de apă; se lasă se seara până dimineaţa şi se bea pe stomacul gol, doar apa.

Gălbenelele şi lemnul-dulce, indicate în ulcer

Pentru că ajută la calmarea mucoasei gastrice, gălbenelele pot fi administrate în ulcerul duodenal. Se recomandă infuzia obţinută din 2 linguriţe de flori la 1 cană cu apă; se bea pe parcursul întregii zile.

Lemnul-dulce este, de asemenea, benefic în ulcer, graţie unor compuşi din rădăcina acestei plante (flavonoide, glicirizină), care au efect cicatrizant şi antiinflamator. Dacă ai hipertensiune, evită lemnul-dulce!

În ulcerul gastric sau duodenal, planta poate fi administrată sub formă de macerat la rece, obţinut din jumătate de linguriţă de rădăcină la 1 cană de apă rece (se lasă peste noapte, apoi se filtrează) şi se bea pe parcursul zilei. Se mai poate consuma şi ca pulbere, pe stomacul gol (jumătate de linguriţă, de 3ori pe zi) sau ca extract (100 mg zilnic), într-o cură de cel mult 1 lună.

Ce alte plante mai aduc beneficii

În fitoterapie, există numeroase recomandări de plante pentru neplăcerile digestive:

·Pentru durerile de stomac precum cele care apar în dispepsie sau reflux gastroesofagian, se pot consuma ceai de genţiană şi de roiniţă.

·Ceaiul de anghinare contribuie la producerea şi eliminarea bilei, fiind indicat şi pentru regenerarea celulei hepatice, precum şi pentru menţinerea concentraţiei normale a acidului uric.

·Cruşinul şi frasinul au acţiune laxativă şi sunt benefice în constipaţie. Din cruşin se prepară un decoct astfel: toarnă 250 ml de apă fiartă peste 1 linguriţă de coajă de cruşin şi lasă vasul acoperit un sfert de oră. Fierbi apoi  15 minute, laşi la răcit, iar seara iei din acest decoct 100 ml. Frasinul se consumă ca infuzie, pe care o prepari din 2 linguriţe de plantă la 300 ml de apă fiartă. Bea câte 1 cană, după mesele principale. 

Citeşte şi: Ceaiuri care menţin sănătatea pancreasului