Probleme digestive dup─â masa de Pa┼čte? Iat─â ce remedii te ajut─â!

C├ónd te confrun┼úi cu balonarea, arsurile sau indigestia, este bine s─â ┼čtii ce plante sau alte remedii ai la ├«ndem├ón─â pentru a le ameliora.

image

Menta reduce spasmele digestive

Una dintre cele mai bune plante medicinale care sus┼úin buna func┼úionare a sistemului digestiv este menta. Are propriet─â┼úi antispastice, stimulente digestive ┼či protectoare hepatice. Ceaiul de ment─â (ob┼úinut din 2 linguri┼úe de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â, l─âsat la infuzat 15 minute) este recomandat ├«n indigestie, diaree, balonare, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, spasme gastrointestinale ┼či ale c─âilor biliare, ├«n sindromul colonului iritabil.

Cărbunele medicinal, indicat în balonare

Un remediu pe care este bine s─â ├«l ai ├«n cas─â este c─ârbunele medicinal (activ sau vegetal). Este ob┼úinut ├«n urma supra├«nc─âlzirii surselor naturale de carbon, cum ar fi lemnul, ┼či se prezint─â sub forma unei pulberi negre. C─ârbunele medicinal se prinde de toxine, de gazele intestinale sau de substan┼úele chimice din intestin, pe care le absoarbe. Balonarea, ulcerul sau gastrita pot fi ameliorate cu acest remediu. Sub form─â de pulbere, se dilueaz─â ├«n jum─âtate de pahar cu ap─â ┼či se bea dup─â mas─â. Este disponibil ┼či sub form─â de capsule (se iau 1-2, de 2 ori pe zi).

Cele mai bune plante pentru arsurile gastrice

Dac─â te confrun┼úi cu arsuri gastrice, po┼úi ├«ncerca urm─âtoarele infuzii de mu┼če┼úel, t─ât─âneas─â, p─âtlagin─â, pl─âm├ón─âric─â, sun─âtoare, coada-calului, care se ob┼úin 1-2 linguri┼úe de plant─â la 1 can─â cu ap─â. Se consum─â p├ón─â la ameliorarea simptomelor.

├Än aciditatea gastric─â aduce ameliorare ┼či ceaiul de ob┼úinut din 2 linguri de ghimbir la jum─âtate de can─â cu ap─â (se fierbe 10 minute).

Rezultate bune se observ─â ┼či dup─â consumul de argil─â - 1 linguri┼ú─â de argil─â la 200 ml de ap─â; se las─â se seara p├ón─â diminea┼úa ┼či se bea pe stomacul gol, doar apa.

G─âlbenelele ┼či lemnul-dulce, indicate ├«n ulcer

Pentru că ajută la calmarea mucoasei gastrice, gălbenelele pot fi administrate în ulcerul duodenal. Se recomandă infuzia obţinută din 2 linguriţe de flori la 1 cană cu apă; se bea pe parcursul întregii zile.

Lemnul-dulce este, de asemenea, benefic ├«n ulcer, gra┼úie unor compu┼či din r─âd─âcina acestei plante (flavonoide, glicirizin─â), care au efect cicatrizant ┼či antiinflamator. Dac─â ai hipertensiune, evit─â lemnul-dulce!

├Än ulcerul gastric sau duodenal, planta poate fi administrat─â sub form─â de macerat la rece, ob┼úinut din jum─âtate de linguri┼ú─â de r─âd─âcin─â la 1 can─â de ap─â rece (se las─â peste noapte, apoi se filtreaz─â) ┼či se bea pe parcursul zilei. Se mai poate consuma ┼či ca pulbere, pe stomacul gol (jum─âtate de linguri┼ú─â, de 3ori pe zi) sau ca extract (100 mg zilnic), ├«ntr-o cur─â de cel mult 1 lun─â.

Ce alte plante mai aduc beneficii

În fitoterapie, există numeroase recomandări de plante pentru neplăcerile digestive:

┬ĚPentru durerile de stomac precum cele care apar ├«n dispepsie sau reflux gastroesofagian, se pot consuma ceai de gen┼úian─â ┼či de roini┼ú─â.

┬ĚCeaiul de anghinare contribuie la producerea ┼či eliminarea bilei, fiind indicat ┼či pentru regenerarea celulei hepatice, precum ┼či pentru men┼úinerea concentra┼úiei normale a acidului uric.

┬ĚCru┼činul ┼či frasinul au ac┼úiune laxativ─â ┼či sunt benefice ├«n constipa┼úie. Din cru┼čin se prepar─â un decoct astfel: toarn─â 250 ml de ap─â fiart─â peste 1 linguri┼ú─â de coaj─â de cru┼čin ┼či las─â vasul acoperit un sfert de or─â. Fierbi apoi  15 minute, la┼či la r─âcit, iar seara iei din acest decoct 100 ml. Frasinul se consum─â ca infuzie, pe care o prepari din 2 linguri┼úe de plant─â la 300 ml de ap─â fiart─â. Bea c├óte 1 can─â, dup─â mesele principale. 

Cite┼čte ┼či: Ceaiuri care men┼úin s─ân─âtatea pancreasului