Te dor genunchii? Află ce îţi recomandă medicul!

Durerile de genunchi au devenit o obi╚Önuin╚Ť─â pentru unii dintre noi, fie tineri sau ceva mai ├«n v├órst─â, fiind una dintre cele mai comune afec╚Ťiuni ├«nt├ólnite ├«n domeniul ortopediei. Ce facem c├ónd aceast─â durere are tendin╚Ťa de a se croniciza ╚Öi nu trece de la sine? De cele mai multe ori, este vorba de un ├«nceput de artroz─â la nivelul acestei articula╚Ťii, extrem de expus─â eforturilor ╚Öi presiunilor din timpul activit─â╚Ťilor noastre zilnice. Medicul ortoped Vlad Predescu ne spune cum putem preveni aceast─â problem─â medical─â ┼či ce metode moderne  de tratament exist─â.

image

Cine este mai expus

A╚Öa cum spuneam, artroza de la nivelul genunchiului, denumit─â ╚Öi gonartroz─â, a ajuns s─â fie o afec╚Ťiune des ├«nt├ólnit─â ├«n cabinetele medicilor ortopezi din ╚Ťara noastr─â. Declan╚Öarea acesteia este influen╚Ťat─â de mai mul╚Ťi factori, printre care amintim bolile inflamatorii, deregl─ârile metabolice sau dezechilibrele hormonale. Inclusiv traumatismele locale, dar ╚Öi interven╚Ťiile de scoatere a meniscului, pot avea ca rezultat, ├«n timp, declan╚Öarea gonartrozei. ├Än esen╚Ť─â, aceast─â afec╚Ťiune este caracterizat─â printr-o deteriorare lent─â, dar progresiv─â, a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. Dac─â ar fi s─â relief─âm care sunt grupele de risc, se poate vorbi de un procent mai mare ├«n r├óndul femeilor, al v├órstnicilor ╚Öi al personalelor supraponderale.

Cum apare durerea?

Din cauza descentr─ârii articula╚Ťiei genunchiului, presiunea cre╚Öte foarte mult pe cartilajul aflat ├«n compartimentul intern. Prin amplificarea presiunii, cartilajul articular sau meniscul devin suprasolicitate ╚Öi, ├«n timp, ajung s─â se fisureze. Dac─â efectul mecanic continu─â, respectivele fisuri se propag─â ├«n toat─â grosimea cartilajului sau a meniscului, determin├ónd deteriorarea lor, ├«n anumite cazuri procesul devenind ireversibil. ├Än situa╚Ťia ├«n care aceste structuri au fost lezate, ├«ncep durerile ╚Öi apare rigiditatea articula╚Ťiei. ÔÇť├Än acest moment, este foarte important c├ót de repede ajunge pacientul la medicul ortoped: dac─â se prezint─â ├«n timp util, procesul degenerativ poate fi oprit sau ├«nt├órziat. Din fericire, chirurgia preartrozic─â sau de prezervare a articula╚Ťiei genunchiului a ├«nregistrat evidente progrese tehnologice ├«n ultimii zece ani, lucru care vine ├«n sprijinul pacientuluiÔÇŁ explic─â medicul ortoped Vlad Predescu.

Când este indicat tratamentul chirurgical

├Än prim─â etap─â, durerea este tranzitorie ╚Öi are perioade de ameliorare. ├Äns─â, din p─âcate, cei mai mul╚Ťi oameni neglijeaz─â aceste semnale ╚Öi le pun pe seama lipsei de mi╚Öcare, a unei lovituri sau, dac─â este cazul, pe cre╚Öterea ├«n greutate. ├Än momentul ├«n care durerea apare ╚Öi ├«n perioadele de repaus sau noaptea, avem de-a face cu o form─â ceva mai avansat─â de gonartroz─â ╚Öi, din nefericire, terapiile uzuale nu mai reu╚Öesc s─â amelioreze starea de disconfort. ÔÇť├Än stadiile mai grave, gonartroza poate fi tratat─â doar prin interven╚Ťie chirurgical─â, anume prin protezarea genunchiului. ├Än principiu, medicii ├«╚Öi propun s─â salveze c├ót de mult pot din articula╚Ťia natural─â, a╚Öa c─â vor ├«ncerca o protezare unicompartimental─â, par╚Ťial─â. Dac─â este cazul ╚Öi afectarea este mai serioas─â, speciali╚Ötii vor opta pentru una total─â, prin care suprafa╚Ťa articular─â m─âcinat─â este ├«nlocuit─â cu una nou─â, realizat─â din metal ╚Öi polietilen─â, un material extrem de dur", afirm─â dr. Predescu.

Protezele moderne au rezultate durabile

Pentru a promite rezultate de durat─â, medicii recomand─â ca protezele s─â fie individualizate pe anatomia pacientului ╚Öi, foarte important, adaptate pe tensiunea ligamentar─â a acestuia. Din acest motiv, cei mai experimenta╚Ťi ortopezi realizeaz─â interven╚Ťii chirurgicale speciale, prin tehnici de personalizare 3D, realizate pe computer, sau cu ajutorul unui robot medical Mako, care asist─â chirurgul ├«n timpul procedurii. Astfel, ├«n ziua de ast─âzi, o protez─â de calitate, implantat─â corect, are o rat─â de supravie╚Ťuire de peste 20 de ani, ob╚Ťin├óndu-se o mi╚Öcare foarte natural─â a genunchiului, cu respectarea axelor mecanice.

Solu╚Ťia medicinei regenerative

De╚Öi este catalogat─â drept o afec╚Ťiune care nu poate fi oprit─â, din moment ce a fost declan╚Öat─â, exist─â situa╚Ťii ├«n care medicul ortoped poate stopa sau m─âcar ├«ncetini evolu╚Ťia acesteia, dac─â se afl─â ├«ntr-un stadiu incipient. Tratamentul const─â ├«n tehnici de medicin─â regenerativ─â, prin care se urm─âre╚Öte refacerea cartilajului articular. Mai exact, atunci c├ónd defectele cartilaginoase nu sunt profunde, chirurgul ortoped intervine artroscopic ╚Öi implanteaz─â o membran─â de colagen ├«n zona afectat─â. ├Än timp, aceasta va capta celulele stem ╚Öi, astfel, va fi reimpulsionat─â produc╚Ťia de cartilaj hialin, ref─âc├óndu-se protec╚Ťia din interiorul genunchiului.

Cite┼čte ┼či: Dr. Vlad Predescu: ├Än artroz─â, primul simptom este durerea