Te dor genunchii? Află ce îţi recomandă medicul!
Durerile de genunchi au devenit o obișnuință pentru unii dintre noi, fie tineri sau ceva mai în vârstă, fiind una dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite în domeniul ortopediei. Ce facem când această durere are tendința de a se croniciza și nu trece de la sine? De cele mai multe ori, este vorba de un început de artroză la nivelul acestei articulații, extrem de expusă eforturilor și presiunilor din timpul activităților noastre zilnice. Medicul ortoped Vlad Predescu ne spune cum putem preveni această problemă medicală şi ce metode moderne de tratament există.
Cine este mai expus
Așa cum spuneam, artroza de la nivelul genunchiului, denumită și gonartroză, a ajuns să fie o afecțiune des întâlnită în cabinetele medicilor ortopezi din țara noastră. Declanșarea acesteia este influențată de mai mulți factori, printre care amintim bolile inflamatorii, dereglările metabolice sau dezechilibrele hormonale. Inclusiv traumatismele locale, dar și intervențiile de scoatere a meniscului, pot avea ca rezultat, în timp, declanșarea gonartrozei. În esență, această afecțiune este caracterizată printr-o deteriorare lentă, dar progresivă, a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. Dacă ar fi să reliefăm care sunt grupele de risc, se poate vorbi de un procent mai mare în rândul femeilor, al vârstnicilor și al personalelor supraponderale.
Cum apare durerea?
Din cauza descentrării articulației genunchiului, presiunea crește foarte mult pe cartilajul aflat în compartimentul intern. Prin amplificarea presiunii, cartilajul articular sau meniscul devin suprasolicitate și, în timp, ajung să se fisureze. Dacă efectul mecanic continuă, respectivele fisuri se propagă în toată grosimea cartilajului sau a meniscului, determinând deteriorarea lor, în anumite cazuri procesul devenind ireversibil. În situația în care aceste structuri au fost lezate, încep durerile și apare rigiditatea articulației. “În acest moment, este foarte important cât de repede ajunge pacientul la medicul ortoped: dacă se prezintă în timp util, procesul degenerativ poate fi oprit sau întârziat. Din fericire, chirurgia preartrozică sau de prezervare a articulației genunchiului a înregistrat evidente progrese tehnologice în ultimii zece ani, lucru care vine în sprijinul pacientului” explică medicul ortoped Vlad Predescu.
Când este indicat tratamentul chirurgical
În primă etapă, durerea este tranzitorie și are perioade de ameliorare. Însă, din păcate, cei mai mulți oameni neglijează aceste semnale și le pun pe seama lipsei de mișcare, a unei lovituri sau, dacă este cazul, pe creșterea în greutate. În momentul în care durerea apare și în perioadele de repaus sau noaptea, avem de-a face cu o formă ceva mai avansată de gonartroză și, din nefericire, terapiile uzuale nu mai reușesc să amelioreze starea de disconfort. “În stadiile mai grave, gonartroza poate fi tratată doar prin intervenție chirurgicală, anume prin protezarea genunchiului. În principiu, medicii își propun să salveze cât de mult pot din articulația naturală, așa că vor încerca o protezare unicompartimentală, parțială. Dacă este cazul și afectarea este mai serioasă, specialiștii vor opta pentru una totală, prin care suprafața articulară măcinată este înlocuită cu una nouă, realizată din metal și polietilenă, un material extrem de dur", afirmă dr. Predescu.
Protezele moderne au rezultate durabile
Pentru a promite rezultate de durată, medicii recomandă ca protezele să fie individualizate pe anatomia pacientului și, foarte important, adaptate pe tensiunea ligamentară a acestuia. Din acest motiv, cei mai experimentați ortopezi realizează intervenții chirurgicale speciale, prin tehnici de personalizare 3D, realizate pe computer, sau cu ajutorul unui robot medical Mako, care asistă chirurgul în timpul procedurii. Astfel, în ziua de astăzi, o proteză de calitate, implantată corect, are o rată de supraviețuire de peste 20 de ani, obținându-se o mișcare foarte naturală a genunchiului, cu respectarea axelor mecanice.
Soluția medicinei regenerative
Deși este catalogată drept o afecțiune care nu poate fi oprită, din moment ce a fost declanșată, există situații în care medicul ortoped poate stopa sau măcar încetini evoluția acesteia, dacă se află într-un stadiu incipient. Tratamentul constă în tehnici de medicină regenerativă, prin care se urmărește refacerea cartilajului articular. Mai exact, atunci când defectele cartilaginoase nu sunt profunde, chirurgul ortoped intervine artroscopic și implantează o membrană de colagen în zona afectată. În timp, aceasta va capta celulele stem și, astfel, va fi reimpulsionată producția de cartilaj hialin, refăcându-se protecția din interiorul genunchiului.
Citeşte şi: Dr. Vlad Predescu: În artroză, primul simptom este durerea